Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Dit zijn de bestverkochte buxusvervangers

Er is tegenwoordig veel vraag naar buxusvervangers. Nu de buxus steeds vaker met schimmelziekten en de buxusrups kampt, is er veel vraag naar alternatieven voor de buxus. Dit zijn onze bestverkochte buxusvervangers:

  • Ilex crenata (Japanse hulst) 'Dark Green'
  • Ilex crenata 'Green Hedge'
  • Ilex crenata 'Convexa'
  • Lonicera nitida (struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie
  • Taxus
  • Japanse kardinaalsmuts
Ilex crenata: de beste buxusvervanger
meest verkochte buxusvervanger

Ilex crenata: de beste buxusvervanger

De meest verkochte buxusvervanger is de Japanse hulst (wetenschappelijke naam: Ilex crenata). Deze wintergroene heester heeft het meest van de buxus weg: van de compacte groeivorm tot het kleine groene blad. Ook heeft Ilex crenata dezelfde elegante en stijlvolle uitstraling als de buxus. Veel mensen zien op het eerste gezicht het verschil zelfs niet tussen deze heester en de buxus: zo treffend is de gelijkenis. Er zijn meerdere soorten Japanse hulst verkrijgbaar in onze webshop. We vertellen je graag uit welke soorten je allemaal kunt kiezen. Zo wordt het makkelijker om de ideale buxusvervanger voor jouw tuin uit te kiezen.

De Japanse hulstsoort die het meeste op de buxus lijkt is de Ilex crenata 'Dark Green'. Dit is tevens de soort Ilex crenata die het vaakst als buxusvervanger wordt gebruikt. Toch lijken ook de andere soorten Japanse hulst erg veel op de buxus. Neem bijvoorbeeld de Ilex crenata 'Green Hedge'. Net als de Japanse hulst 'Dark Green' wordt dit type zowel voor hoge als lage hagen gebruikt. Snoei wordt goed verdragen. Ook zijn deze soorten Ilex crenata geknipt voor vormsnoei. Dat geldt ook voor de Ilex crenata 'Convexa', die overigens ook sprekend op de buxus lijkt.

Houd er wel rekening mee dat deze soort Japanse hulst enkel geschikt is om wat lagere heggen mee te creëren. De Ilex maximowicziana 'Kanehirae' is wel geschikt voor het planten van zowel hoge als lage hagen. Dit type Japanse hulst groeit met veel vertakkingen, waardoor een haag van Ilex maximowicziana 'Kanehirae' vrij snel dichtgroeit. Alle soorten Japanse hulst kunnen, net als de buxus, goed tegen snoei. Hoe vaker u de heester snoeit, hoe compacter en hoe dichter vertakt het eindresultaat zal worden. Deze buxusvervanger is dus ideaal om formele, strakke haagvormen mee te creëren.

Lonicera nitida buxusvervanger

Lonicera nitida als buxusvervanger

Een andere wintergroene struik die met regelmaat gebruikt wordt als buxusvervanger is Lonicera nitida. De heester staat ook wel bekend als struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie. Een ietwat misleidende naam, want van gewone kamperfoelie heeft deze haagplant weinig weg. We zien deze struik regelmatig terug in plantsoenen. Dit komt voornamelijk omdat Lonicera nitida zo gemakkelijk te onderhouden is. Deze haagplant kan wel tegen een stootje. Verschillende weersomstandigheden worden fier doorstaan: waar de buxus redelijk gevoelig is voor harde wind, is daarvan bij struikkamperfoelie nauwelijks sprake. Een groot verschil met de buxus is echter zijn groeisnelheid: Chinese kamperfoelie groeit beduidend sneller.

Ook is Lonicera nitida goedkoper dan veel andere buxusvervangers. In Engeland wordt de haagplant dan ook wel “poor man’s box”, oftewel “armeluisbuxus” genoemd. Doordat struikkamperfoelie sneller groeit dan de buxus, is de heester niet geschikt om in allerlei creatieve snoeivormen te knippen. Ben je op zoek naar een buxusvervanger die ook voor vormsnoei kan worden ingezet? Dan kun je beter kiezen voor de Ilex crenata. Verder is Lonicera nitida enkel geschikt om wat lagere heggen mee te creëren. Een hoge haag ligt helaas niet binnen handbereik. Een compacte, strak gesnoeide haag met een formeel karakter behoort wel tot de mogelijkheden.

Japanse kardinaalsmuts buxusvervanger

Japanse kardinaalsmuts als buxusvervanger

Een andere haagplant die nog weleens als buxusvervanger gebruikt wordt is de Japanse kardinaalsmuts. Met zijn kleine, groene blad en compacte groeivorm heeft ook deze struik wel wat trekjes van de buxus. Ook deze haagplant is enkel geschikt om lage haagjes mee aan te leggen. Vooral sierhaagjes behoren tot de mogelijkheden. Een bloemenperkje of border kan prachtig worden omlijst met Japanse kardinaalsmuts, maar voor een afscheidingshaag is de heester helaas niet geschikt. Dat maakt dan ook dat de Japanse kardinaalsmuts niet altijd genoemd wordt als het over buxusvervangers gaat: een volwaardige vervanger als Japanse hulst is het immers niet.

De Japanse kardinaalsmuts is het hele jaar rond te snoeien. Net als alle andere buxusvervangers is de haagplant daarnaast bladhoudend. Tijdens hele strenge winters kan het blad van de Japanse kardinaalsmuts ietwat slap gaan hangen. Dit trekt overigens weer bij wanneer de minder koude dagen zich aandienen.

Taxus buxusvervanger

Taxus als buxusvervanger

Ook de taxus wordt nog weleens ingezet als buxusvervanger. Op het eerste geschikt wellicht niet de meest logische keuze: de taxus is immers een conifeer en de buxus niet. Toch is de taxus geschikt als buxusvervanger. Dat komt vooral omdat je met de taxus zeer strakke, formele heggen kunt vormen. In tegenstelling tot elke andere conifeer is de taxus terug te snoeien tot op het oude hout. De conifeer zal altijd weer nieuwe scheuten vormen. De taxus is hierdoor ook ideaal voor vormsnoei. Met de taxus is een compacte, zichtdichte tuinafscheiding te realiseren die op het eerste gezicht veel wegheeft van een buxushaag.

Natuurlijk ziet iedereen met wat kennis van planten dat het een taxushaag betreft en geen buxushaag, maar de sfeer die je in de tuin creëert is nagenoeg hetzelfde. De taxus groeit net als de buxus traag en compact. Daarnaast is de haagplant wintergroen. Wie op zoek is naar een formele haagplant die in symmetrische vorm gesnoeid kan worden zal de taxus zeker in zijn of haar overwegingen mee moeten nemen.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Kijk dan snel in onze webshop naar onze mooie buxusvervangers. Met een goede buxusvervanger houd je nare ziekten en plagen buiten de deur, maar geniet je wel van het residentiële karakter dat een buxushaag te bieden heeft.