Berberis thunbergii

Berberis thunbergii

Van de berberis bestaan er zowel bladverliezende als wintergroene varianten. En hoewel de berberis thunbergii in de winter zijn bladeren verliest, heeft hij toch een aantal belangrijke voordelen die de wintergroene berberis niet heeft. Vooral de prachtige roze of rode herfstkleur is iets wat je alleen bij de bladverliezende variant ziet. Daarnaast komt de berberis thunbergii, die ook wel bekend is als de gewone zuurbes, van nature in Nederland voor en daarom heeft deze haagplant geen problemen met ons klimaat. Net als zijn groenblijvende broer is deze struik uitgerust met stevige, scherpe doorns, waardoor hij zich ideaal als inbraakwerende haag laat aanplanten. Als deze plant zijn bladeren verloren heeft, zijn de doorns er namelijk nog steeds. Door of over deze haag heen gaan wordt daarmee zowel voor dieren als mensen zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt.

Berberis thunbergii als haagplant

Zoals wel meer haagplanten in onze webshop dankt de berberis thunbergii zijn naam aan de bekende Zweedse natuurwetenschapper Carl Peter Thunberg. De naam zuurbes verwijst natuurlijk naar de smaak van zijn donkerblauwe of rode vruchten, terwijl de plant ook wel wordt aangeduid met de naam Japanse berberis, omdat hij oorspronkelijk uit Oost-Azië komt. In april en mei bloeit de berberis thunbergii met kleine, maar zeer aantrekkelijke gele bloemen. Een berberishaag kan uiteindelijk een meter of twee hoog worden, maar omdat deze haagplant zeer langzaam groeit – tussen de 10 en de 25 centimeter per jaar om precies te zijn – duurt het heel lang voor het zover is. Veel mensen kiezen daarom ook voor een lage of middelhoge berberishaag. Voor inbraakwering hoeft hij ook niet per se tot ooghoogte te komen; zolang mensen er maar niet overheen kunnen springen.

Berberis thunbergii als haagplant
Berberis thunbergii planten en verzorgen

Berberis thunbergii planten en verzorgen

Naast de gewone zuurbes is er ook de rode zuurbes of berberis thunbergii ‘Atropurpurea’, die opvalt door zijn sierlijke, paarsbruine bladeren. Beide soorten zijn eigenlijk hele makkelijke haagplanten. Ze groeien op bijna iedere goed doorlatende grondsoort, zolang ze maar op een plek in de volle zon of in de halfschaduw staan. Vanwege hun langzame groei hoeven ze ook niet al te vaak gesnoeid te worden; een keer per jaar is genoeg. En dat is maar goed ook, want hoewel de berberis thunbergii heel goed tegen snoeien kan, kan het door zijn doornen een wat lastige klus worden. Omdat er verder geen speciale techniek voor nodig is, zou het met een paar goede handschoenen geen probleem moeten zijn. Een berberishaag kan zowel formeel als informeel gesnoeid worden.

Berberis thunbergii online kopen

Berberis thunbergii online kopen

Wie op zoek is naar een inbraakwerende haag kan op de doorns van de berberis vertrouwen. Voor inbraakwering hoeft hij namelijk niet per se het hele jaar lang bladeren te hebben, dus dan is aan jou de keuze: ga je voor de glans van de wintergroene berberis of voor de spectaculaire herfstkleur van de berberis thunbergii? Wat jouw keuze ook is, de beste berberishagen bestel je in onze webshop.