Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxusrups bestrijden: is het mogelijk?

De buxusrups bestrijden: is dat nu wel of niet mogelijk? Menig buxusliefhebber vraagt het zich af. Sinds enkele jaren vormt de buxusrups een heuse bedreiging voor menig buxushaag in Nederland. Buxussen worden op grote schaal kaalgevreten door dit plaagdier. Er zijn diverse bestrijdingsmethoden bekend voor de buxusrups. Het slechte nieuws is dat veel van deze methoden niet succesvol zijn gebleven. In enkele gevallen kan de buxusrups worden uitgeroeid. Het is dan echter vaak een kwestie van tijd totdat een nieuwe lichting buxusrupsen zich in de haag gevestigd heeft. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor een alternatief voor de buxus.

Buxusrups bestrijden: hoe ga je te werk
Buxusrups bestrijden

Buxusrups bestrijden: hoe ga je te werk?

Er zijn diverse middelen op de markt die zouden helpen de buxusrups te bestrijden. Biologische middelen blijken vaak te weinig effectief. De middelen die wel (al dan niet tijdelijk) effect hebben, zijn vaak zeer agressief. De rupsen raken vergiftigd, waarna vogels die de rupsen eten dit gif ook binnenkrijgen. Dit zorgt in sommige gevallen voor vogelsterfte: je vergiftigt immers niet enkel de buxusrups, maar ook zijn natuurlijke vijand. Verder zijn er positieve effecten gemeld na het afspuiten van de buxushaag met een hogedrukspuit. Helaas gebeurde het niet zelden dat de buxusrups zich enkele weken later weer in de buxus had genesteld.

Maar hoe is de buxusrups dan te bestrijden? Hoe wrang ook, het antwoord is dat we daar nog niet ver genoeg voor zijn. Hoewel er veel verschillende bestrijdingsmethoden bekend zijn, is geen van deze methoden echt langdurig effectief gebleken. Daarom raden wij eigenlijk altijd aan om een buxusvervanger aan te planten. Een buxusvervanger is een haagplant die wat betreft groeivorm en uiterlijk veel aan de buxus doet denken. Buxusvervangers kunnen op dezelfde manier worden ingezet als de buxus, bijvoorbeeld voor vormsnoei of voor het aanleggen van een strakke haag met klassieke uitstraling. We nemen graag met je door wat de allerbeste buxusvervangers zijn.

Ilex crenata Japanse hulst

Ilex crenata of Japanse hulst

De meest verkochte en daarmee ook populairste buxusvervanger is de Japanse hulst, wetenschappelijke naam Ilex crenata. Deze haagplant lijkt van alle buxusvervangers het meest op de buxus. De compacte groeiwijze en het kleine, afgeronde groene blad doen sterk aan de buxus denken. In de tuinen van Paleis het Loo in Apeldoorn werd de buxus een aantal jaren geleden vervangen door Japanse hulst ‘Dark Green’. De buxus in de paleistuinen ging namelijk gebukt onder buxusschimmel, waardoor het aanplanten van een alternatief de beste optie was. Er zijn diverse soorten Ilex crenata in onze webwinkel verkrijgbaar.

Een populaire soort Ilex crenata is de hierboven genoemde Japanse hulst ‘Dark Green’. Deze statige haagplant lijkt op alle fronten het meest op de buxus. De haagplant is geschikt om solitair aan te planten en in fraaie snoeivormen te knippen, maar ook in haagvorm komt de Ilex crenata ‘Dark Green’ goed tot zijn recht. Het creëren van een strakke, formele en statige haag ligt met deze buxusvervanger binnen handbereik. Naast de Japanse hulst ‘Dark Green’ zijn er echter ook andere soorten Ilex crenata die als buxusvervanger kunnen worden gebruikt. Denk daarbij aan de Ilex crenata ‘Green Hedge’, ‘Convexa’, ‘Blondie’ of aan de Ilex maximowicziana ‘Kanehirae’.

