Haagplanten voor natte grond

Alle haagplanten hebben water nodig om te overleven. Een grondsoort waar water in blijft staan lijkt daarom misschien een voordeel, maar dat is helaas niet het geval. Wortels die te lang onder water staan zullen namelijk op den duur gaan rotten. Heeft u een grondsoort waar het water zo moeilijk uit wegloopt dat er niet tegenop te draineren is, zoals zware klei? Niet getreurd: er zijn haagplanten die juist op een natte bodem tot hun recht komen. Dit zijn de meest geschikte haagplanten voor natte grond.

De haagbeuk gedijt op natte grond

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een geliefde haagplant. Hij is voordelig en zorgt het hele jaar voor privacy, zelfs als zijn blad verdord is. Zowel de rode beuk als de groene beuk heeft echter een voorkeur voor droge grond. Voor een haag met een vergelijkbaar uiterlijk die geen waterschade oploopt is de haagbeuk (Carpinus betulus) een uitstekende optie. Deze sterke plantensoort gedijt bijna overal, zelfs op een bodem waar veel water in blijft staan. Hij verliest weliswaar zijn bladeren, maar heeft een prachtige grijsbruine herfstkleur. Snoeit u hem regelmatig, dan vertakt hij zelfs behoorlijk dicht.

Wintergroen op natte grond: de laurierhaag

Wilt u toch een wintergroene haag op uw natte tuingrond? Dan is de laurierhaag (Prunus laurocerasus) een goede optie. Deze plantensoort is niet alleen de hele winter groen, maar ook bijzonder sierlijk met zijn glanzende blad. Bovendien doet de laurier niet moeilijk over de grondsoort waarop hij geplant wordt. Het is een van de weinige haagplanten die zowel op droge als op natte grond kan staan. Vooral de Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') zal niet snel onder de indruk zijn van kleigrond of aanhoudende regenval, maar ook andere laurierhagen doen het goed op een natte bodem.

Een waterbestendige coniferenhaag: de watercipres

Liefhebbers van coniferen met zware klei in de tuin hebben het niet makkelijk. Populaire haagconiferen als de taxus en de Thuja hebben een hekel aan natte voeten en zijn bij zo’n grondsoort dus ongeschikt. Eigenlijk is de watercipres (Metasequoia glypstroboides) de enige haagconifeer die wel tegen natte grond kan. In het wild groeit deze coniferensoort op moerasgrond, dus een tuingrond waar wat water in blijft staan is geen enkel probleem. Het enige wat voor sommige mensen problematisch kan zijn is dat de watercipres zijn naalden verliest. Zijn prachtige roodbruine herfstkleur maakt echter een hoop goed.

Twijfelt u of uw haagplanten op natte grond tot hun recht komen? Onze klantenservice informeert u hier graag over, zodat we zeker weten dat u de juiste keuze maakt.

loader
Laden...