Haagbeuk Carpinus betulus

€ 0,00
  • Unieke: 100% Groeigarantie*
  • Gratis verzending boven €350,-
  • Onze klantenservice is ma t/m vrij van 07:00 tot 18:00 en za van 09:00 tot 12:00
Haagbeuk Carpinus betulus
€ 0,00

Prijsoverzicht

Omschrijving

Hoewel Carpinus betulus (Haagbeuk in het Nederlands) een veel voorkomende haagplant is, zorgt de naam toch vaak voor wat onduidelijkheid. Beuken worden namelijk ook vaak als haagplanten gebruikt, maar haagbeuk is geen beukensoort. Haagbeuk is juist verwant aan de berk. Ondanks dat een haagbeuk en een beukenhaag twee verschillende soorten zijn, lijken ze wat uiterlijk betreft wel op elkaar. Haagbeuk is echter een stuk robuuster dan de beuk en kan op meer plekken geplant worden. Daarom wordt haagbeuk vaak als alternatief voor beuk gebruikt wanneer de omstandigheden daarom vragen.

Carpinus betulus als haagplant gebruiken

De Haagbeuk is een vitale plant die in veel lastige omstandigheden kan groeien. Hij is bijvoorbeeld helemaal niet kieskeurig met betrekking tot grondsoort en verdraagt alles van zon tot schaduw. Naast het feit dat de Haagbeuk geen problemen heeft met de natuurlijke omstandigheden, kan hij ook erg goed tegen vervuilde lucht. Hierdoor is de Haagbeuk een uitstekende keuze voor stadstuinen of tuinen langs drukke wegen. In de winter verliest de Haagbeuk het grootste deel van zijn bladeren en gaat het overige deel opkrullen. De bladeren krijgen voordat dit gebeurt allemaal een mooie herfstkleur. De Haagbeuk groeit met een tempo van zo'n 20-40 cm per jaar. Om de mooie herfstkleuren het best tot hun recht te laten komen, is het belangrijk om in de nazomer of vroege herfst te snoeien. Haagbeuk is geschikt om een strakke en formele haag van te laten groeien – hij laat zich makkelijk in vorm snoeien.

De Haagbeuk in jouw tuin

Niet iedereen is zich ervan bewust hoeveel er bij komt kijken om een tuin in te richten. Een haag is voor de meeste tuinen zeer beeldbepalend. Je tuin wordt er immers door omlijst en bovendien vormt het de afscheiding tussen je tuin en de buitenwereld. De juiste haagplant kiezen is daarom een van de belangrijkste factoren bij het vormgeven van je tuin. Of Haagbeuk geschikt is hangt ervan af wat je wilt en wat je van een haag verwacht. Als je een haag wilt hebben die het hele jaar door blikdicht blijft, dan is de Haagbeuk niet voor jou geschikt.

Maar wanneer je behoefte hebt aan een nette, lage haag, dan is Carpinus betulus zeker een kandidaat. Dat hij zijn bladeren verliest zullen sommigen wel nadelig vinden. Maar als je graag de seizoenswisselingen zichtbaar wilt maken en een natuurlijke uitstraling wilt hebben, dan is bladverlies helemaal geen bezwaar. Haagbeuk is bovendien een logische keuze als je tuin op een moeilijke locatie zit waar anders haagplanten niet kunnen groeien.

Producteigenschappen

Geschikt als Groep, Haag, Solitair
Winterhardheid Goed winterhard
Groei Opgaand
Groei per jaar Normaal (20 - 40 cm)
Grondvochtigheid Normaal
Grondtype Goed waterdoorlatend, Lichte klei, Voedselarm, Voedselrijk, Zand, Zware klei
Standplaats Beschut, Landelijk, Halfschaduw, Zonnig
Eigenschappen Bladverliezend, Herfstkleur, Kant en klaar, Zonder doorns

Plant instructies

Na het selecteren van een type haag, verschijnt hier de plantinstructie voor dit type.