Haag planten

Haag planten

Het hebben en onderhouden van een haag kost niet zoveel moeite. Af en toe snoeien of wat water of compost bij geven als het nodig is. Eigenlijk is alleen de haag planten even zwaar werk. Op deze pagina vind je algemene tips voor het planten van een haag. Natuurlijk kunnen er per plant verschillen in plantwijze zijn. Daarom hebben wij ook afzonderlijke teksten over bijvoorbeeld ligusterhaag planten, bamboe planten, buxushaag planten, beukenhaag planten of berberis planten. Over het algemeen komt het proces wel steeds op hetzelfde neer bij de verschillende haagplanten.

Hoe plant ik een haag?
Haag planten online

Hoe plant ik een haag?

De basis van een haag planten is vrij duidelijk: je graaft een geul, zet de planten erin, gooit de geul weer dicht en klaar is kees. Voor het graven van de geul is het handig om van tevoren even een touwtje te spannen over de lengte van je nieuwe haag. Zo weet je ten minste zeker dat je geul recht gaat en je niet opeens een rare bocht in je haag hebt zitten. Hagen kunnen op twee manieren geplant worden: recht of in een zigzag. Bij beide krijg je een rechte haag, maar zigzag-planten kan handig zijn als de haagplanten bij aankoop nog niet zo ver uitgegroeid zijn. Zo krijg je een vollere haag. Wil je bijvoorbeeld haagbeuk planten met blote wortels, dan is zigzag een goed idee voor een mooie, dichte haag.

Het planten van een haag kan het beste gebeuren wanneer de planten in rust zijn. Meestal is dat tussen november en maart. Pas wel op dat je niet gaat planten als het vriest. Zeker planten met blote wortel zijn erg kwetsbaar. Je wilt niet hebben dat je een hele dag besteedt aan laurierkers planten of thuja planten en dat je haag direct kapot vriest. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten. Bij zwaardere planten, als je bijvoorbeeld een coniferenhaag planten wilt, is het handig om hulp te vragen. Volwassen coniferen (en andere grote planten) zijn behoorlijk zwaar. Dit geldt al helemaal bij kant-en-klaarhagen planten, aangezien de grote haagelementen bij vochtig weer wel 150 kg kunnen zijn.

Haag planten met Haagplanten.nl

Haag planten met Haagplanten.nl

Zoals gezegd verschillen de details uiteraard per plantensoort. Ook gaat het planten van en klein buxushaagje om een terras te omkransen bijvoorbeeld veel makkelijker dan een gigantische coniferenhaag die de tuin blikdicht maakt. Verder maakt het natuurlijk ook verschil of je de planten met blote wortels, met een kluit, in een pot of als kant-en-klaarhaag koopt. Voor specifieke tips is het handig om even op de pagina te kijken van de plantensoort die jij in je tuin wilt hebben. Mocht je niet kunnen vinden wat je zoekt, stel je vragen dan vooral aan onze klantenservice. Wij adviseren je graag, zodat ook jij een prachtige haag in je tuin kunt zetten.