Haag planten

Haag planten

Het hebben en onderhouden van een haag kost niet zoveel moeite. Af en toe snoeien of wat water of compost bij geven als het nodig is. Eigenlijk is alleen de haag planten even zwaar werk. Op deze pagina vind je algemene tips voor het planten van een haag. Natuurlijk kunnen er per plant verschillen in plantwijze zijn. Daarom hebben wij ook afzonderlijke teksten over bijvoorbeeld ligusterhaag planten, bamboe planten, buxushaag planten, beukenhaag planten of berberis planten. Over het algemeen komt het proces wel steeds op hetzelfde neer bij de verschillende haagplanten.

De verschillende soorten haagplanten

Haagplanten vormen samen eigenlijk een mooie, groene en natuurlijke muur die als tuinafscheiding dient. Het uitzicht op een groene leefomgeving geeft ons innerlijke rust en een ontspannen gevoel. Planten creëren sfeer en maken je tuin op vele manieren mooi en charmant. Een heg is de omlijsting van een prachtige en verzorgde tuin. Een haag geeft een mooier effect dan een schutting. Er zijn veel verschillende haagplanten, waardoor er altijd wel een haag is die aan jouw eisen voldoet en goed samengaat met het ontwerp van jouw tuin. Op Haagplanten.nl vind je verschillende soorten haagplanten. Op deze manier heb je altijd de keuze.

Haagplanten die veel aangeplant worden zijn laurierkers, liguster, taxus en natuurlijk de welbekende beukenhaag. Een lange tijd was de buxus erg populair. Nu de buxusrups echter in veel gebieden van ons land opduikt, zoeken veel mensen een alternatief voor de eens zo geliefde klassieker. Ben je op zoek naar een strakke heg met hetzelfde statige allure als de buxus? Dan kun je overwegen om Japanse hulst aan te planten. Welke haag er straks in jouw tuin staat is aan jou. Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van haagplanten. Kijk goed wat bij de stijl van je tuin past en vraag jezelf af welke sfeer je wilt creëren. Een laurierhaag draagt bijvoorbeeld een hele andere boodschap uit dan een in strakke vorm gesnoeide taxushaag.

Hoe plant ik een haag?
Haag planten online

Hoe plant ik een haag?

De basis van een haag planten is vrij duidelijk: je graaft een geul, zet de planten erin, gooit de geul weer dicht en klaar is kees. Voor het graven van de geul is het handig om van tevoren even een touwtje te spannen over de lengte van je nieuwe haag. Zo weet je ten minste zeker dat je geul recht gaat en je niet opeens een rare bocht in je haag hebt zitten. Hagen kunnen op twee manieren geplant worden: recht of in een zigzag. Bij beide krijg je een rechte haag, maar zigzag-planten kan handig zijn als de haagplanten bij aankoop nog niet zo ver uitgegroeid zijn. Zo krijg je een vollere haag. Wil je bijvoorbeeld haagbeuk planten met blote wortels, dan is zigzag een goed idee voor een mooie, dichte haag.

Het planten van een haag kan het beste gebeuren wanneer de planten in rust zijn. Meestal is dat tussen november en maart. Pas wel op dat je niet gaat planten als het vriest. Zeker planten met blote wortel zijn erg kwetsbaar. Je wilt niet hebben dat je een hele dag besteedt aan laurierkers planten of thuja planten en dat je haag direct kapot vriest. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten. Bij zwaardere planten, als je bijvoorbeeld een coniferenhaag planten wilt, is het handig om hulp te vragen. Volwassen coniferen (en andere grote planten) zijn behoorlijk zwaar. Dit geldt al helemaal bij kant-en-klaarhagen planten, aangezien de grote haagelementen bij vochtig weer wel 150 kg kunnen zijn.

Kant-en-klaarhaag planten

Het planten van een kant-en-klaarhaag is in principe net zo eenvoudig als het aanplanten van jonge haagplanten. Het is wel verstandig om dit met twee personen te doen. Kant-en-klare haagelementen zijn immers een stuk zwaarder. Ook bij het aanplanten van een kant-en-klaarhaag graaf je een geul waarin de haagplanten komen te staan. Hoe diep de geul moet zijn is eenvoudig te bepalen. Het beste is om te kijken hoe diep het element in de grond heeft gestaan bij de kweker. Dit is vaak goed te zien aan de stammen. Plant de elementen ongeveer op dezelfde diepte. Het is verstandig om een flinke laag aanplantgrond in de geul te strooien voor je de kant-en-klaarhaag plant.

Kant-en-klare hagen zijn een geweldige oplossing wanneer je jouw tuin direct wil voorzien van een volgroeide, volle tuinafscheiding waar je niet doorheen kunt kijken. Al onze kant-en-klare haagelementen zijn goed vertakt en van uitstekende kwaliteit. De haagelementen worden met de grootste zorgvuldigheid verpakt en vervoerd. Het is namelijk belangrijk dat een kant-en-klaarhaag zo gezond mogelijk is wanneer hij bij jou thuis arriveert. Kant-en-klare heggen zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Van coniferenhaag tot beukenhaag en van laurierhaag tot buxus.

Haag planten met Haagplanten.nl

Overige tips bij het planten van een haag

Een heg aanplanten is niet heel moeilijk. Toch geven we graag wat tips mee bij het planten van een haag. Wanneer het planten helemaal goed verloopt, voorzie je de haagplanten een goede start. Zo groeien ze uit tot sterke en krachtige planten die samen een blikdichte haag vormen. Weet je welke haagplant je gaat aanplanten? Kijk dan goed bij de productomschrijving hoeveel planten je per strekkende meter nodig hebt. Dat is namelijk afhankelijk van de grootte en de soort van de betreffende plant. Zet de haagplanten niet te dicht op elkaar in de geul. Ze mogen best een beetje ruimte hebben, zodat hun wortels zichzelf goed kunnen gaan ontwikkelen. Plant de haagplanten na de levering zo snel mogelijk aan.

Ook kun je wat aanplantgrond of potgrond in de geul toevoegen voordat je de haagplanten erin zet. Op deze manier geef je jouw haag een extra goede start. Er worden namelijk extra voedingsstoffen en mineralen toegevoegd die de planten in deze fase goed kunnen gebruiken. Gebruik een flinke laag aanplantgrond in de geul. Maak de grond wat vochtig. Zo nemen de wortels van de planten de voedingsstoffen straks beter op. Het is overigens ook goed om de wortels van de haagplanten wat te bevochtigen alvorens je ze in de grond plant. Vooral wanneer je de planten in een hele droge grond zet is dit aan te raden. Na het aanplanten van je haag kun je de planten eventueel nogmaals water geven. Het verschilt een beetje per soort haagplant of dit nodig is of niet.

Haag planten met Haagplanten.nl

Zoals gezegd verschillen de details uiteraard per plantensoort. Ook gaat het planten van en klein buxushaagje om een terras te omkransen bijvoorbeeld veel makkelijker dan een gigantische coniferenhaag die de tuin blikdicht maakt. Verder maakt het natuurlijk ook verschil of je de planten met blote wortels, met een kluit, in een pot of als kant-en-klaarhaag koopt. Voor specifieke tips is het handig om even op de pagina te kijken van de plantensoort die jij in je tuin wilt hebben. Mocht je niet kunnen vinden wat je zoekt, stel je vragen dan vooral aan onze klantenservice. Wij adviseren je graag, zodat ook jij een prachtige haag in je tuin kunt zetten.