Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxusvervangers


Buxusvervangers: er is steeds meer vraag naar. Het is de meeste mensen immers niet ontgaan: in vele tuinen staan de eens zo sierlijke buxushagen er niet meer zo florissant bij. Een groot aantal buxushagen vertoont bruine, verdorde of zelfs kale plekken. Wordt dit niet veroorzaakt door een buxusziekte zoals buxusschimmel, dan is in verreweg de meeste gevallen de buxusrups hiervoor verantwoordelijk. Overal waar dit plaagdier opduikt worden buxusstruiken en masse kaalgevreten. Bestrijding van de buxusrups en buxusziekten is niet altijd even eenvoudig. Daarom spelen veel tuiniers op safe door een alternatief aan te planten. Maar hoe kies je de juiste buxusvervanger?

Welke buxus vervangers zijn er?
Welke buxusvervanger past bij mijn tuin?

Buxus vervangen of proberen te redden?

Wanneer je tijd en geld hebt geïnvesteerd in het aanplanten van een buxushaag of solitair geplante buxusstruik, wil je die wintergroene trots misschien niet direct opgeven. Ook niet wanneer de buxusrups zich heeft gevestigd in de haag, of als de haagplant besmet is geraakt met buxusschimmel. Maar is de buxus nog te redden, of wordt het echt tijd deze te vervangen?

Je kunt de buxusrups of buxusschimmel op diverse manieren proberen te bestrijden. Buxusschimmel is te behandelen met fungiciden die te koop zijn bij tuincentra. Helaas bieden dergelijke bestrijdingsmiddelen geen garantie op succes. Als de schimmels al verdwijnen, bestaat er een aannemelijke kans dat deze ook weer terugkomen in de plant. Ook zijn er verschillende methoden om de buxusrups te bestrijden. Een echt succesvolle methode is echter nog niet uitgevonden. Dat blijkt wel uit het feit dat hoveniers en andere deskundigen afgelopen periode herhaaldelijk de noodklok luidden over het beestje dat op grote schaal grote schade aan buxussen veroorzaakt.

Is jouw buxushaag aangetast door buxusschimmel of de buxusmot? Over het algemeen raden we dan aan om de buxus te vervangen door een goed alternatief. Omdat de problemen met de buxus zeer lastig te bestrijden zijn is het aanplanten van een buxus vervanger de meest eenvoudige oplossing. Bovendien zijn buxusvervangers resistent tegen buxusziekten. Daarnaast vallen ze ook niet in de smaak bij de buxusrups: deze kan alleen overleven op het sap dat zich in het buxusblad bevindt.

Welke buxus vervangers zijn er

Welke buxus vervangers zijn er?

Er zijn meerdere haagplanten die geschikt zijn als buxusvervanger. Net als de buxus zelf moeten buxusvervangers wintergroen zijn en een klein blad hebben dat enigszins lijkt op het buxusblad. Daarnaast zijn goede buxus vervangers op dezelfde manier te gebruiken als de buxus. Zo kun je er klassieke, strak gesnoeide hagen mee creëren. Daarnaast zijn veel buxusvervangers ook heel geschikt om in verscheidene fantasievolle snoeivormen te knippen.

De buxusvervanger die het dichtst in de buurt komt is de Japanse hulst (Ilex crenata). Deze bladhoudende haagplant komt in verschillende soorten die weliswaar op elkaar lijken, maar toch ieder hun eigen elegante voorkomen hebben. De Japanse hulst ‘Dark Green’ en ‘Convexa’ zijn haagplanten die heel vaak als buxus vervangers gebruikt worden. Maar ook de Ilex ‘Green Hedge’, ‘Kanehirae’ en ‘Blondie’ zijn niet meer weg te denken als buxusvervanger. Daarnaast worden ook Japanse kardinaalsmuts en Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) gebruikt als alternatief voor de buxus.

Welke buxusvervanger past bij mijn tuin

Welke buxusvervanger past bij mijn tuin?

Welke soort het beste bij jouw tuin past hangt van verschillende zaken af. Zoek je een plant die geschikt is voor vormsnoei? Dan zijn de diverse soorten Japanse hulst een goede keuze: deze haagplanten verdragen snoei prima en zijn goed in mooie figuren te knippen. Hetzelfde geldt overigens voor de Japanse kardinaalsmuts. Maar ook om strakke hogere of lage haagjes mee te vormen zijn de Japanse hulst en Japanse kardinaalsmuts bijzonder passend. Chinese kamperfoelie is door zijn snelle groei niet geschikt voor vormsnoei, maar wel om een strakke haag mee te creëren die veel wegheeft van een buxushaag.

Ook de taxus wordt zo nu en dan gebruikt als buxusvervanger. De taxus is eigenlijk een conifeer. Om deze reden zou je misschien niet verwachten dat deze wintergroene haagplant dienst kan doen als buxusvervanger. Toch kan een taxushaag zo strak gesnoeid worden, dat het resultaat aardig overeenkomt met het traditionele karakter van een strakke buxushaag. Naast de verschillende soorten Ilex, de Chinese kamperfoelie, de taxus en de Japanse kardinaalsmuts zijn er nog meer planten die kunnen fungeren als buxusvervanger. Zo worden ook de schijnhulst en laurierkers nog wel eens gebruikt voor dit doel, maar deze lijken vanwege hun minder compacte groeivorm en grotere blad veel minder op de buxus dan de buxusvervangers die wij aanraden.

Buxus vervangers bestellen bij Haagplanten.nl

Buxus vervangers bestellen bij Haagplanten.nl

Wanneer jouw buxushaag geteisterd wordt door buxusziekten of de buxusmot raden we aan een buxusvervanger aan te planten. Bij Haagplanten.nl vind je de mooiste buxus vervangers voor een scherpe prijs. Op eenvoudige wijze kun je deze buxusvervangers bij ons bestellen. Of je nu op zoek bent naar de befaamde Japanse hulst, Chinese kamperfoelie, taxus of Japanse kardinaalsmuts: in onze webshop koop je deze op eenvoudige, snelle en betrouwbare wijze online.

Met onze praktische rekentool bereken je gemakkelijk hoeveel buxus vervangers je nodig hebt voor het aanplanten van een mooie, wintergroene haag. Vervolgens plaats je jouw bestelling en doen wij de rest. Met dank aan onze snelle service kun je binnen afzienbare tijd jouw droomhaag al aanplanten. Buxusvervangers zijn gemakkelijk te planten en te verzorgen. Bovendien zijn ze volledig resistent tegen buxusziekten en de buxusrups. Wil je meer weten over onze diverse buxus vervangers? Of wil je een persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder bij het uitzoeken van de buxusvervanger die perfect aansluit bij jou en je tuin!