Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten stadstuin

Wie een tuin in de grote stad heeft, heeft vaak te maken met moeilijke omstandigheden voor planten. Stadstuinen zijn vaak kleiner dan tuinen in een landelijk gebied en bovendien is er door het vele verkeer vaak sprake van vervuiling. Haagplanten voor een stadstuin moeten daar dus wel tegen kunnen. Deze omstandigheden zijn moeilijk, maar gelukkig niet onmogelijk. Wie de tijd neemt om de juiste planten uit te kiezen, kan ook in een stadstuin een prachtige haag laten groeien. Wij helpen je graag op weg. De keuze is ruimer en veelzijdiger dan sommige mensen verwachten; er is een breed scala aan wintergroene haagplanten en bloeiende, bladverliezende haagplanten die helemaal geen problemen met de vervuilde lucht van een stadstuin hebben.

Wintergroene haagplanten stadstuin

Veel mensen kiezen om privacyredenen voor een haag. Een mooie plantenmuur om je tuin die het hele jaar over groene bladeren beschikt is natuurlijk een veel mooiere manier om je tuin tegen de nieuwsgierige blikken van je buren en iedereen die langsloopt te beschermen dan een schutting of een tuinmuur. Er zijn gelukkig flink wat prachtige wintergroene haagplanten die zich hier goed voor lenen. De laurier ‘Caucasica’ is bijvoorbeeld een mooie laurierhaag, die opvalt door zijn glanzende bladeren. Hetzelfde geldt voor de Japanse broodboom. De laurierkers ‘Otto Luyken’ en de laurier ‘Etna’ kunnen ook goed tegen vervuiling, maar die blijven wel een stuk kleiner. De Japanse hulst is ideaal als je een traditionele lage haag in je stadstuin wilt. Deze plant wordt ook vaak als alternatief voor de buxus gebruikt, omdat hij geen last kan krijgen van de buxusziekte.

Wintergroene haagplanten stadstuin
Bloeiende haagplanten stadstuin

Bloeiende haagplanten stadstuin

Net als de eerder genoemde soorten blijft de liguster doorgaans het hele jaar groen, maar omdat hij tijdens extreem koude winters wat bladeren kan verliezen, wordt hij tot de bladverliezende haagplanten gerekend. Hij kan bovendien zeer goed tegen luchtvervuiling en blijft daarom in een tuin in de grote stad ook mooi. Ben je op zoek naar een haagplant die tijdens zijn bloeiseizoen voor wat extra kleur in je tuin zorgt? Ook dat is geen probleem als je in de stad woont. De boerenjasmijn krijgt aan het einde van de lente bijvoorbeeld hele mooie, sterk geurende bloemen en de sneeuwbes ‘Magic Berry’ wordt na zijn bloei nog mooier dan als er wit-roze bloemen aan zijn takken te vinden zijn. Daarna verschijnen namelijk de opvallende roze bessen waaraan deze haagplant zijn naam dankt.

Vervuilingsbestendige haagplanten

Vervuilingsbestendige haagplanten

Er zijn dus voldoende opties om met juiste haagplanten ook de kleinere tuin een beetje op te fleuren, ook in een stadse omgeving . Een van de weinige bladverliezende coniferen, de watercipres, voelt zich ook prima in een stadstuin. Deze coniferenhaag verandert prachtig met de seizoenen mee en biedt dus ieder seizoen een ander uitzicht. Wat jouw wensen ook zijn, er is een haagplant voor stadstuinen die er helemaal aan voldoet.