Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagbeuk snoeien en verzorgen

Haagbeuk is een nogal robuuste haagplant. Hij kan wel tegen een stootje en heeft dan ook niet zoveel verzorging nodig. Haagbeuk als haag is een prima keuze voor mensen die niet zo graag uren besteden aan het netjes houden van hun tuin. Dat neemt niet weg dat ook in een haag van haagbeuk wel wat werk gaat zitten, want je wilt wel dat je haag er een beetje goed bij staat. Op deze pagina vind je tips voor haagbeuk snoeien en verzorgen, zodat je zeker weet dat je een mooie haagbeukhaag in je tuin hebt staan.

Wanneer moet ik haagbeuk snoeien?
Hoe snoei ik mijn haagbeuk?

Wanneer moet ik haagbeuk snoeien?

Haagbeuk moet op z’n minst één keer per jaar gesnoeid worden. Dat zorgt ervoor dat het een mooie haag blijft en niet uitgroeit tot een rijtje bomen van 15 meter. Snoei altijd de eerste keer voor de langste dag van het jaar. Als je daarna nog vaker wilt snoeien dan kan dat, maar beter niet meer na september. Nachtvorst is niet goed voor een pas gesnoeide haagbeuk. Het beste kun je snoeien op een bewolkte dag, zeker als het een beetje regenachtig is. Voor jou misschien niet ideaal, maar voor de plant wel. Felle zon beschadigt namelijk de blaadjes die nieuw aan de oppervlakte komen na het snoeien.

Mocht je haag nou echt uit vorm gegroeid zijn, of je wilt hem in één keer een heel stuk afknippen, dan kun je dat het beste in de winter doen. In de winter is de plant namelijk in rust. In het voorjaar groeit je haagbeukhaag dan in de gewenste vorm uit. Let wel op dat het niet vriest. Haagbeuk die op een vorstdag gesnoeid wordt, herstelt daar maar moeilijk van.

Hoe snoei ik mijn haagbeuk?

Met snoeien is het altijd goed om scherp gereedschap te gebruiken. De sneden worden dan rechter en de haagbeuk herstelt op die manier sneller. Span een draad over de gewenste hoogte van de haagbeuk, zodat je zeker weet dat je recht gaat, en snij alle takken weg die er bovenuit steken. Het is belangrijk dat de bovenkant van de haag wat smaller is dan de onderkant. Zo vangen alle bladeren van de haag genoeg licht. Als je de bovenkant snoeit, zorg er dan ook voor dat je alle afgeknipte takken van de haag afhaalt. Deze houden anders het licht tegen voor de takken die eronder liggen.

Hoe moet ik mijn haagbeuk verder verzorgen?

Hoe moet ik mijn haagbeuk verder verzorgen?

Buiten het snoeien om, kost een haag van haagbeuk vrij weinig inspanning. Vlak na het haagbeuk planten is het handig om de jonge haag wat extra water en compost te geven. Ook wanneer de haag drastisch teruggesnoeid is, is het goed om dit te doen. Dit zijn momenten waarop de haagbeukhaag kwetsbaar is. Buiten deze momenten doet de haagbeuk het over het algemeen prima zonder hulp. Op Haagplanten.nl kun je topkwaliteit haagbeuk bestellen.