Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Beukenhaag planten

Wie nooit eerder een beukenhaag (of andere haagplant) heeft geplant, kan zich er misschien niet toe zetten om eraan te beginnen, omdat het een zware taak kan lijken. Maar wij van Haagplanten.nl kunnen de klanten die zo denken gerust stellen: het is allemaal heus niet zo ingewikkeld. Houd onze adviezen aan en het kan eigenlijk niet misgaan. Geloof ons. Hieronder leggen we van begin tot eind uit hoe Beukenhaag planten precies in zijn werking gaat.

Beukenhaag planten: onze tips

Belangrijk is dat, zodra je beuken geleverd worden, je een beslissing neemt over wat je ermee gaat doen. Ga je planten? Begin dan zo snel mogelijk. Laat je ze nog even liggen? Bewaar de beuken uit de wind en in de schaduw, zorg dat de wortels in ieder geval niet kunnen uitdrogen. Sproei de wortels daarom ook nat wanneer u gaat planten. De beukenhaag gedijt het allerbeste op een plek in de volle zon of halfschaduw, eventueel in de volle schaduw. Hij stelt geen specifieke eisen aan de bodem, dus standaard tuinaarde is prima. Graaf een geul van rond de vijftig centimeter diep per beukenhaag en houd een afstand aan van tussen de twintig en vijfentwintig centimeter tussen twee planten in. Het is handig om het planten met zijn tweeën te doen, zodat één iemand de planten overeind kan houden terwijl de ander de aarde teruggooit en goed aandrukt. Na het geven van water en eventueel wat mest toevoegen aan de bodem moet je de natuur haar gang laten gaan.

Handig bij het graven van de geul voor de beukenhaag is om een touwtje te spannen over de lengte van de gewenste haag. Zo weet je niet alleen precies hoeveel werk je nog te doen hebt, maar kun je ook makkelijk checken of je wel recht gaat. Zo'n lijntje kun je overigens ook later gebruiken bij het snoeien, maar dan door het op de gewenste hoogte te spannen en alles wat erbovenuit steekt weg te halen.

Bij het planten van beukenhaag maakt het uiteraard verschil of je planten met blote wortels, met een kluit of in een pot hebt gekocht. Het belangrijkste kenmerk van planten met blote wortels, is dat ze kwetsbaarder zijn dan de andere twee soorten. Het is in dit geval zeker niet onverstandig om zo'n 10% extra planten te kopen en die elders in de tuin te planten. Mocht er dan een gat in de haag ontstaan doordat er een plant uitvalt, dan is deze makkelijk te vervangen.

Planten in pot zijn het minst kwetsbaar en hoeven ook niet per se direct de grond in. Ze zijn geweekt in hun pot en kunnen over het algemeen, mits goed verzorgd, gemakkelijk nog een paar weken in hun pot blijven staan. Wil je dus wel vast beuken bestellen, maar weet je nog niet zeker wanneer je tijd hebt om ze te planten? Kies dan voor potgekweekte beuken. Een ander voordeel aan deze vorm is dat de beuken zowel in de zomer als in de winter geplant kunnen worden. Pas wel op dat je niet plant met vors of als de grond bevroren is.

Mocht je helemaal geen zin hebben in moeilijk gedoe of in wachten tot je planten uitgegroeid zijn tot een volledige haag, dan zijn kant-en-klaarhagen waarschijnlijk een goede oplossing. Op Haagplanten.nl verkopen we verschillende maten van kant-en-klaarhagen, voor lagere of hogere beukenhagen. Deze zijn al helemaal uitgegroeid tot volwassen hagen en worden geleverd als elementen van een meter breed. Met deze haagelementen is het mogelijk om in een ochtendje een hele haag neer te zetten en je tuin een nieuw uiterlijk te geven in een handomdraai.

Beukenhaag planten: onze tips
Beukenhaag online kopen in de webshop van Haagplanten.nl

Na het planten

Een beukenhaag vereist weinig verzorging, behalve dat hij één a twee keer per jaar gesnoeid moet worden. Zo zorg je ervoor dat de haag een vol uiterlijk heeft en er geen gaten in ontstaan. Dat maakt hem dan ook zo geschikt als je een tuin wil creëren waar niet zomaar iedereen naar binnen kan kijken. Dit is één van de redenen waarom veel mensen dol zijn op de beukenhaag, of dit nu de groene beuk of de rode beuk is. Algemene informatie over de beukenhaag vind je uiteraard terug op de website van Haagplanten.nl

Na het planten zijn de jonge beuken erg kwetsbaar en kunnen ze dus wel wat extra aandacht gebruiken. Het toevoegen van mest of tuinturf aan de grond is vaak niet onverstandig (meng dit dan goed met de aarde, voordat je deze teruggooit). Ook is het goed om na het planten flink veel water te geven. In het eerste jaar na het planten is het een goed idee om in droge periodes ook nog extra water te geven. Zo zorg je ervoor dat de beuken goed wortel kunnen schieten en een stevige basis voor een mooie haag kunnen vormen.

Beukenhaag online kopen in de webshop van Haagplanten.nl

Voor een beukenhaag van uitstekende kwaliteit én voor een lage prijs moet je in de webshop van Haagplanten.nl zijn! Daar vindt u de meest prachtige groene en rode beukenhagen, speciaal voor onze klanten door ons geselecteerd. Geen beukenhaag wordt naar een klant opgestuurd zonder dat wij hem uitvoerig gecontroleerd hebben. Je kunt dan ook altijd een goed resultaat verwachten. Het helpt natuurlijk om vooraf wat onderzoek te doen. Daarom biedt Haagplanten.nl je ook de nodige informatie aan. Je kunt bij ons niet alleen een beukenhaag kopen: we zijn een beginpunt voor nieuwe tuiniers en een platform waar men informatie over haagplanten met elkaar kan uitwisselen.