Haagbeuk als haag

Haagbeuk als haag

Haagbeuk (Carpinus Betulus) is een plant die heel vaak gebruikt wordt als haagplant. Het woord ‘haag’ zit niet voor niets al in de naam van de plant verscholen. Haagbeuk als haag ziet er robuust uit en dat is het ook. De haagbeuk kan de meeste grondsoorten en weersomstandigheden goed aan. Daarmee heeft hij voor sommige mensen net een streepje voor op de groene beuk (Fagus Sylvatica), die er bijna hetzelfde uitziet, maar minder goed bestand is tegen bepaalde grondsoorten.

Haagbeuk in het wild

Haagbeuk heet dan misschien wel haagbeuk, maar eigenlijk is het noch haag noch beuk. Ten eerste is de haagbeuk helemaal geen beuk. Hoewel hij als haag wel heel veel lijkt op de beukenhaag, is de haagbeuk eigenlijk familie van de berk. Verder is de haagbeuk natuurlijk heel geschikt als haag, maar in het wild groeit hij toch gewoon uit tot een grote boom. Hij kan wel tussen de 15 en 25 meter worden. Het is dus zeker niet zo dat hij van nature als een haag groeit, daar is enige moeite voor nodig. Niet al teveel, gelukkig. Een keer per jaar snoeien is vaak al genoeg om hem een beetje in vorm te houden. Vaker snoeien kan ook, voor een strakkere haag.

Haagbeuk in het wild
Haagbeuk in de tuin

Daar komt nog bij dat de haagbeuk een inheemse haagplant is. Hij komt van nature in Nederland voor en vindt ons weer daarom geen enkel probleem. Hij is eraan gewend. Bij planten die hier niet vandaan komen, moet je vaak goed opletten of ze bijvoorbeeld niet te veel in de wind of in de schaduw staan. Als je een haagbeuk planten wilt, hoef je je daar eigenlijk helemaal niet zo druk om te maken. Hij heeft weliswaar een voorkeur voor een grond die een beetje vochtig is, maar zelfs als dat moeilijke grondsoorten zijn, zoals klei of kalkhoudende grond, gedijt hij daar wel.

Haagbeuk of beukenhaag?

Dat de haagbeuk en de beukenhaag qua naam zoveel op elkaar lijken, komt doordat dat ook voor hun uiterlijk geldt. Als je de bladeren van heel dichtbij bekijkt, kun je wel zien dat ze verschillend zijn. Maar als je in het voorjaar van een afstandje een haagbeuk of een beukenhaag in iemands tuin ziet staan, zijn ze voor mensen die geen plantenkenners zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dat is ook waarom de haagbeuk zo’n populair alternatief voor een beukenhaag is. Goed, de bladeren zien er iets grilliger uit, omdat de nerven dieper in het blad liggen en de randen van een haagbeukenblad getand zijn.

Als je vanwege het mooie blad een beukenhaag in de tuin wilt hebben en je grond er niet voor geschikt is, dan is de kans groot dat je met een haagbeuk een haag in de tuin kunt krijgen die er behoorlijk op lijkt. Een beukenhaag komt namelijk pas echt goed tot zijn recht als hij op een bodem staat die vrij droog is. Net zoals de meeste andere haagplanten houdt de beuk er namelijk niet van om natte voeten te krijgen. De haagbeuk doet daar minder moeilijk over. Is de grond in jouw tuin dus kleiachtig, waardoor er redelijk veel water in blijft staan? Dan hoef je je om de haagbeuk veel minder zorgen te maken.

Of je het beste een haagbeuk of een beukenhaag in je tuin kunt planten heeft dus voor een deel te maken met wat voor grond je in de tuin hebt. Daarnaast is persoonlijke voorkeur een belangrijke factor. Maakt het jou bijvoorbeeld niet uit dat de haag in jouw tuin in de wintermaanden een wat meer open structuur heeft, omdat je hem niet voor de privacy maar om zijn uiterlijk in de tuin plant? Dan kan een haagbeuk een hele goede keuze zijn. Dan word je in de herfst ook beloond. De haagbeuk heeft namelijk een fantastisch mooie herfstkleur. Voordat ze in de winter afvallen, krijgen de bladeren van de haagbeuk een grijsachtig bruine kleur. Snoei hem wel ieder jaar aan het einde van de zomer of het begin van de herfst, dan verkleurt hij het mooist.

Haagbeuk in de tuin

Haagbeuk is, ondanks de lichtelijk misleidende naam, een geweldige plant om als haag te gebruiken. Zoals gezegd is een haag van haagbeuk robuust, netjes in vorm te houden en hij kan prima gebruikt worden als hoge of als lage haag. Een nadeel aan de haagbeuk is dat hij niet wintergroen is. Als afscheidingshaag om je tuin heen is hij dan ook wat minder geschikt. Dit bladverlies is vaak een reden dat mensen toch voor een beukenhaag kiezen, waarvan de bladeren weliswaar bruin worden in de winter, maar meestal wel blijven hangen.

Haagbeuk is door z’n eigenschappen bijvoorbeeld wel heel geschikt als haag om een voortuin heen. Hij is goed in een formele vorm te snoeien en ziet er netjes uit (maar niet zo griezelig netjes als coniferenhagen soms zijn). Als je meer wilt lezen over haagbeuk planten of haagbeuk snoeien, kun je altijd verder kijken op onze site. Met onze informatie weet je ten minste goed waar je aan begint.

Haagbeuk online kopen

Haagbeuk online kopen

Op Haagplanten.nl kun je hoge kwaliteit haagbeuk kopen. Wij letten er bij de kwekers op dat we alleen de beste planten afnemen. De planten die je bij ons koopt moeten het natuurlijk wel goed doen in de tuin! Is haagbeuk toch niet helemaal wat je zoekt? Bekijk ook onze andere planten eens, zoals taxus, levensboom, hedera of laurier.