Bladverliezende struiken

Bladverliezende struiken

Heel veel bomen en struiken zijn bladverliezend. Voornamelijk inheemse soorten zijn vaak bladverliezende struiken, maar er zijn ook veel exotische planten die in de winter hun bladeren afwerpen. Het is natuurlijk niet onmogelijk om een volledig wintergroene tuin te creëren, maar vaak is het juist mooi om ook wat bladverliezende planten te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat de seizoenen echt zichtbaar zijn en het maakt de keuze van struiken ook gelijk een stuk ruimer.

Waarom verliezen struiken hun bladeren?

Planten hebben andere behoeften dan mensen. Waar wij zuurstof en voedsel nodig hebben, leven planten op koolzuurgas en zonlicht. In de winter is er uiteraard veel minder direct zonlicht dan in de zomer. Dat betekent dat de plant minder energie heeft. Om dit gebrek aan energie goed te maken, zodat hij de winter overleeft, werpt hij zijn bladeren af. Het kost namelijk behoorlijk wat energie om zo'n mooi bladerdek in stand te houden. De plant staat er kaal bij in de winter en in de lente, als de zon weer begint te schijnen, komen de eerste blaadjes weer tevoorschijn. Eigenlijk gaat een struik dus in winterslaap.

Niet alle struiken hebben het nodig om hun bladeren af te werpen. Wintergroene struiken bestaan immers ook. Planten hebben verschillende technieken om de winter te overleven. Coniferen, zoals de taxus of de thuja, hebben geen grote bladeren, maar kleine, opgerolde blaadjes. Die kosten op zich al minder energie en kunnen dus prima blijven zitten. Andere wintergroene haagplanten, zoals de laurierkers, hebben dikke, leerachtige bladeren waar een heleboel vocht in blijft zitten. Doordat de plant het vocht niet naar de bladeren toe hoeft te halen, overleven ook deze bladeren het.

Waarom verliezen struiken hun bladeren?
Bladverliezende struiken in de tuin

Bladverliezende struiken in de tuin

Bladverliezende struiken kunnen prachtig staan in je tuin. Op onze website kun je struiken kopen die elk moment van het jaar een ander mooi uitzicht bieden. Veel van onze bladverliezende struiken en haagplanten, zoals de amberboom, krijgen in de herfst prachtige kleuren. Ook zitten er tussen de bladverliezende struiken een hoop plantensoorten die uitbundig in bloei staan in de lente. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onze hortensia, sering, heesterganzerik of vlinderstruik.

Bij Haagplanten.nl kun je uit zoveel struiken kiezen, dat het misschien zelfs wel een beetje een overdaad is. Gelukkig staat bij onze planten veel informatie over het uiterlijk, de verzorging en de voorkeuren van een plant. Als je bijvoorbeeld al weet dat je een semi-wintergroene formele haag zoekt, dan is het logischer om bij beukenhaag of liguster te kijken dan bij boerenjasmijn. Door onze expertise met je te delen hopen we de keuze voor jou gemakkelijker te maken en uiteraard ook je tuin mooier. Want ons uiteindelijke doel is natuurlijk dat al onze klanten een prachtige tuin hebben.