Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Coniferenhaag snoeien en verzorgen

Coniferenhagen duiken tegenwoordig op in alle parken, plantsoenen en tuinen. Daar zijn wij als leveranciers van haagplanten natuurlijk erg blij mee! Maar waar we niet zo gelukkig van worden zijn slecht gesnoeide coniferen. Een dergelijke, verwilderde coniferenhaag kan niet zijn volle potentie bereiken en dat is natuurlijk zonde. Daarom lichten wij onze klanten graag in over Coniferenhaag snoeien en verzorgen. Snoeien en verzorgen van coniferen hoef absoluut niet moeilijk te zijn, als je maar weet wat je precies moet doen. Wij hopen het met ons basisadvies allemaal wat begrijpelijker te maken.

Coniferen snoeien

Omdat coniferen snelle groeiers zijn is één tot twee keer per jaar zeker een vereiste. Snoeien doe je in de late zomer of de vroege herfst, voordat de winter aanbreekt en nadat een haagplant vrucht zou kunnen dragen. Je kunt voor het snoeien zowel een gewone snoeischaar als een elektrische heggenschaar gebruiken. Ga je voor een gewone schaar, zorg dan dat deze scherp is, want de houterige takjes van coniferen zijn anders moeilijk door de knippen. Met een elektrische heggenschaar bestaat dit probleem niet en het is een stuk sneller snoeien, maar als je er geen ervaring mee hebt raden wij niet aan om er de eerste keer dat je gaat snoeien gebruik van te maken. Het gevaar bestaat namelijk dat je er geen controle over hebt en te veel of juist de verkeerde takken snoeit. Ook is het niet goed om tot op de stam terug te snoeien, omdat er dan gaten ontstaan in je coniferenhaag.

De vorm van je coniferenhaag mag je natuurlijk zelf bepalen (sommige coniferen zijn erg geschikt voor vormsnoei!), maar veel mensen gaan toch voor een rechte en strakke haag. Er zijn bij het snoeien, naast het juiste gereedschap, een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste: kies de goede dag. De late zomer of vroege herfst is natuurlijk een prima aanduiding, maar het allerbeste kun je snoeien op een bewolkte of zelfs regenachtige dag. Natte takken worden makkelijker afgeknipt en genezen ook weer sneller van de snoeibeurt. Als de nieuwe takken direct aan volle zon blootgesteld worden, kunnen ze verbranden. Snoei dus zeker niet bij volle zon.

Coniferen snoeien
Coniferen verzorgen

Wat vorm betreft is het handig om de bovenkant altijd smaller te houden dan de onderkant. Op die manier kan elk deel van de haag genoeg zonlicht krijgen en voorkom je dat er bruine plekken in je coniferen ontstaan. Ook wordt de haag zo niet topzwaar en blijft hij netjes in vorm. Om zeker te weten dat je recht gaat bij het snoeien, kun je een lijn spannen over de hoogte die je voor je haag wilt hebben. Alles dat erbovenuit steekt kun je dan wegsnoeien. Snoei in de eerste instantie liever te weinig dan te veel weg. Het is altijd makkelijk om een stukje extra weg te snoeien als dat nodig is. Wachten tot de conifeer terug gegroeid is, kan soms erg lang duren.

Mocht je je conifeer een heel eind terug willen snoeien, pas dan goed op wat voor boom je hebt. Een taxus kan bijvoorbeeld probleemloos teruggesnoeid worden, maar een levensboom of leylandii conifeer mag niet in het oude hout gesnoeid worden. Dan groeien de takken namelijk bijna niet meer terug. Dit maakt het des te belangrijker om het snoeien goed bij te houden. Als je je taxushaag een flink stuk wilt versmallen, is het handig om dat over de loop van twee jaar te doen. Het eerste jaar de ene kant, wachten tot die weer dichtgegroeid is en dan de andere kant. Zo blijft je haag toch zichtdicht.

Coniferen verzorgen

Coniferen zijn over het algemeen sterke en zelfstandige haagplanten. Dus hebben coniferen na het planten vrij weinig verzorging nodig, vandaar dat ze ook bij beginnende tuiniers erg in trek zijn. Eventueel kun je tijdens het planten mest of voeding door de bodem mengen, dit stimuleert de groei en zorgt er natuurlijk voor dat de bodem waar je coniferen in staan vruchtbaarder wordt. Coniferen hebben niet veel water nodig, sterker nog, te veel water is ontzettend slecht voor de wortels. Je haag gaat er bij te veel vocht ook lelijk uitzien. Naast de jaarlijkse snoeibeurt(en) kun je, tenslotte, altijd uitstekende scheuten wegknippen, om de vorm van de coniferenhaag in stand te houden. Verder is het een kwestie van de natuur haar gang laten gaan. Als het goed is heb je al snel een prachtige, hoge haag die privacy in de tuin garandeert!

Coniferen kopen in de webshop van Haagplanten.nl

Coniferen kopen in de webshop van Haagplanten.nl

De meest bekende coniferensoorten koop je in de webshop van Haagplanten.nl voor een zacht prijsje. Onze coniferen zijn met veel liefde en aandacht door onze kwekers opgekweekt en uit deze jonge coniferen hebben wij ook nog eens de allerbeste gekozen, zodat je bij ons alleen coniferen van de hoogste kwaliteit kunt aanschaffen!

Weet je nog niet precies welke soort conifeer je wilt kopen? Dan helpen wij je graag op weg. Met de informatie van onze website kom je waarschijnlijk al een heel eind. Bij de planten die wij verkopen vertellen we een heleboel over het uiterlijk en de kenmerken van de coniferen. Zo kom je er precies achter welke conifeer jij het mooist vindt of welke het beste in jouw tuin past. Heb je ondanks onze informatie nog vragen over coniferen, andere planten, of onze website? Stel die dan vooral aan de klantenservice. We helpen je graag.