Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten voor verschillende grondsoorten

Er zijn haagplanten die bijna overal wel groeien. De haagbeuk, bijvoorbeeld, weet met bijna alle grondsoorten wel raad. Ook de liguster staat erom bekend op de meest nare plekken te groeien, zoals langs drukke wegen of vlak bij industriegebieden. Toch zijn er ook meer dan genoeg haagplanten die wel degelijk specifieke eisen stellen aan hun standplaats. Vandaar dit artikel over haagplanten voor verschillende grondsoorten. Met deze informatie weet jij zeker dat je een plant koopt die blijft leven in je tuin.

haag tuingrond

Welke haag past bij mijn tuingrond?

Grond in Nederland bestaat voor het grootste deel uit klei of zand. Dat is mooi, want beide zijn goed vruchtbaar. Het is ook niet voor niets dat Nederland zo veel landbouw kent. Zoek je haagplanten voor kleigrond? Dan zijn bijvoorbeeld de boerenjasmijn, hondsroos, kardinaalsmuts of spirea goede opties. Haagplanten voor zandgrond zijn onder andere krentenboompje, Japanse larix, zuurbes of de populaire taxus. Nu komt het met al deze planten niet zo nauw. Als je zandgrond hebt, maar de boerenjasmijn gewoon erg mooi vindt, dan kun je die best planten. De kans bestaat alleen dat de groei en bloei wat minder uitbundig is dan op klei.

Welke haag past bij mijn tuingrond?
De juiste plant kiezen

Mocht je aan de kust wonen, dan zijn toch niet alle haagplanten geschikt. Sommige planten kunnen niet goed tegen het zout dat soms in de grond kan zitten, of zijn gevoelig voor harde wind. Maar ook hier hebben wij natuurlijk opties die wel goed groeien. Een aantal haagplanten voor de kust zijn sneeuwbal, schijnhulst, vlinderstruik, liguster of kornoelje. Zelfs aan de kust is er dus nog een hoop keuze. Sneeuwbal en schijnhulst zijn volle, wintergroene hagen die goed werken als tuinafscheiding. Vlinderstruik en kornoelje zijn juist vrolijke, informele hagen. Genoeg tuininspiratie voor arme grond dus.

Dan is er nog de kwestie van zonlicht. Met een tuin op het zuiden is het handig om planten die goed tegen veel zonlicht kunnen. Ligt je tuin wat meer beschut? Dan zoek je waarschijnlijk een haag voor schaduw. Voor een tuin met veel zon is de berberis een geschikte plant. Ook de beukenhaag en de buxus zijn een goede haag voor volle zon. Haagplanten die het goed doen in de schaduw zijn bijvoorbeeld de hortensia, de hulst of de hedera. Ook de rhododendron schrikt niet terug voor een beetje schaduw. 

De juiste plant kiezen met Haagplanten.nl

De juiste plant kiezen met Haagplanten.nl

De planten die in dit stuk genoemd zijn, zijn natuurlijk lang niet alle planten die wij aanbieden. We willen je dan ook graag uitnodigen om gewoon eens door ons assortiment heen te bladeren. Bij al onze haagplanten staat een beschrijving, waar meestal ook in staat voor welke grondsoort of zoninval de haagplant geschikt is. Op deze manier proberen we je zo goed mogelijk te informeren, zodat je bij het kopen van een haag precies weet wat je te wachten staat. Advies nodig over soorten hagen of een haag planten? Ook daar kun je op onze site over lezen!