Q & A

Wil je niet te lang wachten tot de door jou bestelde haagplanten zijn uitgegroeid tot een ferme tuinafscheiding? Er is een aantal haagplanten dat bekendstaat als snelgroeiend, bijvoorbeeld de laurierkers, liguster en bepaalde haagconiferen. Lees hier meer over snelgroeiende haagplanten.

De taxuskever is een plaagdier dat, anders dan zijn naam doet vermoeden, niet alleen in taxushagen voorkomt. Ook de laurierkers, hulst, liguster, hedera (klimop) en andere wintergroene struiken kunnen te lijden krijgen onder de taxuskever. Je leest hier meer over het herkennen en bestrijden van de taxuskever.

In onze webshop vind je 3 soorten taxus. De taxus baccata wordt ook wel de “gewone taxus” genoemd. Dan zijn er ook nog de mannelijke taxus media ‘Hillii’ en de vrouwelijke taxus media ‘Hicksii’. Lees meer over de diverse soorten taxus en hun onderlinge verschillen.

Niet iedereen heeft evenveel tijd of zin om in de tuin bezig te zijn. Voor de tuiniers die op zoek zijn naar een haag die weinig onderhoud vergt, zijn langzaam groeiende haagplanten uiterst geschikt. Denk daarbij aan de taxus, de thuja ‘Smaragd’ en de laurierkers ‘Otto Luyken’. Lees hier meer over onderhoudsarme haagplanten.

Ben je op zoek naar een goedkope haag? Haagplanten waar meestal geen groot prijskaartje aan hangt zijn bijvoorbeeld de haagbeuk, de beukenhaag, de liguster en bepaalde haagconiferen. Lees hier meer over betaalbare haagplanten.

Organische mest bestaat volledig uit stoffen die in de natuur ook voorkomen en is beter voor het milieu en het bodemleven in je tuin. Je kunt ook voor kunstmest kiezen: deze zorgt ervoor dat je haag een fikse groeispurt maakt. Je leest hier welke meststof je het beste kunt gebruiken.

Sommige haagplanten gedijen beter wanneer ze in de volle zon of halfschaduw worden neergezet. Gelukkig zijn er ook voor schaduwrijke tuinen mooie opties, zoals bijvoorbeeld enkele soorten laurierkers, de thuja en de beukenhaag. Lees hier meer over haagplanten die het goed doen in de schaduw.

Er zijn heel wat haagplanten die een standplaats in de volle zon erg waarderen. Veel bloeiende haagplanten staan graag in de zon. Ook de laurierkers, thuja, taxus en beukenhaag houden wel van wat zon. Lees hier welke haagplanten je nog meer kunt aanplanten!

Een haag in de voortuin mag maximaal 1 meter hoog worden. Een haag in de achtertuin mag een stukje hoger zijn, namelijk 2 meter hoog. In sommige gevallen mag een haag hoger dan 2 meter worden, mits je niemand tot last bent. Je leest hier meer over de regels rondom de hoogte van je haag.

Hagelschot is een tamelijk onschuldige schimmelziekte die bij vroegtijdig ingrijpen prima te genezen is. Je herkent hagelschot aan schade aan het blad van de laurierkers. Het blad vertoont gaatjes die worden omringd door een bruin randje. Je leest hier meer over hagelschotziekte bij de laurierkers.

Een strakke, egale en gezonde haag is iets dat veel tuiniers graag zien. Door je haag minstens twee keer per jaar te snoeien boek je een mooi en symmetrisch resultaat. Gebruik ook altijd scherp en schoon snoeigereedschap. Lees hier meer over het strak snoeien van een haag.

Een haag planten in de winter is geen probleem. Voor haagplanten met blote wortel is dit juist het ideale plantseizoen! Planten in pot kunnen het hele jaar door worden aangeplant, dus ook ’s winters. Je leest hier meer over het planten van een heg in het winterseizoen.

Het gebruik van aanplantgrond kan je haagplanten ten goede komen wanneer je een heg gaat planten. Zo krijgen de haagplanten de allerbeste start. Je leest hier meer over het gebruik van aanplantgrond.

Een kant-en-klaarhaag bestaat uit volwassen, volgroeide haagelementen die samen direct een volle haag op de gewenste hoogte vormen. Deze planten hebben vaak jarenlang de allerbeste verzorging van onze professionals genoten. Hierdoor is de prijs een stuk hoger. Je leest hier meer over de prijzen van onze kant-en-klaarhagen.

Je kunt je heg beter niet snoeien bij langdurige droogte. Dit bemoeilijkt het herstel van je haagplanten. Je leest hier meer over de ideale omstandigheden om je heg te snoeien.

Tuiniers die huisdieren of bijvoorbeeld paarden bezitten, vragen zich regelmatig af welke haagplanten diervriendelijk zijn. Haagplanten als de taxus kunnen giftig zijn voor sommige dieren. Veilige alternatieven zijn bijvoorbeeld de haagbeuk en de beukenhaag. Lees hier meer over diervriendelijke haagplanten.

Haagconiferen zijn zeer populair om in een heg te gebruiken. Naast bekende haagconiferen als de taxus, de thuja en de leylandcipres zijn er ook minder bekende exemplaren als de fijnspar en de Japanse lariks. Lees hier meer over de verschillende conifeersoorten en hoe je ze kunt bestellen.

De landelijke tuinstijl is een informele tuinstijl. Vaak worden er in de landelijke tuin bladverliezende hagen aangeplant als de beukenhaag, de haagbeuk of de meidoornhaag. Je leest hier meer over de ideale haagplanten voor de landelijke tuin.

Het voorjaar is een prima periode om een haag aan te planten. De temperatuur is zacht en er is meestal geen sprake van zware regenval. Haagplanten in pot kunnen overigens het hele jaar door worden aangeplant. Je vindt hier meer informatie over het planten van een heg in het voorjaar.

Een wintergroene haag is niet vanzelfsprekend winterhard. Wintergroen houdt in dat de haag zijn blad vasthoudt gedurende de winter. De winterhardheid van de haag zegt iets over zijn vermogen om ongeschonden de winter door te komen. Lees hier meer over de winterhardheid van onze haagplanten.

De meeste haagplanten dienen 1 à 2 keer per jaar bemest te worden. Dit houdt de haag gezond, voorkomt bladval en houdt het blad mooi van kleur. Hoe vaak je jouw haag moet bemesten hangt af van de haagplanten waarmee deze is aangelegd. Je leest hier meer over het bemesten van heggen.