Hulst (Ilex)

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Voor veel mensen staat de hulst bekend als een echte winterplant. Vaak doet de hulst bijvoorbeeld aan de kerstperiode denken, omdat veel huizen dan onder meer met hulstbladeren en bessen van de hulst versierd zijn. Dit is niet uit de lucht komen vallen. De hulst is in de winter namelijk misschien wel op zijn allermooist. Zelfs onder de wintergroene haagplanten zijn er maar weinig soorten die er in de wintermaanden mooier uitzien dan het glanzende bladerdek van de hulst. En omdat juist in de winter de bessen met hun opvallende kleur voor wat extra versiering in de tuin zorgen, is de hulst in die maanden het stralende middelpunt van jouw tuin. Kou krijgt de sterke hulst echt niet klein.

Een haag van hulst

De kenmerkende stekelige bladeren maken een hulsthaag volkomen ondoordringbaar. Hulst houdt ongewenste bezoekers op afstand en is daarmee een uitstekende natuurlijke vorm van inbraakpreventie. En als je op het platteland bent gaan wonen houdt je hulsthaag de koeien van de buren netjes op een afstand. Een hulsthaag is dankzij zijn sierlijk gevormde getande bladeren het hele jaar mooi om naar te kijken. In de winter komen daar rode bessen bij, die bovendien zeer geliefd zijn bij vogels. Voedsel is schaars in de winter, dus de vogels kunnen je hulp wel gebruiken. Rond kersttijd kun je wat haagtakjes met bessen afknippen voor in een kerststukje. Er blijft dan waarschijnlijk nog genoeg over voor de vogels.

Een van de grootste voordelen aan een hulsthaag is de compacte groeiwijze van de plant. Een haag van hulst wordt dus behoorlijk dicht. De bladeren en de takken staan heel dicht op elkaar. Door de langzame groei van de hulst duurt het even voordat de planten hoog genoeg zijn om als privacyhaag gebruikt te kunnen worden. Maar als het zover is, beschermt jouw hulsthaag gegarandeerd tegen inkijk van nieuwsgierige buren of kijkgrage voorbijgangers. Ook voor de inbraakwering is het prettig als een hulsthaag zo dicht wordt. Er komt namelijk geen enkele inbreker door de bladeren van de hulst heen. En als hij het probeert, zorgen de stekelige randen van de hulstbladeren er wel voor dat hij van gedachten zal veranderen.

Verzorging hulst

De robuuste hulst is vrijwel ongevoelig voor ongedierte, ziektes en weersomstandigheden. Daarnaast is hulst makkelijk om te verzorgen en onderhouden. Aangezien hulst niet sneller groeit dan 10-20 centimeter per jaar hoef je je haag niet vaak te snoeien. Als je haag een beetje te groot wordt (de maximale hoogte is maar liefst 4-5 meter), dan kun je deze met een schaar tot de gewenste hoogte terugsnoeien. Hulst heeft in principe geen compost of voeding nodig, maar zal wel wat sneller groeien als je de juiste voeding geeft.

Als je jouw hulsthaag ieder jaar tussen juni en oktober twee keer snoeit, kun je jouw hulsthaag mooi strak houden. Een hulsthaag is namelijk opvallend formeel voor een haagplantensoort met zulke grote bladeren. Er is natuurlijk wel iets waar je rekening mee moet houden met het snoeien: de scherpe stekels aan de bladeren. Dat kan heel ontmoedigend werken, maar als je een stel goede handschoenen aantrekt, hoeft het snoeien van een hulsthaag geen pijnlijke bezigheid te worden. Naast dit mogelijke ongemak is het helemaal niet moeilijk om hulst te snoeien.

Online hulst kiezen en kopen

Hulst kopen is niet erg ingewikkeld. Er zijn twee soorten hulst die echt geschikt zijn als haagplant: ilex aquifolium (hulst) en de hybride ilex x meserveae. Er zijn van beide soorten verschillende varianten beschikbaar. Het enige waar je op moet letten is dat er van de meserveae mannelijk en vrouwelijke cultivars te koop zijn. Vrouwelijk cultivars produceren alleen bessen als er mannelijke planten in de buurt staan. Eén mannelijke plant op vier of vijf vrouwelijke planten is ruim voldoende.

Let bij de aanschaf van de hulstsoorten goed op welke mannelijke en vrouwelijke hulstsoorten je precies wilt hebben. Je moet namelijk wel de juiste mannelijke hulst bij de juiste vrouwelijke hulst planten. De hulst ‘Heckenstar’ is de bestuiver van de hulst ‘Heckenfee’ en de hulst ‘Blue Maid’ is voor de bestuiving afhankelijk van de hulst ‘Blue Prince’. De ‘Blue Maid’ krijgt iets lichtere rode bessen dan de ‘Heckenfee’. Het kan natuurlijk zijn dat je alleen vanwege de mooie glanzende bladeren een hulsthaag wilt hebben en helemaal niets geeft om de bessen. In dat geval kun je ervoor kiezen om alleen een mannelijke hulstsoort in de tuin te planten. Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, de hulst is een sterke plant die er vooral in de winter mooi uitziet.

loader
Laden...