Berberishaag snoeien

Omdat de berberis doorns heeft en gesnoeid moet worden, kiezen sommige mensen liever voor andere haagplanten. Maar dat is niet nodig. Een berberishaag snoeien is niet moeilijk. En omdat deze haagplanten niet al te snel groeien – afhankelijk van de soort tussen de 10 en de 25 centimeter per jaar – hoeft het ook maar één keer per jaar te gebeuren. De doorns aan de takken van een berberishaag zijn weliswaar stevig en scherp, maar met een paar goede handschoenen breng je het er zonder kleerscheuren en verwondingen vanaf. Zowel de wintergroene berberis als de bladverliezende zuurbes verdraagt snoeien zeer goed en zeker bij de laatste zal snoeien heel gunstig zijn voor de bloei. Bovendien zijn er vrijwel geen betere inbraakwerende hagen dan een berberishaag.

Wanneer snoei ik mijn berberishaag?

Een berberishaag kan het beste direct na de bloei gesnoeid worden. Als je hier te lang mee wacht, heeft dat negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de bladeren en zal de berberishaag het eerstvolgende jaar niet bloeien. Bij de groenblijvende berberissoorten (berberis ‘Amstelveen’, berberis ‘Telstar’ en berberis verruculosa) hoeft dit niet per se een probleem te zijn, omdat de elegante, glanzende blaadjes alsnog het hele jaar zichtbaar blijven. Je kunt er dan voor kiezen om één keer per jaar dode en uitgestoken takken weg te snoeien, maar ook bij die soorten geven de charmante gele bloemen, die rond mei verschijnen, een mooi extra kleuraccent. Verder is de bladontwikkeling belangrijk bij de bladverliezende soorten (de gewone zuurbes en de rode zurbes), omdat hun prachtige herfstkleur een belangrijk onderdeel van hun schoonheid is.

Inbraakwerende berberishaag snoeien

Daarnaast is het van belang waar je je berberishaag plant. Omdat de berberis zo geschikt is voor inbraakwering en niet al te hoog groeit, zien wij vaak berberishagen die tegen de muur aan tot onder het raam groeien. Ideaal om mensen en dieren die naar binnen willen klimmen af te schrikken, maar je wilt natuurlijk niet dat het zicht belemmerd wordt door een aantal takken die uit de haag steken. Daarom kiezen mensen met zo’n berberishaag er vaak voor om hem redelijk strak te snoeien. Heb je liever een berberishaag met een wat wilder, informeler uiterlijk? Dan kun je het beste aan de rand van je tuin een berberishaag planten.

Online berberishaag kopen

Met de juiste voorzorgsmaatregelen in de vorm van beschermende kleding hoeft een berberishaag snoeien helemaal niet zo vervelend te zijn als het misschien lijkt. Verder hoeft het ook maar één keer per jaar te gebeuren, want de kans dat een berberishaag uit de kluiten groeit is zeer klein. De berberis – zowel de wintergroene als de bladverliezende variant – is dus een hele makkelijke haagplant die niet veel onderhoud vraagt om het hele jaar voor inbraakwering te blijven zorgen. Wanneer je besluit berberis online te kopen, ben je bij Haagplanten.nl op het juiste adres.