Haagbeuk als haag

Haagbeuk als haag

Haagbeuk (Carpinus Betulus) is een plant die heel vaak gebruikt wordt als haagplant. Het woord ‘haag’ zit niet voor niets al in de naam van de plant verscholen. Haagbeuk als haag ziet er robuust uit en dat is het ook. De haagbeuk kan de meeste grondsoorten en weersomstandigheden goed aan. Daarmee heeft hij voor sommige mensen net een streepje voor op de groene beuk (Fagus Sylvatica), die er bijna hetzelfde uitziet, maar minder goed bestand is tegen bepaalde grondsoorten.

Haagbeuk in het wild

Haagbeuk heet dan misschien wel haagbeuk, maar eigenlijk is het noch haag noch beuk. Ten eerste is de haagbeuk helemaal geen beuk. Hoewel hij als haag wel heel veel lijkt op de beukenhaag, is de haagbeuk eigenlijk familie van de berk. Verder is de haagbeuk natuurlijk heel geschikt als haag, maar in het wild groeit hij toch gewoon uit tot een grote boom. Hij kan wel tussen de 15 en 25 meter worden. Het is dus zeker niet zo dat hij van nature als een haag groeit, daar is enige moeite voor nodig. Niet al teveel, gelukkig. Een keer per jaar snoeien is vaak al genoeg om hem een beetje in vorm te houden. Vaker snoeien kan ook, voor een strakkere haag.

Haagbeuk in het wild
Haagbeuk in de tuin

Haagbeuk in de tuin

Haagbeuk is, ondanks de lichtelijk misleidende naam, een geweldige plant om als haag te gebruiken. Zoals gezegd is een haag van haagbeuk robuust, netjes in vorm te houden en hij kan prima gebruikt worden als hoge of als lage haag. Een nadeel aan de haagbeuk is dat hij niet wintergroen is. Als afscheidingshaag om je tuin heen is hij dan ook wat minder geschikt. Dit bladverlies is vaak een reden dat mensen toch voor een beukenhaag kiezen, waarvan de bladeren weliswaar bruin worden in de winter, maar meestal wel blijven hangen.

Haagbeuk is door z’n eigenschappen bijvoorbeeld wel heel geschikt als haag om een voortuin heen. Hij is goed in een formele vorm te snoeien en ziet er netjes uit (maar niet zo griezelig netjes als coniferenhagen soms zijn). Als je meer wilt lezen over haagbeuk planten of haagbeuk snoeien, kun je altijd verder kijken op onze site. Met onze informatie weet je ten minste goed waar je aan begint.

Haagbeuk online kopen

Haagbeuk online kopen

Op Haagplanten.nl kun je hoge kwaliteit haagbeuk kopen. Wij letten er bij de kwekers op dat we alleen de beste planten afnemen. De planten die je bij ons koopt moeten het natuurlijk wel goed doen in de tuin! Is haagbeuk toch niet helemaal wat je zoekt? Bekijk ook onze andere planten eens, zoals taxus, levensboom, hedera of laurier.