Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Aanplantgrond gebruiken bij het planten van een haag: ja of nee?

Regelmatig vragen tuiniers zich af of het nodig is om aanplantgrond te gebruiken bij het planten van een haag. We beantwoorden deze vraag dan ook graag voor je. Door aanplantgrond te gebruiken wanneer je een heg aanplant geef je de planten de best mogelijke start. Vooral jonge haagplanten kunnen dit extraatje uitstekend gebruiken. We leggen uit hoe je het best te werk kunt gaan.

Waarom is aanplantgrond nodig?

Wanneer je een haag gaat planten graaf je een diepe sleuf waar de haagplanten in komen te staan. Het is verstandig om deze sleuf, voordat je de planten daadwerkelijk in de grond zet, te voorzien van een laag aanplantgrond of tuinaarde. Reken op ongeveer een zak van 40 liter aanplantgrond of tuinaarde per 3 strekkende meter. Aanplantgrond helpt de planten beter aanslaan. Vooral bij beuken is het gebruik van aanplantgrond aan te raden. Aanplantgrond bevat schimmels die ervoor zorgen dat er minder uitval van haagplanten is na de aanplant. Ook is aanplantgrond verrijkt met meststoffen die ervoor zorgen dat je haagplanten een goede start krijgen.

Tuinaarde helpt het bodemleven in je tuin verbeteren. Het is niet verrijkt met schimmels, maar bevat meestal compost en wat voedingsstoffen en mineralen. Wanneer je haagplanten aanplant die niet al te veeleisend zijn wat betreft de bodem waarin ze worden geplant, kun je ook tuinaarde gebruiken in plaats van aanplantgrond. Je voorziet de haagplanten dan toch van iets extra’s waardoor ze een prima start kunnen maken. Bij het aanplanten van coniferen is het gebruik van tuinaarde bijvoorbeeld prima. Ook wordt er dan nog wel eens tuinturf door de uitgegraven grond gemengd. Tuinturf is daarnaast ook geschikt bij de aanplant van zuurminnende haagplanten.

Je kunt er ook voor kiezen om de uitgegraven grond te verrijken met aanplantgrond of tuinaarde. Sommige mensen geven hier de voorkeur aan, in plaats van het vullen van de sleuf met aanplantgrond of tuinaarde. Op deze manier wordt de aarde namelijk beter verdeeld. Kijk zelf wat je voorkeur heeft en wat jij het fijnst vindt werken.