Hagelschotziekte bij laurierhaag

De laurierkers kan te maken krijgen met enkele tamelijk onschuldige schimmelziekten. Hagelschotziekte bij de laurierhaag is te herkennen aan kleine gaatjes in het blad. De gaatjes hebben een onregelmatige vorm en worden gekenmerkt door een bruin randje dat steeds groter wordt. Uiteindelijk valt het blad af. Dit betekent overigens niet het einde van je laurierhaag: deze kan zich na behandeling van de hagelschotziekte gewoon herstellen. Wel is het belangrijk dat je weet hoe je hagelschotziekte kunt behandelen en wat je daarna kunt doen om je laurierhaag te helpen met zijn herstel.

Hagelschotziekte of ongedierte?

Veel tuiniers schrikken wanneer ze bladschade zien bij hun laurierkers. Dat is overigens heel logisch: je hebt immers heel wat tijd en liefde gestoken in je mooie haag, en wilt hem niet vervangen voor een ander exemplaar. We kunnen je wat dat betreft gelijk geruststellen: hagelschotziekte is vrijwel nooit de oorzaak dat een laurierhaag afsterft. De laurierkers is een bijzonder sterke en gezonde plant die er gewoon weer bovenop te helpen is na een schimmelziekte of een plaag van ongedierte. Maar hoe herken je of je te maken hebt met hagelschotziekte of vraatschade door ongedierte?

Het belangrijkste plaagdier (naast bladluis, vlooien en mijten) waarmee de laurierkers te maken kan krijgen is de taxuskever. Dit plaagdier voedt zich maar wat graag met het vettige blad van je laurierhaag. Vraatschade door de taxuskever ziet er echter anders uit dan bladschade door hagelschotziekte. De taxuskever neemt kleine hapjes uit de randen van het blad, terwijl de gaatjes die worden veroorzaakt door hagelschot zich ook in het midden van het blad kunnen bevinden. Daar dankt de schimmelziekte zijn naam dan ook aan: de schade ziet eruit alsof er met hagel geschoten is op de plant.

Een andere oorzaak dat het blad van de laurierkers uitvalt is een te natte standplaats. Ook een magnesiumgebrek of een te zure grond zijn niet wenselijk voor je laurierhaag. Is er sprake van bladval bij je laurierhaag, maar vermoed je dat er iets anders aan de hand is dan een schimmelziekte of plaag? Laat dan eens een bodemanalyse uitvoeren. Indien er sprake is van een tekort aan magnesium of een te zure grond is dit eenvoudig te verhelpen door je haag stevig te bemesten of te voorzien van een kalkgift. Staat je haag te nat? Dan kan een drainage uitkomst bieden.

Ziekten en plagen bij laurier voorkomen

Hoewel ziekten en plagen bij de laurierkers doorgaans prima te verhelpen zijn, is het natuurlijk altijd beter om dit soort toestanden te voorkomen. Een gezonde laurierhaag begint al in de kwekerij. Krijgt de laurierkers voldoende tijd en ruimte om zich op een gezonde manier te ontwikkelen? Dan zal hij later minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Daarnaast is het van belang om je laurierhaag goed te onderhouden. Verrijk de grond zo nu en dan met compost of tuinaarde en houd de grond goed doorlatend. Zorg ervoor dat je laurierhaag niet te nat staat en volg het bemestingsadvies voor de laurierkers nauwkeurig op.

De meeste soorten laurierkers dienen 1 à 2 keer per jaar te worden bemest. Doe dit altijd in de juiste periode. De eerste bemesting vindt meestal plaats in het voorjaar. Daarna volgt dikwijls een tweede bemesting aan het einde van de zomer. Op deze manier gaat je laurierhaag op een gezonde manier de winter in. Ook helpt het de laurierkers zich herstellen na een eventuele snoeibeurt. Gebruik bij voorkeur organisch meststoffen wanneer je je laurierhaag bemest, zeker wanneer je vermoedt dat er sprake is van een ziekte of plaag. Daarnaast kun je de laurierhaag eventueel voorzien van een kalkgift.

Hagelschotziekte bestrijden

Weet je vrijwel zeker dat er sprake is van hagelschotziekte? Dan wil je natuurlijk gewoon weten hoe je dit kunt bestrijden. Gelukkig zijn er bij tuincentra en in online tuinwinkels diverse middelen te koop waarmee je hagelschot bij je laurierkers eenvoudig oplost. Deze middelen zijn verkrijgbaar in een handige spuitflacon. Bestrijdingsmiddelen tegen hagelschot bevatten zwavel. Zwavel beschermt je laurierhaag tegen schimmels. Vaak is het wel noodzakelijk om deze middelen herhaaldelijk te gebruiken. Volg de instructies op de verpakking van het middel altijd nauwkeurig op. Wanneer je te veel of te weinig van het middel gebruikt, kan dit de werking veranderen.

Ook is het belangrijk dat je de aangetaste delen van je laurierhaag wegsnoeit. Gebruik hiervoor schoon snoeigereedschap. Ruim het snoeiafval direct op. Na het snoeien dien je het snoeigereedschap goed te ontsmetten. Anders kun je je laurierhaag de volgende keer weer besmetten met de schimmelziekte, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het snoeien van je laurierhaag zou overigens ook direct preventief kunnen werken: worden de jonge toppen in het voorjaar ingekort, zou de laurierkers minder vatbaar zijn voor schimmelziekten zoals hagelschot. Op deze manier blijft je laurierhaag gezond en sterk, waardoor je vervelende ziekten en plagen buiten de deur houdt.

Gezonde laurierhaag kopen

In ons webshop gedeelte kun je verschillende soorten laurierkers kopen. Al onze laurier verkeert in uitstekende conditie en is krachtig en vitaal. Op deze manier loop je minder kans dat je laurierhaag in de toekomst ziek wordt. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je laurierhaag toch te maken krijgt met een schimmelziekte of een plaag. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Onze professionals zoeken graag samen met jou naar een passende oplossing. Net als jij willen we immers dat je nog jarenlang van je prachtige laurierhaag kunt genieten. Een gezonde en ziektevrije haag begint bij Tuinplanten.nl!

loader
Laden...