Kardinaalsmuts

De Kardinaalsmuts, euonymus in het Latijn, is een groenblijvende haagplant die vrij compact groeit. De naam Kardinaalsmuts verwijst naar de vorm van de bladeren. In Nederland komt Kardinaalsmuts ook in het wild voor, maar deze inheemse variant is bladverliezend. De varianten die doorgaans als haagplant ingezet worden zijn groenblijvende soorten die uit Japan en Korea afkomstig zijn.

De Kardinaalsmuts als haagplant

De Kardinaalsmuts is een mooie plant om te zien. Hij zal het gehele jaar door zijn sierlijk gevormde bladeren behouden. Dit is echter niet alleen mooi om te zien, maar ook nog erg praktisch als je geen inkijk in de tuin wilt hebben. Diverse varianten Kardinaalsmuts hebben bonte bladeren met verschillende tinten groen. In het najaar krijgt de Kardinaalsmuts een mooie rode bladkleur en sommige soorten krijgen besjes. In alle gevallen is deze haagplant een sierplant van de bovenste plank! Je moet er wel rekening mee houden dat de Kardinaalmuts een giftige plant is, maar gelukkig heeft hij ook vele voordelen. Zo is Kardinaalsmuts een uitzonderlijk makkelijk te verzorgen plant. Aan zon en grondtype stelt hij geen eisen en bovendien kan de Kardinaalsmuts jaarrond gesnoeid worden. Met een groeitempo van 20-30 cm per jaar is de Euonymus een gemiddeld snelle groeier die vrij snel zijn maximale hoogte heeft bereikt – Kardinaalsmuts is namelijk een laagblijvende haagplant.

Kardinaalsmuts in de tuin

Wanneer je je tuin opnieuw in wilt richten, of daartoe genoodzaakt bent, komt daar nogal wat bij kijken. De juiste planten uitkiezen is hierbij één van de belangrijkste aspecten. Wanneer je besluit een haag te planten is dit niet anders. Kardinaalsmuts is misschien heel aantrekkelijk voor jou omdat hij maar weinig onderhoud vereist en op alle locaties kan groeien. Wil je echter een hoge haag, dan zul je toch verder moeten kijken, bijvoorbeeld bij laurier, de coniferensoorten of juist weelderige planten als kornoelje. Kardinaalsmuts is namelijk uitstekend geschikt voor lage, dichte en informele hagen. Bent je hiernaar op zoek? Neem de Kardinaalsmuts dan zeker mee in je overwegingen.