Dit zijn de mooiste bodembedekkers

Ben je op zoek naar mooie bodembedekkers? Dan ben je bij Haagplanten.nl aan het juiste adres. In onze webshop vind je diverse fraaie bodembedekkers die je tuin op prachtige wijze aankleden. Of je nu op zoek bent naar Sedum (vetkruid), kleine maagdenpalm, goudaardbei, kardinaalsmuts of een hele andere bodembedekker: hier vind je zeker de ideale bodembedekker voor jouw tuin. Geef je tuin een natuurlijke en verzorgde uitstraling met onze sterke en gezonde bodembedekkers.

Wat zijn bodembedekkers?

Eigenlijk zegt het woord het al: bodembedekkers zijn planten die de bodem in je tuin bedekken. Zo zou je gras kunnen zien als bodembedekker: een gazon ziet er immers stukken beter uit dan een kaal stuk grond. Bodembedekkers worden vaak gebruikt onder een haag of om een leeg stuk tuin mee te bedekken. Daarnaast zijn bodembedekkers ook zeer nuttige planten: onkruid krijgt nauwelijks tot geen kans wanneer je gebruikmaakt van bodembedekkers in je tuin. Sommige bodembedekkers trekken ook vlinders, bijen of andere nuttige insecten aan. Bodembedekkers dragen dus positief bij aan biodiversiteit en passen dan ook uitstekend thuis in een natuurlijk tuinontwerp.

Er zijn zowel wintergroene als bladverliezende bodembedekkers. Sommige bodembedekkers hebben een formele uitstraling, andere brengen wat kleur en leven in je tuinlandschap met hun mooie, bloeiende bloemen. Voor iedere tuinstijl is er wel een ideale bodembedekker te vinden. We vertellen je graag welke bodembedekkers je bij ons kunt kopen, zodat het maken van een keuze stukken eenvoudiger wordt.

Sedum als bodembedekker

Sedum (vetkruid) is een bijzonder populaire bodembedekker. De bodembedekker blijft het hele jaar door groen en wordt zowel gebruikt in de tuin als om groene daken mee aan te leggen. Sedum is een oersterke bodembedekker die veel verschillende weersomstandigheden tolereert. Doordat water wordt opgeslagen in de bladeren van deze bodembedekker, kan hij prima overleven tijdens perioden van droogte. Daarnaast is de bodembedekker goed winterhard en vergt hij slechts weinig verzorging. Sedum heeft diverse zelfverzorgende eigenschappen, waardoor deze bodembedekker prima in een onderhoudsarme tuin kan worden aangeplant. In het najaar bloeit Sedum met kleine bloemetjes in de kleuren roze, geel en rood.

In het voorjaar kunnen er witte bloemetjes tevoorschijn komen. Sedum prefereert een standplaats in de volle zon. Een droge bodem wordt prima getolereerd en heeft zelfs de voorkeur van deze plant. Ontdek je oude takjes tussen het vetkruid? Snoei deze dan weg in het voorjaar. Zo blijft de bodembedekker mooi en gezond. Sedum past goed bij zowel formele als informele tuinstijlen. Plant deze bodembedekker aan op een kaal stuk grond, onder een haag of creëer een groendak met Sedum: de mogelijkheden zijn eindeloos. Niet zo vreemd dus, dat Sedum een geliefde bodembedekker is onder veel tuiniers!

Kleine maagdenpalm als bodembedekker

Kleine maagdenpalm (wetenschappelijke naam: Vinca minor) is ook een bodembedekker die het goed doet in diverse tuinstijlen. Ook deze bodembedekker wordt uitermate goed verkocht. Dat is ook niet heel gek: deze plant is namelijk een lust voor het oog. Je vindt drie soorten kleine maagdenpalm in ons assortiment: Vinca minor, Vinca minor 'Gertrude Jeckyll' en 'Atropurpurea'. De bodembedekker heeft glanzende, groene bladeren en zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt waar hij wordt aangeplant. In het voorjaar bloeit de Vinca minor met aantrekkelijke, lichtblauwe bloemen. De bloemkleur van de maagdenpalm 'Gertrude Jeckyll' is wit en de 'Atropurpurea' wordt door een rijke witte bloesem gekenmerkt.

De Vinca minor kan prima worden aangeplant in diverse bodems. De bodembedekker heeft een lichte voorkeur voor voedingsrijke, ietwat vochtige grondsoorten. Zowel in de zon als in de schaduw komt de bodembedekker prima tot zijn recht. De Vinca minor is als bodembedekker een lust voor het oog. Maak je tuinontwerp helemaal af door deze schitterende plant een kans te geven op een leeg stuk grond.

Hedera als bodembedekker

Ook Hedera, beter bekend als klimop, wordt met regelmaat als bodembedekker gebruikt. Hedera geeft onkruid geen kans en is het hele jaar rond mooi groen. Daarnaast kan hedera tegen verschillende weersomstandigheden en groeit hij nagenoeg op elke standplaats prima. Om de bodembedekker een jonge, compacte uitstraling te laten behouden is het nodig om hem zo nu en dan aan een snoeibeurt te onderwerpen. Verder is de Hedera als bodembedekker vrij onderhoudsarm. Hij hecht zich daarnaast goed aan het oppervlak waar hij tegen wordt aangeplant. Zowel in de volle zon als in de schaduw komt deze bodembedekker prima tot zijn recht.

De klimop staat ook wel bekend als haagplant. Niet iedereen weet dat hij ook als bodembedekker kan worden ingezet. Dat maakt Hedera een veelzijdige toevoeging aan uw tuin!

Overige bodembedekkers

Bovenstaande bodembedekkers zijn niet de enige in ons assortiment. Ook goudaardbei (Waldsteinia) is een bodembedekker die steeds meer aan populariteit wint. Deze snelgroeiende bodembedekker draagt in het voorjaar gele bloemetjes die veel mensen aan boterbloemen doen denken. Waldsteinia is een plant die de bodem in je tuin op schitterende wijze bedekt. Daarnaast is de plant niet al te veeleisend: op nagenoeg elke grondsoort gedijt hij prima. Langdurige droogte wordt echter niet gewaardeerd door deze bodembedekker. Tijdens droge perioden is het dus nodig om deze bodembedekker extra te bewateren.

Een andere geliefde bodembedekker is de kardinaalsmuts (wetenschappelijke naam: Euonymus fortunei 'Hort’s Blaze'). Deze bodembedekker wordt gekenmerkt door zijn dichte en compacte groei, waardoor hij de bodem in je tuin op fraaie wijze bedekt. De wintergroene bodembedekker wordt gekenmerkt door groene bladeren die in de herfst een prachtige roodbruine kleur krijgen. Standplaatsen in zowel zon als schaduw zijn geschikt. Veel zonlicht zorgt er echter wel voor dat deze bodembedekker een mooie, gevarieerde bladkleur krijgt. In de (half)schaduw zal het blad vooral groen blijven.

Heb je nog vragen over onze bodembedekkers? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het zoeken naar de bodembedekker die echt bij je past.