Fagus sylvatica

Fagus sylvatica

De liguster en de fagus sylvatica zijn hele bijzondere haagplanten, omdat ze de enige bladverliezende planten zijn die het ook uitstekend doen als privacyhaag. In tegenstelling tot de liguster verkleuren de bladeren van de fagus sylvatica, die beter bekend is als de beuk, wel in de herfst, maar normaal gesproken blijven de uitgedroogde bladeren de hele winter aan de beukenhaag hangen. Bij zeer strenge wintertemperaturen is er een kans dat deze haagplanten een deel van hun bladeren verliezen en daarom staan ze ook als bladverliezend bekend, maar zulke koude winters zijn hier redelijk zeldzaam. Daarom kun je er ook in de wintermaanden op vertrouwen dat de fagus sylvatica jouw tuin en huis tegen de blikken van nieuwsgierige buren of voorbijgangers beschermt.

Fagus sylvatica als haagplant

Dat de beuk in ons deel van de wereld in het wild voorkomt, zal niet veel mensen ontgaan zijn. Er staan namelijk veel beukenbomen in bossen en parken door heel Nederland. Voor hagen zijn ze ook zeer geschikt. Een beukenhaag planten kun je het beste in de wintermaanden doen. In dat jaargetijde is de fagus sylvatica verkrijgbaar als haagplant met blote wortels. Dat is niet alleen veel goedkoper dan een fagus sylvatica in pot, maar dat biedt de wortels van de plant ook de mogelijkheid om zich te ontwikkelen voor de lente begint. De beuk kan opvallend goed tegen de wind en wordt daarom in landelijke gebieden vaak als windsingel gebruikt. Naast de bekende groene beuk hebben wij ook de rode beuk of fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ in ons assortiment. Deze beukenhaag valt op door zijn purperrode bladkleur.

Fagus sylvatica als haagplant
Onderhoud fagus sylvatica

Onderhoud fagus sylvatica

Fagus sylvatica is geen moeilijke haagplant. Een beukenhaag kan op de meeste waterdoorlatende bodemsoorten geplant worden, maar als er risico is dat er veel water in de grond blijft, zoals bij zware klei, kun je beter de carpinus betulus of haagbeuk planten. Deze haagplant heeft een vergelijkbaar uiterlijk, maar kan beter tegen natte omstandigheden. Hij verliest in de winter wel meer bladeren dan de fagus sylvatica. Een beukenhaag komt het best tot zijn recht op een zandgrond in de zon of halfschaduw. Deze haagplant groeit voor een inheemse soort erg snel, wel 30 tot 60 centimeter per jaar, maar één snoeibeurt per jaar is voldoende. Dit kun je het beste aan het begin van de herfst doen, maar wacht wel tot de eerste scheuten minimaal 20 centimeter lang zijn.

Fagus sylvatica online kopen

Fagus sylvatica online kopen

Ondanks dat hij soms een deel van zijn bladeren verliest is de fagus sylvatica een plant die vaak voor privacyhagen gebruikt wordt. Als je een dubbele rij beuken in je haag plant, ben je verzekerd van een behoorlijk dichte haag, die bovendien niet al te moeilijk te verzorgen is. En dankzij onze webshop hoef je de deur niet meer uit om aan een aantal mooie exemplaren te komen. Ze worden bij jou thuis geleverd en dan kun je meteen jouw beukenhaag planten.