Hoeveel water hebben haagplanten nodig?

Iedereen weet dat haagplanten water nodig hebben. Hierdoor kunnen ze groeien en, nog belangrijker, overleven. Toch krijgen we vaak de vraag: hoeveel water hebben haagplanten nodig? Een belangrijke vraag, want als haagplanten te weinig of juist te veel water krijgen, zullen ze op den duur doodgaan. Daarom staan we graag even stil bij het antwoord op deze vraag en hoe je jouw haagplanten het beste water kunt geven.

De juiste hoeveelheid water

Iedere week hebben je planten per meter haag twee keer zo’n 15 liter water nodig. Zeker bij jonge haagplanten is dit het geval, want die hebben meer water nodig dan volgroeide haagplanten. Dat betekent niet dat je iedere week twee keer met een gieter naar buiten moet om zoveel water bij de haag te gooien. Het regent in Nederland namelijk redelijk veel en uit dat regenwater kunnen je haagplanten ook gewoon hun waterbehoefte halen. Houd dus vooral de grond rondom je haag goed in de gaten. Probeer zoveel mogelijk water te geven voor de bovenste laag aarde opdroogt.

Zijn je haagplanten gewend aan je tuin? Dan kun je ze wat minder water geven. Dan kun je bijvoorbeeld volstaan met een keer minder per week water geven of gewoon wat minder water gebruiken. Bij een kant en klare haag kun je dat meteen na het planten al aanhouden, omdat die planten hun jonge jaren op de kwekerij hebben doorgebracht. Maar natuurlijk hebben ze ook dan voldoende water nodig. Dus is het ook in dat geval goed om op de grond rond de haag te letten.

Wanneer water geven?

Los van hoe vaak je jouw planten water geeft is ook het moment van belang. Wij raden iedereen aan om de haagplanten ’s avonds water te geven. Zeker in de zomer, als het overdag warm is, is er een groot risico dat het water verdampt voordat de wortels van je haagplanten het op kunnen nemen. Dat risico verklein je aanzienlijk als je jouw haagplanten op een wat koeler moment water geeft.

Geef ook niet te snel achter elkaar water. Zeker in een grondsoort als klei bestaat dan het gevaar dat de wortels onder water komen te staan. Probeer daarom de bewatering zoveel mogelijk met regelmatige tussenpozen plaats te laten vinden.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding voordat je jouw haag daadwerkelijk plant is ook van groot belang. Wat het water geven betreft is het vooral belangrijk dat je voor het planten alle onkruid uit de buurt van je haag verwijdert. Dit onkruid drinkt namelijk net zo graag van het water dat je aan je haag geeft en dus is er een kans dat deze ongewenste planten het water opnemen voordat je haag daar de kans toe krijgt. Trek het dus met wortel en al uit de grond. Houd hierbij een straal van ongeveer een halve meter aan iedere kant van je haag aan.

Hoe geef je je haagplanten water?

De bekendste manier om je haagplanten water te geven is natuurlijk de gieter. Dit is ook een hele effectieve manier en een prima optie om uw haagplanten te bewateren. Eventueel kunt u ook de tuinslang gebruiken, maar dat maakt het wel wat lastiger om de hoeveelheid water goed af te meten. Dat gaat bij een gieter eenvoudiger. Zeker als je een gieter gebruikt waar de maat op aangegeven staat.

Heb je wat meer ruimte in je tuin, dan is het misschien ook de moeite waard om een druppelsysteem aan te leggen. Zo’n systeem hoef je alleen maar twee keer per week open te zetten om je haagplanten de juiste hoeveelheid water te geven. Het aanleggen van zo’n bewateringssysteem kost even wat tijd, maar de verdere verzorging is een stuk eenvoudiger. Bovendien hoeft u niet meer steeds heen en weer te lopen met een zware gieter. Als de planten wat ouder zijn, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om hem maar één keer per week aan te zetten.