Carpinus betulus

Carpinus betulus

De carpinus betulus, ook wel bekend als de haagbeuk, is een populaire bladverliezende haagplant die vaak aangeplant wordt als de grond in de tuin niet geschikt is voor een beukenhaag (fagus sylvatica). Deze twee plantensoorten lijken qua uiterlijk vrij veel op elkaar, met als belangrijkste verschil dat de bladeren van de carpinus betulus kleiner en minder egaal zijn dan die van de beuk. De soorten reageren echter heel verschillend op de bodem- en weersomstandigheden. De carpinus betulus verliest tijdens de winter weliswaar meer bladeren dan de beuk, die zich ondanks dat hij zijn bladeren verliest goed leent voor een privacyhaag, maar dat maakt de haagbeuk goed door zijn sterke karakter. Bij koude, natte en winderige omstandigheden bewijst de carpinus betulus dat hij veel sterker is.

Ideale haagplant voor natte omstandigheden

Omdat de carpinus betulus een inheemse plant is, zal ons klimaat geen enkel probleem zijn voor deze prachtige haagplant. De naam “haagbeuk” kan wat verwarrend werken, omdat deze plant geen familie is van de beuk. Wel van de berk overigens. De naam slaat op de gelijkenis die de bladeren van de plant vertonen met die van de fagus sylvatica. Dat betekent niet dat je ze makkelijk door elkaar haalt. De kleinere bladeren van de carpinus betulus hebben diepere nerven en getande bladranden. Hoewel de carpinus betulus zijn bladeren in de winter laat afvallen, ziet hij er in de zomer prachtig uit en reageert hij veel beter op natte voeten dan de beuk. Sterker nog: deze soort staat het liefst vochtig en is daarom een ideale plant voor tuinen met een kleiachtige grond.

Ideale haagplant voor natte omstandigheden
Carpinus betulus planten en verzorgen

Carpinus betulus planten en verzorgen

Een haagbeuk planten kan het best op een zonnige plek, maar hij kan goed tegen schaduw en zelfs tegen wind. Een haag die uit carpinus betulus bestaat kun je het beste tussen november en maart planten, zodat hij voor het voorjaar de tijd heeft om zijn wortels goed te ontwikkelen. Omdat deze haagplant niet meer dan 40 centimeter per jaar groeit, onder sommige omstandigheden zelfs maar 20 centimeter per jaar, is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende voor de haagbeuk. Het beste moment hiervoor is aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst. Sla deze snoeibeurten niet over, want dat zou ten koste van zijn mooie grijsbruine herfstkleur gaan. Carpinus betulus is een plant die het als strakke, formele haag eigenlijk net zo goed doet als wanneer je hem wat informeler houdt.

Carpinus betulus online bestellen

Carpinus betulus online bestellen

Wie op zoek is naar de carpinus betulus kan natuurlijk naar een tuincentrum gaan, maar met hetzelfde gemak bestel je bij ons de haagbeuk online. Dan weet je in ieder geval zeker dat je planten van uitstekende kwaliteit geleverd krijgt, want wij werken uitsluitend samen met kwekerijen die hebben bewezen dat zij uitstekend met hun haagplanten omgaan.