Sneeuwbal Viburnum tinus
60-80 cm

De Viburnum tinus of sneeuwbal heeft een bloeiseizoen dat al vroeg begint en dat ook nog eens vrij lang duurt: van december tot en met april. Dat is vrij uniek voor wintergroene haagplanten. En die bloei is dan ook nog eens behoorlijk uitbundig. Wie de grote, wit gekleurde bloementrossen van deze haagplant ziet, snapt meteen waar de Nederlandse naam “sneeuwbal” vandaan komt.

Lees meer
€ 34,44
€ 34,44" />

Hoeveel planten heb je nodig?

Je kunt zowel stuks als meters invullen

Plantafstand: 2 stuk(s) per meter
(Minimum bestelaantal: 10)

Artikelnummer: Viburnum-tinus-60-80-pot

Levering vanaf juli

 • Unieke: 100% Groeigarantie*
 • Gratis verzending boven €350,-
 • Onze klantenservice is ma t/m vrij van 07:00 tot 18:00 en za van 09:00 tot 12:00
Sneeuwbal Viburnum tinus
€ 34,44

Omschrijving

De favoriete standplaats van de sneeuwbal heeft een bodem die licht vochtig, maar wel goed waterdoorlatend is. Bovendien kan hij het beste op een beschutte plek worden geplant, want hij is niet heel goed bestendig tegen de kou. Daarom heeft hij ook ’s winters wat extra zorg nodig. Als het minder dan 12 graden vriest, is er niets aan de hand, maar bij lagere temperaturen moeten zijn wortels worden beschermd. Met dat beetje bescherming kun je het hele jaar lang van de prachtige donkergroene bladeren van de sneeuwbal genieten.

De sneeuwbal geeft veel en eist een stuk minder. Als je weet dat je vruchtbare, goed waterdoorlatende grond in je tuin hebt, dan zit je goed. Het kan ook zijn dat je grond wat minder rijk aan voedingsstoffen is. In dat geval doe je er goed aan om wat kunstmest of compost toe te voegen aan de grond. De viburnum voelt zich lekker op een zonnige plaats of met een beetje schaduw. Volle schaduw kan wel, maar je krijgt dan wel minder bloemen.

Als aan deze milde voorwaarden is voldaan staat niets je in de weg om een sneeuwbalhaag te planten. Je wordt beloond met een handige, compacte haag die veel extra's in huis heeft, zoals roze bloemknoppen in het vroege voorjaar die in brede waaiers van witte bloemen veranderen. De bloemen blijven maandenlang aan de takken zitten en komen het best tot hun recht als de zon flink gaat schijnen.

Sneeuwbal verzorging

De viburnum is makkelijk in de verzorging en kan door iedereen mooi gehouden worden. Aangezien de sneeuwbal zo betrouwbaar is, hoef je je geen zorgen te maken over de gezondheid van je haag. Pas als het kwik onder de -15C daalt wordt het tijd om de plant te beschermen, bijvoorbeeld met een doek. Wat snoeien betreft is er ook niet veel om rekening mee te houden: de sneeuwbal kan uitstekend tegen snoei. Verwijder eventueel overbodige takken om de gewenste vorm te behouden. Snoeien kan het best gebeuren na de bloeiperiode. Gewoon laten groeien mag ook: als informele haag komt de viburnum erg goed tot zijn recht.

Misschien vraag je je nu af: waar kan ik sneeuwbal kopen voor een haag? Onze tip is om je planten meteen hier op Haagplanten.nl te kopen. Wij zijn namelijk niet alleen een online encyclopedie voor haagplanten, maar kunnen haagplanten zoals de sneeuwbal ook direct aan huis leveren. Dat leek ons wel een goed idee: zo hoef je niet verder te zoeken naar viburnum van goede kwaliteit.

Op zoek naar wat anders dan de sneeuwbal? Als je van compact en wintergroen houdt kun je ook kiezen voor de buxus, Japanse hulst, wintergroene berberis of taxus. Mag het ook wat groter, kijk dan bijvoorbeeld bij de laurierkers of blader wat door de categorie coniferen!

Producteigenschappen

Standplaats Kustregio, Landelijk, Halfschaduw, Schaduw, Zonnig

Plant instructies

Plantinstructies potplanten

Potplanten hebben als voordeel dat ze niet direct geplant hoeven te worden na de levering. Als het weer bij de levering dus niet ideaal is, kun je ze prima een tijdje laten staan voor je ze plant, zolang ze maar genoeg water en zonlicht krijgen.

Wanneer moet ik planten?

De meeste potgekweekte planten kunnen het hele jaar door geleverd en geplant worden. Het ideale plantseizoen verschilt vaak wel per plantensoort. Lees daarom altijd even de soortspecifieke informatie.

U kunt beter niet planten bij:

 • - Een periode van droogte 
 • - Vorst
 • - Zware regenval (of hier vlak na) 
 • - Harde wind

Hoe bereid ik mijn tuin voor op de nieuwe haag?

 • Stap 1:    Graaf een geul waar de haag in moet komen. Deze moet ten minste 50 cm diep en 35 cm breed zijn.
 • Stap 2:    Verwijder al het onkruid in de geul en om de geul heen (tot 50 cm van de geul af). 
 • Stap 3:    Prik wat gaten in de grond voor drainage of woel de aarde los.

Wat moet ik doen als de planten geleverd zijn?

 • Stap 1:   Zet de planten naast de sleuf, zodat je zeker weet dat de afstand klopt.
 • Stap 2:   Geef de planten water.
 • Stap 3:   Als je de planten niet meteen kunt planten, kun je ze nog een tijdje in de pot laten staan. Zorg in dat geval dat ze genoeg water en zonlicht krijgen.
 • Stap 4:   Haal de planten voorzichtig uit de pot.

Hoe plant ik mijn haag?

 • Stap 1:    Zet de planten in de sleuf en schep de aarde terug.
 • Stap 2:    Voeg eventueel extra potgrond of wortelgroeimiddel toe. 
 • Stap 3:    Druk met je hak de aarde aan, maar duw niet te hard. 
 • Stap 4:    Geef de planten ruim water.