Leylandii (Cupressocyparis)

Filters filter
3 resultaten
Groene leylandii conifeer
Populair
Groene leylandii conifeer
Cupressocyparis leylandii
Vanaf
2,90
arrow-right
Gele leylandii
Cupressocyparis leylandii 'Castlewellan Gold'
Vanaf
8,90
arrow-right
Leylandii 'Tweeduizendéén'
Cupressocyparis leylandii '2001'
Vanaf
2,90
arrow-right
Filters filter
3 resultaten

De leylandii conifeer is bij ons in twee verschillende soorten te krijgen. Of liever gezegd in twee verschillende kleuren. De gewone leylandii conifeer heeft een hele mooie groene kleur, maar voor een hele andere, frisse uitstraling kun je ook kiezen voor de gele leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii 'Castlewellan Gold'). Deze groeit iets langzamer dan de gewone variant, maar wordt in een jaar al gauw een halve meter tot 80 centimeter groter.

Leylandii coniferen voor in je tuin

Leylandii coniferen hebben een reputatie als snelle groeiers. Dat is ook niet verwonderlijk als je je bedenkt dat leylandii coniferen tot wel 80 centimeter per jaar kunnen groeien. Deze ongeëvenaard snelle groei betekent betekent dat je zelfs met kleine, goedkopere planten niet lang hoeft te wachten tot je haag volgroeid is. Een uitstekende keus voor coniferenliefhebbers die snel een mooie, groene coniferenhaag willen zonder daarvoor de hoofdprijs te hoeven betalen. Qua uitstraling en kwaliteit doet de leylandii niet onder voor langzamer groeiende soorten: leylandii hagen zijn prachtige, robuuste hagen die zich thuis voelen in vrijwel elke tuin.

Als je een leylandiihaag in de tuin wilt planten, moet je wel voor een goede drainage zorgen. Een leylandii conifeer kan er namelijk niet tegen als hij in een natte grond staat. Dat geldt eigenlijk voor iedere conifeer, met uitzondering van de watercipres. Verder doet hij het eigenlijk op elke grondsoort goed, al moet je ook oppassen dat hij niet al te droog staat. Jonge leylandiiplanten moeten altijd een beetje vochtig gehouden worden om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en tot een grote, sterke haag uitgroeien. Als de planten eenmaal volwassen zijn, hebben ze wat minder water nodig. Ons klimaat is in ieder geval geen probleem voor deze sterke conifeer. En omdat de leylandii conifeer net als de meeste coniferen een wintergroene haagplant is, zal hij het hele jaar zijn groene uiterlijk behouden. Voor een tuin in de kuststreek is hij minder geschikt.

Ontstaan van de leylandii

Leylandii coniferen behoren tot de kopgroep onder de haagconiferen. In tegenstelling tot de meeste andere coniferen is de leylandii een hybride tussen twee wilde coniferen, de Montereycipres en de Nootkacipres. Deze twee Noord-Amerikaanse coniferen komen in het wild niet in de buurt van elkaar voor, maar bij toeval werden ze naast elkaar geplant op een landgoed in Wales in de 19e eeuw. Door spontane kruising ontstond vervolgens onze geliefde leylandcipres.

Nadat deze mengvorm ontstaan was, duurde het niet lang voordat de leylandii een van de meest geliefde haagplanten in Groot-Brittannië werd. Tegenwoordig is hij nog steeds in bijna elke Britse straat wel ergens in de tuin te zien. Wel is zijn groeisnelheid vaak een bron van burenruzies. Toen die op de Britse eilanden steeds gewelddadiger vormen aannamen, is er zelfs een wet aangenomen om de hoogte van een leylandiihaag in toom te houden. Er staat geen vastomlijnde hoogte in die wet, maar hij mag niet zo hoog worden dat de buren niet van hun tuin kunnen genieten. Het advies is om hem onder de 3 meter te houden. Dan is hij ook een stuk makkelijker te snoeien. De grootste leylandii conifeer in het wild is maar liefst 40 meter hoog.

Leylandii snoeien

Het enige nadeel van de leylandii is dat jaarlijkse snoei noodzakelijk is om deze enthousiaste groeier in toom te houden. De makkelijkste manier om een leylandii haag te snoeien is met een (elektrische) heggenschaar. Voor een strakke, nette haag snoei je één tot twee keer per jaar. Door de heggenschaar met gelijkmatige bewegingen langs de haag te halen knip je alle uitstekende takjes weg tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Met een beetje oefening krijg je het al snel onder de knie.

Wil je een haag met een vergelijkbaar uiterlijk, maar wil je wat minder snoeien? Dan zou je eventueel de Californische cipres kunnen overwegen. Deze coniferensoort is in een groene, een blauwe en een gele variant verkrijgbaar. Met een gemiddelde jaarlijkse groeisnelheid van zo’n 30 centimeter groeit hij alsnog redelijk snel, maar hoeft hij minder vaak gesnoeid te worden dan de leylandii. Bij beide soorten moet het snoeien wel echt goed bijgehouden worden, want als een leylandcipres of een Californische cipres te groot en te breed wordt, kun je hem niet terugsnoeien in het oude hout zonder daarbij de planten te beschadigen. Een taxushaag is de enige coniferenhaag waarbij dat wel kan, maar de taxus groeit een stuk langzamer dan de leylandii.

Leylandii coniferen online

Bij Tuinplanten.nl verkopen we niet alleen leylandii coniferen online, maar stellen we ook interessante informatie beschikbaar aan iedereen die graag meer wil weten over onze haagplanten. Wij vinden namelijk dat dat bij onze tijd past: lezen over haagplanten, planten vergelijken, plantinstructies zoeken en ook meteen online haagplanten kopen. En dat alles op één plek. Tuinplanten.nl biedt ook een scala aan mooie alternatieven voor de leylandii, denk hierbij aan de taxus, levensboom of Californische cipres. Liever een ander soort wintergroene haag? Dat loont het om eens een blik te werpen op de laurierhaag of liguster.

loader
Laden...