Fijnspar Picea abies

De fijnspar of Picea abies is een snelgroeiende, wintergroene conifeer die door zijn prachtige donkergroene naalden, zijn opvallend rechte stam en de aangename geur van zijn harsmengsel uitgegroeid is tot een van de meest geliefde kerstbomen ter wereld. Vooral jonge fijnsparren worden tijdens de decembermaand graag in de huiskamer gezet, omdat die de typerende piramidevorm die wij normaliter met de kerstboom associëren nog hebben. Dat is echter niet het enige waar de fijnspar zich goed voor leent. Hij wordt vaak als sierboom aangeplant, maar zijn horizontaal en regelmatig groeiende takken maken de fijnspar ook tot een uitstekende plant om een vrij dichte haag mee te vormen. Bovendien is hij zeer winterhard en laat hij zich heel eenvoudig snoeien, waarmee de fijnspar simpelweg een ideale haagplant is.

Lees meer
€ 232,37
 • Unieke: 100% Groeigarantie*
 • Gratis verzending boven €350,-
 • Onze klantenservice is ma t/m vrij van 07:00 tot 18:00 en za van 09:00 tot 12:00
Fijnspar Picea abies
€ 232,37

Prijsoverzicht

Kant en klaar haag Formaat 3+ 1+ 6+
200 cm € 232,37 € 232,37 € 202,44
  Formaat 3+ 1+ 6+
200 cm € 232,37 € 232,37 € 202,44

Omschrijving

Fijnspar: snelgroeiende haagplant

Van origine komt de fijnspar uit Scandinavië en het uiterste westen van Azië, waar het klimaat niet heel anders is dan bij ons. Het is daarom niet verwonderlijk dat deze prachtige wintergroene conifeer ook in deze contreien in het wild voorkomt. Als kerstboom heeft de fijnspar de laatste jaren flink wat concurrentie van de Nordmann-spar, waarvan het risico dat hij zijn naalden verliest wat kleiner is. Maar omdat die variant veel langzamer groeit, is de Nordmann minder geschikt als haagplant. Grote kerstbomen op stadspleinen zijn meestal fijnsparren; in onze huiskamer zetten we een exemplaar van maximaal een meter of drie neer, maar in de buitenlucht kan deze wintergroene plantensoort onder de juiste omstandigheden maar liefst 35 meter hoog worden en van top tot teen over groene takken beschikken.

In zijn jonge jaren groeit een fijnspar razendsnel. Tot hij een hoogte van 20 meter heeft bereikt, kan hij per jaar tot ongeveer een meter in hoogte toenemen. Zo hoog wordt een haag normaal gesproken natuurlijk niet en daardoor blijft een fijnsparrenhaag doorgaans gestaag doorgroeien. Daarom moet er regelmatig gesnoeid worden, bij voorkeur in april of mei. Gelukkig verdraagt deze coniferensoort het snoeien zeer goed. De fijnspar gedijt op vrijwel iedere grondsoort. In tegenstelling tot de meeste andere coniferen groeit hij zelfs op drassige grond, maar het liefst staat hij op een ietwat vochtige, vruchtbare ondergrond in de volle zon of halfschaduw. Wie zijn fijnsparrenhaag goed verzorgt zal er lang van genieten; er staan fijnsparren in Scandinavië die naar schatting bijna tienduizend jaar oud zijn!

Online fijnspar kopen

Wie een fijnsparrenhaag in de tuin wil, hoeft natuurlijk niet te wachten tot de kerstbomen in de verkoop gaan. Voor een fijnspar die uitstekend geschikt is voor gebruik als haagplant bent u bij ons aan het juiste adres. Wij verkopen deze snelle groeiers zelfs als kant-en-klaarhagen. Zo hoeft u zelfs helemaal niet te wachten tot uw fijnsparrenhaag de gewenste hoogte bereikt heeft. Na het planten hoeft u hem alleen nog maar ieder jaar te snoeien.

Producteigenschappen

Geschikt als Groep, Haag, Solitair
Winterhardheid Goed winterhard
Groei Opgaand
Groei per jaar Normaal (20 - 40 cm)
Grondvochtigheid Droog
Grondtype Goed waterdoorlatend, Lichte klei, Voedselarm, Zand
Standplaats Kustregio, Zonnig
Eigenschappen Balkon geschikt, Kant en klaar, Windvangend, Wintergroen

Plant instructies

Na het selecteren van een type haag, verschijnt hier de plantinstructie voor dit type.

Plantinstructies kant-en-klaarhagen

Kant-en-klaarhagen zijn even wat anders dan de meeste haagplanten. Ze worden namelijk geleverd in elementen van één meter lang en zijn al volledig uitgegroeid. Lees hier hoe je ze moet planten.

Wanneer moet ik planten?

Kant-en-klaarhagen kunnen op de meeste momenten van het jaar wel geplant worden. Wanneer de ideale periode hiervoor is, verschilt enigszins per plant. Kijk hiervoor op de pagina’s met informatie over de specifieke soorten. De leveringsperiode komt over het algemeen wel overeen met de plantperiode.

U kunt beter niet planten bij:

 • – Een periode van droogte 
 • – Vorst 
 • – Zware regenval (of hier vlak na) 
 • – Harde wind

Hoe bereid ik mijn tuin voor op de nieuwe haag?

 • Stap 1:    Let erop dat de soort grond in je tuin geschikt is voor de plantensoort. 
 • Stap 2:    Graaf een sleuf. Deze moet zo lang zijn als de haag wordt en ten minste 35 cm breed en diep. Als je gebruik maakt van het plantrek moet hij 50 cm diep zijn. 
 • Stap 3:    Woel de aarde in de sleuf goed los.

Wat moet ik doen als de planten geleverd zijn?

 • Stap 1:    Breng de planten naar de tuin. Dit kan behoorlijk zwaar zijn, dus vraag vrienden of familie om te helpen. 
 • Stap 2:    Kartonnen verpakkingen mogen blijven zitten. Plastic moet worden verwijderd. 
 • Stap 3:    Geef de planten water. 
 • Stap 4:    Als je de planten niet direct kunt gaan planten, zorg er dan voor dat ze genoeg water krijgen en zonlicht.

Hoe plant ik mijn haag?

 • Stap 1:    Zet de plantenelementen in de sleuf, op zo’n manier dat de doos en wortels volledig onder de grond zitten. 
 • Stap 2:    Plaats de druppel bevloeiingslang, die bij de planten geleverd wordt, op de bovenzijde van de wortelkluit of kartonnen doos. 
 • Stap 3:    Vul de sleuf weer met aarde en druk die net zo stevig aan dat de planten niet wiebelen.