Berberis als haag

Berberis als haag

Berberis is een plant die bij ons als wintergroene haagplant verkrijgbaar is, maar ook als bloeiende variant. Deze verschillende berberissoorten hebben allemaal hun eigen voordelen, maar er is een voordeel dat ze gemeen hebben: hun uiterst scherpe doorns. Vanwege deze doorns is een berberis als haag een zeer geliefde oplossing voor inbraakwering. Dat geldt zowel voor de wintergroene berberis als voor de bladverliezende berberis. De berberis wordt weliswaar niet hoog genoeg om als privacyhaag te dienen, maar omdat de meeste soorten een hoogte van zo’n 1,50 meter kunnen bereiken, wordt het moeilijk voor een indringer om over de haag heen te springen. Kortom: voor een inbraakwerende haag is de berberis de ideale haagplant.

Soorten berberis

Welke berberis het meest geschikt is voor jouw tuin hangt voor een groot deel van persoonlijke voorkeur af. Qua bodemwensen en standplaats is er namelijk niet zoveel verschil; alle soorten staan het liefst op een plek in de zon of halfschaduw op een goed gedraineerde bodem, zolang ze maar niet te droog staan. De kans dat de grond in jouw tuin geschikt is voor de berberis is dus vrij groot, waardoor jij je op het uiterlijk kunt richten. Hou je van de donkerblauwe of rode bessen en de gele bloemen? Dan kun je het beste een bladverliezende berberis kopen. Deze soort staat ook wel bekend als de zuurbes. De gewone zuurbes heeft een prachtige herfstkleur, terwijl de rode zuurbes heeft zelfs het hele jaar door opvallende kleur heeft. De wintergroene berberis valt daarentegen op vanwege zijn kleine, glanzende bladeren, die hij het hele jaar behoudt. Hiervan zijn de berberis 'Amstelveen' en de berberis 'Telstar' het populairst, maar de berberis verruculosa is ook zeker de moeite waard. 

Soorten berberis
Berberis planten en verzorgen

Berberis planten en verzorgen

Hoe handig de doorns ook zijn om inbrekers buiten de deur te houden, ze maken het planten en snoeien van een berberis ook lastig. Zorg dus dat je altijd handschoenen en eventueel andere beschermende kleding draagt als je een berberis planten gaat. Dat kun je in een geul aan de rand van je tuin doen, maar bijvoorbeeld ook onder het raam, om te voorkomen dat dieren of inbrekers naar binnen klimmen. Zolang je jezelf tegen de scherpe doorns beschermt, is een berberis snoeien zeer gemakkelijk. Daar kan de plant namelijk heel goed tegen. De bladverliezende berberis wordt altijd direct na de bloei gesnoeid. Wacht niet te lang, anders bloeien ze het jaar erop niet. Bij de groenblijvende variant kun je de snoei beperken tot één keer per jaar alle dode en uitstekende takken weghalen.

Berberishaag online kopen

Berberishaag online kopen

Omdat een berberis kopen vandaag de dag gewoon online kan, bespaar je al een hoop tijd en één keer de doornen vastpakken ten opzichte van het traditionele bezoek aan een tuincentrum. Bovendien weet je bij ons zeker dat de planten die jij kiest zorgvuldig gekweekt, geselecteerd en getransporteerd worden. De haagplanten van Haagplanten.nl zullen altijd uitgroeien tot een haag die niet alleen inbraakwerend, maar ook gewoon heel mooi is.