Fagus sylvatica

Fagus sylvatica

De liguster en de fagus sylvatica zijn hele bijzondere haagplanten, omdat ze de enige bladverliezende planten zijn die het ook uitstekend doen als privacyhaag. In tegenstelling tot de liguster verkleuren de bladeren van de fagus sylvatica, die beter bekend is als de beuk, wel in de herfst, maar normaal gesproken blijven de uitgedroogde bladeren de hele winter aan de beukenhaag hangen. Bij zeer strenge wintertemperaturen is er een kans dat deze haagplanten een deel van hun bladeren verliezen en daarom staan ze ook als bladverliezend bekend, maar zulke koude winters zijn hier redelijk zeldzaam. Daarom kun je er ook in de wintermaanden op vertrouwen dat de fagus sylvatica jouw tuin en huis tegen de blikken van nieuwsgierige buren of voorbijgangers beschermt.

Fagus sylvatica als haagplant

Dat de beuk in ons deel van de wereld in het wild voorkomt, zal niet veel mensen ontgaan zijn. Er staan namelijk veel beukenbomen in bossen en parken door heel Nederland. Voor hagen zijn ze ook zeer geschikt. Een beukenhaag planten kun je het beste in de wintermaanden doen. In dat jaargetijde is de fagus sylvatica verkrijgbaar als haagplant met blote wortels. Dat is niet alleen veel goedkoper dan een fagus sylvatica in pot, maar dat biedt de wortels van de plant ook de mogelijkheid om zich te ontwikkelen voor de lente begint. De beuk kan opvallend goed tegen de wind en wordt daarom in landelijke gebieden vaak als windsingel gebruikt. Naast de bekende groene beuk hebben wij ook de rode beuk of fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ in ons assortiment. Deze beukenhaag valt op door zijn purperrode bladkleur.

Fagus sylvatica als solitaire boom

Hoewel fagus sylvatica dus een populaire haagplant is, wordt hij ook niet zelden solitair geplant. Vooral in de grotere tuinen komt fagus sylvatica goed tot zijn recht. Een volgroeide boom kan namelijk gemakkelijk 30 tot 35 meter hoog worden. Natuurlijk hoeft de boom niet deze hoogte te bereiken: door middel van snoei bepaal je zelf welke hoogte ideaal is voor in jouw tuin. Zowel de groene als de rode beuk kunnen solitair geplant worden. Als solitaire boom heeft fagus sylvatica weer andere verzorging nodig dan als haag. Het beste is om de boom elk voorjaar een goede bemesting te geven. Zo blijft jouw beukenboom gezond en sterk. Fagus sylvatica kan erg oud worden en geeft in de herfst smakelijke beukennootjes. Heb je in jouw tuin geen ruimte voor deze romantische en bijna sprookjesachtige boom? Niet getreurd. Als beukenhaag kan fagus sylvatica prima dienstdoen, ook in de kleinere tuinen.

Fagus sylvatica als haagplant
Onderhoud fagus sylvatica

De sfeer die fagus sylvatica creëert

De beukenhaag is in Nederland uitermate populair. Niet voor niets is fagus sylvatica een haagplant die veel wordt verkocht en aangeplant. Dat is ook niet vreemd: een beukenhaag creëert een serene en fijne sfeer die bij veel soorten tuin past. Een heg van beuken heeft een ietwat romantische uitstraling en is mooi om te zien. Naast de groene en rode beuk kun je ook een gemengde haag aanleggen met de fagus sylvatica. Dit geeft een mooi effect. Op deze manier combineer je het beste van twee werelden. Creëer de tuin waarin jij je thuis voelt met fagus sylvatica haagplanten. Of dat nu een klassieke, landelijke of natuurlijke tuin is: een beukenhaag is altijd een goede keuze waarvan je geen spijt zult krijgen. Fagus sylvatica gaat goed samen met vele andere struiken, planten en bloemen. Door zijn serene uitstraling staat hij mooi in nagenoeg elk tuinontwerp.