Je vindt alle soorten Japanse hulst terug in onze webwinkel. Kies de soort uit die het beste bij jouw tuinontwerp past. Vervolgens hoef je alleen nog maar te genieten van je nieuwe heg, die weliswaar dezelfde uitstraling als de buxus biedt, maar niet vatbaar is voor ziekten en plaagdieren zoals de buxusrups.

Chinese kamperfoelie Lonicera nitida

Chinese kamperfoelie of Lonicera nitida

De wetenschappelijke naam van deze buxusvervanger is Lonicera nitida, maar onder de meeste tuiniers staat de haagplant bekend als struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie. Deze haagplant zien we veelvuldig terug in plantsoenen, maar ook in de tuin komt de heester goed tot z’n recht. In het Verenigd Koninkrijk staat Lonicera nitida bekend als armeluisbuxus: dit komt omdat zijn uiterlijk behoorlijk op dat van de buxus lijkt, maar hij wel een stuk goedkoper is in aanschaf en onderhoud. Lonicera nitida heeft echter wel een aantal verschillen met de buxus. Zo groeit Chinese kamperfoelie een stuk sneller. Dit maakt de buxusvervanger dan ook ongeschikt voor vormsnoei.

Voor het aanleggen van een strakke, wintergroene haag is Lonicera nitida echter wel geschikt. Wel is het zo dat deze buxusvervanger iets vaker gesnoeid zal moeten worden dan de buxus om deze strakke haagvorm te behouden. Als je daar geen probleem in ziet, is Lonicera nitida een voordelige, mooie en zeer sterke buxusvervanger. Bestel deze haagplant snel en eenvoudig in onze webwinkel en zeg de buxusrups voorgoed vaarwel!

Taxus buxusvervanger

Taxus als buxusvervanger

Hoewel de taxus een heel andere haagplant is dan de buxus, wordt deze haagconifeer toch regelmatig ingezet als buxusvervanger. De taxus heeft natuurlijk naalden die in niets lijken op het kleine, afgeronde blad van de buxus. Toch is de taxus heel goed in formele haagvorm te snoeien. Zo ontstaat er een bijzonder dichte, wintergroene heg die wat betreft statigheid niet onderdoet voor de buxus. Een ander voordeel is dat de taxus zich uitstekend laat snoeien. In tegenstelling tot andere coniferen is de taxus wel terug te snoeien tot op het oude hout. Hij zal daarna gewoon nieuwe scheuten aanmaken.

Dit maakt de taxus ook geschikt voor vormsnoei. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zien we regelmatig terug dat de taxus in de meest creatieve snoeivormen is geknipt. De taxus groeit traag, waardoor de haagplant zijn vorm relatief lang kan behouden. Een ander voordeel dat de taxus biedt is dat hij zowel in de zon als in de volle schaduw aangeplant kan worden. Een taxushaag die onder hoge bomen doorloopt? Geen enkel probleem! Schaduw wordt uitstekend verdragen door deze haagplant. Wie op zoek is naar een buxusvervanger met een mooie, donkergroene kleur en een elegant voorkomen heeft in de taxus de perfecte haagplant gevonden.

buxusvervanger aanplanten

Buxusrups bestrijden of een buxusvervanger aanplanten?

Maar hoe bepaal je nu of je eerst gaat proberen om de buxusrups te bestrijden of toch direct voor een alternatief kiest? We kunnen je alleen meegeven dat je die afweging zelf zal moeten maken. Als je buxushaag nog niet volledig kaalgevreten is, bestaat er een -weliswaar kleine- kans dat de haag zich na het bestrijden van de buxusrups nog zal herstellen. Dit biedt echter geen garantie dat de buxusrups ook wegblijft uit je haag. Omdat de buxusrups zijn neus optrekt voor alle andere haagplanten biedt het aanplanten van een buxusvervanger altijd een garantie op succes.

Ga je toch proberen de buxusrups te bestrijden? Doe dit dan op een verantwoorde manier en gebruik beslist geen chemische middelen. Verwijder de buxusrups liever handmatig, maak gebruik van een feromonenval of spuit de buxushaag af met een hogedrukspuit.