Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Beukenhaag snoeien en verzorgen

De beuk (fagus sylvatica) is in veel Nederlandse tuinen terug te vinden. Loop maar eens rond door in een woonwijk, in de meeste voortuinen zullen de groene beuk dan wel de rode beuk vertegenwoordigd zijn. Dat is niet zo vreemd, want de beukenhaag is een erg makkelijke haagplant die vrij snel groeit. Hij is daarom ideaal om een dichte haag mee te creëren. Ook verkleuren de blaadjes ieder seizoen weer, zodat de beukenhaag er nooit hetzelfde uitziet. In de winter blijft het verdorde blad aan de takken hangen. Omdat de beukenhaag zo populair is hebben wij hem altijd in ons assortiment zitten en geven wij natuurlijk advies over een Beukenhaag snoeien en verzorgen.

Beukenhaag snoeien

Beuken wordt gewoonlijk één keer in het jaar gesnoeid, in de late zomer of de vroege herfst, voordat de winter aanbreekt en het blad verdort. Haagplanten moeten gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat zij hun vorm blijven behouden. De beukenhaag is van origine natuurlijk gewoon een boom en snoei je hem niet, dan zal de haagvorm verloren gaan. Daarnaast zal de beukenhaag nog dichter worden wanneer je hem snoeit, waardoor je een mooie haag krijgt. Snoeien kun je zowel met een gewone snoeischaar doen als met een elektrische. Voor beginners of tuiniers die detailwerk willen verrichten raden wij de gewone schaar aan. Maar als er veel in één keer gesnoeid moet worden is een elektrische heggenschaar natuurlijk veel praktischer. Het beste is om deze bij een tuincentrum te kopen, zodat je kunt voelen hoe hij in de hand ligt en zeker weet dat je hem goed onder controle hebt.

Snoei bij voorkeur op een dag dat het niet zo zonnig is of zelfs een beetje regenachtig. Op zo'n dag is het voor je haag makkelijker om te herstellen van zijn snoeibeurt. Zoals gezegd is het goed om de beukenhaag ten minste één keer per jaar te snoeien in de herfst, maar vaker snoeien is nooit een probleem. Sterker nog: bij de beukenhaag is het zo dat de structuur alleen maar dichter wordt als hij vaker wordt gesnoeid. Mocht je haag dus uit vorm groeien, laat je dan vooral niet tegenhouden en zet lekker de schaar erin. Pas wel op: op zonnige dagen kunnen de nieuwe blaadjes beschadigd raken.

Beukenhaag snoeien
Beukenhaag verzorgen

Hoe snoei ik mijn beukenhaag?

Veel mensen zullen hun beukenhaag in een formele vorm willen snoeien. Het is in dat geval handig om een touwtje te spannen over de gewenste hoogte van de haag. Zo kun je eenvoudigweg alles wegsnoeien dat erbovenuit steekt. Bij beukenhaag is het handig om voor het snoeien de haag goed nat te spuiten. Dat maakt de takken wat zachter, dus makkelijker om te knippen en ook veerkrachtiger. Zorg dat je bij het snoeien de bovenkant van de haag altijd wat smaller maakt dan de onderkant. Zo krijgen alle takken en bladeren genoeg zonlicht en blijft de haag ook beter in vorm. Met een bredere bovenkant bestaat altijd de kans dat hij topzwaar wordt.

Gebruik voor het snoeien altijd scherp gereedschap. Dat is comfortabeler voor jou, omdat je minder kracht hoeft te zetten, maar zorgt ook dat de takken recht doormidden gaan. Dat ziet er beter uit en is voor de plant gemakkelijker om van te herstellen. Ook is het belangrijk om na het snoeien de losse takken van de bovenkant van de haag af te halen. Zeker als je een elektrische snoeischaar gebruikt kunnen er nog wel eens takjes blijven liggen, maar deze houden het zonlicht tegen voor de takken eronder. Geen overbodige moeite dus om nog even na te lopen of echt alles eraf is.

Beukenhaag verzorgen

Eigenlijk is het verzorgen van een beukenhaag vrij eenvoudig. Een beukenhaag op de juiste plek planten is eigenlijk een stuk belangijker. De beukenhaag kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan en doet het uitstekend in gewone tuinaarde. Veel water heeft hij niet nodig. Wanneer de wortels te nat worden kan er schimmel ontstaan. Geef ook nooit water op zonnige dagen, want dan kunnen de blaadjes verbranden. Wel is het goed om af en toe dode takjes en blaadjes weg te knippen. Niet alleen ziet de haag er dan veel mooier uit, ook verspilt hij dan geen energie aan deze overtollige onderdelen en krijgen de verse scheuten de aandacht die ze nodig hebben.

Beukenhaag online kopen

Wanneer je deze adviezen opvolgt zal je zien dat je haag er fantastisch uit zal zien en blaakt van gezondheid. Überhaupt begin je al goed door je beukenhagen te bestellen via Haagplanten.nl, want onze kwekers kweken alleen haagplanten van de hoogste kwaliteit. Ook selecteren wij van die haagplanten ook nog eens de allerbeste. Dit zijn stuk voor stuk topexemplaren en de allerbeste van hun soort.

Online shoppen heeft veel voordelen. De beuken die je bestelt bij Haagplanten.nl zijn niet alleen van de hoogste kwaliteit, maar ook nog eens heel goedkoop. Dit komt doordat wij onze planten direct bij de kweker vandaan halen en niet tussendoor op hoeven te slaan. Dat scheelt een stap in het proces en daarmee een heleboel geld. Verder is het voor jou natuurlijk ook een winst in tijd, want je hoeft niet helemaal naar een tuincentrum of kwekerij om zelf je planten op te halen. En die tijd kun je dan weer gebruiken om je haag mooi te snoeien!