Onderhoud fagus sylvatica

Fagus sylvatica is geen moeilijke haagplant. Een beukenhaag kan op de meeste waterdoorlatende bodemsoorten geplant worden, maar als er risico is dat er veel water in de grond blijft, zoals bij zware klei, kun je beter de carpinus betulus of haagbeuk planten. Deze haagplant heeft een vergelijkbaar uiterlijk, maar kan beter tegen natte omstandigheden. Hij verliest in de winter wel meer bladeren dan de fagus sylvatica. Een beukenhaag komt het best tot zijn recht op een zandgrond in de zon of halfschaduw. Deze haagplant groeit voor een inheemse soort erg snel, wel 30 tot 60 centimeter per jaar, maar één snoeibeurt per jaar is voldoende. Dit kun je het beste aan het begin van de herfst doen, maar wacht wel tot de eerste scheuten minimaal 20 centimeter lang zijn.

Fagus sylvatica is geschikt voor het aanleggen van lage en middelhoge tot zeer hoge hagen. Een beukenhaag kan een hoogte van wel 4 meter bereiken. Kijk goed wat bij jouw tuin past en welke eigenschappen een beukenhaag moet hebben volgens jou. Staat jouw beukenhaag op een wat schaduwrijke plek? Zorg er bij het snoeien dan voor dat je de fagus sylvatica haagplanten van boven wat smaller uitlopen. Zo krijgt de gehele haag van boven tot onder voldoende zonlicht. Pas wel op dat je jouw mooie heg niet snoeit wanneer de zon schijnt: op deze manier kan het blad namelijk verbranden en bruin verkleuren. Ook is het raadzaam om de fagus sylvatica een á twee maal per jaar een stevige bemesting te geven. Het bemesten van de haag zorgt ervoor dat de planten van de nodige voedingsstoffen en mineralen worden voorzien. Op deze manier onderhoud je de beukenhaag goed en zal hij nog een hele lange tijd mooi en gezond blijven. De beuk is namelijk een oersterke boom die ontzettend oud kan worden.

Fagus sylvatica online kopen

Fagus sylvatica als kant-en-klaarhaag

Wil je graag een beukenhaag aanplanten, maar niet wachten tot deze volgroeid is? Bij Haagplanten.nl vind je de fagus sylvatica ook als kant-en-klaarhaag. Het aanplanten van een kant-en-klaarhaag is aantrekkelijk wanneer je direct een volgroeide haag in je tuin wilt hebben staan. Zowel de groene als de rode beuk zijn bij ons als kant-en-klare optie verkrijgbaar. Ook een gemengde heg van rode en groene beuken is in deze variant te krijgen. Wat onze kant-en-klare hagen zo bijzonder maakt, is de dichte vertakking en uitmuntende kwaliteit. De fagus sylvatica die wij aanbieden komt van de allerbeste kwekers die een specialistische kennis en jarenlange expertise op het gebied van haagplanten hebben. Voordat de door jou bestelde haagplanten de kwekerij verlaten controleren wij de fagus sylvatica nogmaals uitgebreid. Vervolgens wordt je bestelling zorgvuldig verpakt en vervoerd naar je adres. Zo weten we zeker dat er straks een prachtige, volle beukenhaag in jouw tuin prijkt.

Fagus sylvatica online kopen

Ondanks dat hij soms een deel van zijn bladeren verliest is de fagus sylvatica een plant die vaak voor privacyhagen gebruikt wordt. Als je een dubbele rij beuken in je haag plant, ben je verzekerd van een behoorlijk dichte haag, die bovendien niet al te moeilijk te verzorgen is. En dankzij onze webshop hoef je de deur niet meer uit om aan een aantal mooie exemplaren te komen. Ze worden bij jou thuis geleverd en dan kun je meteen jouw beukenhaag planten.