Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor d eplanten die direct leverbaar zijn.

Beukenhaag (Fagus)

Filters filter
2 resultaten
Groene beuk
Fagus sylvatica
Vanaf
0,75
arrow-right
Rode beuk
Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
Vanaf
2,07
arrow-right
Filters filter
2 resultaten

Een andere verklaring voor de populariteit van deze plan vinden we in de relatief lage prijs van een beukenhaag. Als je een lange, nieuwe haag wilt aanleggen is het wel zo prettig als je daar niet teveel voor kwijt bent. De beukenhaag is dan een goede oplossing. De beuk leent zich vooral voor formele hagen en moet jaarlijks gesnoeid worden om z’n mooie vorm te behouden. Het is zelfs zo, dat de haag voller en dichter wordt als hij vaker wordt gesnoeid.

Een bijzonder kenmerk van de beukenhaag zijn de blaadjes die in de herfst en winter aan de haag blijven hangen. Verdord weliswaar, maar ze vallen er niet af en vormen dan toch nog een redelijk dichte haag. De enige andere haagplant die dit doet is de haagbeuk of carpinus betulus, een niet-verwante soort die in veel opzichten op de beukenhaag lijkt.

De beuk als haag

De beuk - een echte, traditionele kwaliteitshaag. Wie de beuk als haag plant doet dat niet om origineel te zijn. De buren hebben ‘m vaak immers ook, zeker in nieuwbouwwijken, waar projectontwikkelaars meestal voor de beukenhaag kiezen. Dat vinden we bij Tuinplanten.nl niet zo gek: de beuk vormt snel een degelijke haag en kost gemiddeld maar een euro per plant. Beuk planten moet je wel in het seizoen doen, want daarbuiten zijn ze alleen in pot te krijgen en potplanten zijn wat prijziger dan planten met blote wortel.

De beuk is een inheemse boomsoort die zijn verdorde blaadjes niet laat vallen, maar vasthoudt tijdens de winter. Daarmee krijg je de privacy van een wintergroene haag zonder dat je een uitheemse soort hoeft te planten. Dat is toch wel bijzonder, vinden wij. Maar daar houdt het niet op. Een goed ontwikkelde beukenhaag biedt onderdak aan verschillende soorten dieren zoals vogels, egels en insecten, zelfs als je je haag jaarlijks snoeit. Een formele beukenhaag is dus niet alleen netjes en aantrekkelijk, maar ook erg diervriendelijk. Beukenhagen produceren helaas geen vruchten. Wel bloemen, maar deze zijn erg onopvallend.

Beuk - soorten

Bij het kiezen van een soort beuk heb je het erg makkelijk. Ten eerste zijn er maar twee soorten die veel geplant worden als haagplant, en ten tweede verschillen ze nauwelijks van elkaar, afgezien van de kleur. De gewone beuk, fagus sylvatica, is groen van kleur, terwijl de cultivar ‘Atropurpurea’ mooi roodachtig is. Beide varianten worden ook vaak door gemeenten geplant als bomen. Let er maar eens op als je een wandeling door de buurt maakt. Vooral rode beuken zijn, waarschijnlijk door hun bijzondere kleur, populair als bomen om groenstroken en parken mee te vullen. Natuurlijk zijn de rode en groene beuken die wij verkopen zo gekweekt dat ze als haag groeien en niet opeens een grote boom worden. 

Welke je ook kiest, ze houden allebei van vrij standaard grondsoorten. Zolang het niet te gek wordt, groeien ze er met gemak. In de praktijk betekent dat: goed waterdoorlatende grond, niet te zwaar, maar ook niet te droog. Extreme kou en veel wind zijn ook ongunstig. Directe zon of halfschaduw zijn het best, maar volle schaduw mag ook wel. Op moeilijkere plekken kun je beter kiezen voor een andere soort, zoals de erg vergelijkbare haagbeuk.

Onderhoud beukenhaag

Voor het planten van de beukenhaag, graaf je eerst een geul van zo’n 50 cm breed, die diep genoeg is om de wortels er volledig in te laten verdwijnen. Zet de planten ongeveer 20 tot 25 cm uit elkaar, voor een mooie volle haag. Je kunt de beuken ook in een zigzag-patroon planten. Dan wordt de haag wat breder en automatisch ook voller. Houdt de planten goed vast als je de grond teruggooit en aanstampt, zodat ze recht blijven staan, en geef ze meteen wat water en eventueel plantenvoeding of wat mest.

De beukenhaag moet ten minste een keer per jaar gesnoeid worden, voor de langste dag van het jaar. Zo zorg je ervoor dat hij mooi de zomer in gaat en dat hij ook lekker dicht blijft groeien. Als je in augustus nog een keer snoeit, zorg je ervoor dat de blaadjes in de winter beter aan de takken blijven zitten. Hoe vaker je snoeit in de lente en zomer, hoe voller je haag wordt, maar overdrijf het natuurlijk niet. De planten hebben na een snoeibeurt ook tijd nodig om te herstellen.

De beste manier om de beukenhaag te snoeien is door hem helemaal nat te spuiten. De bladeren lopen dan de minste schade op en ook het gereedschap waarmee je werkt gaat langer mee. Snoei alleen de zijkanten, zolang de bovenkant nog niet de gewenste hoogte heeft bereikt. Het is het beste om te snoeien op een bewolkte dag. Zeker als de bladeren nat zijn, kunnen ze door de zon snel schade oplopen. Houd de bovenkant van de haag altijd iets smaller dan de onderkant, zodat de hele haag genoeg zonlicht krijgt.

Beukenhaag online kopen

Beukenhaag is een echte klassieker als het gaat om haagplanten en uiteraard is deze dan ook te vinden in ons assortiment. Zowel de groene als de rode beuk worden op Tuinplanten.nl verkocht tegen aantrekkelijke prijzen. Wij kiezen onze planten bij de kwekers uit op hun kwaliteit en je mag er dan ook vanuit gaan dat het kwaliteit is wat wij leveren. Want zoals u onderaan de pagina in ons motto kunt lezen: tevreden klanten, daar doen wij het voor. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om jouw tuin.

loader
Laden...