Klimophaag

Klimophaag

Een haag is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de klimop (hedera). Mensen denken toch vooral aan een plant die tegen muren of bomen op groeit. Toch heeft een klimophaag heel veel voordelen die andere hagen niet hebben. Het grootste voordeel aan een klimophaag is dat hij heel smal gehouden kan worden. Wanneer je een houten of metalen hekwerk gebruikt, kan de klimop langs dat geraamte omhoog klimmen en is hij ongeveer net zo smal als een schutting. En omdat de klimop zeer snel groeit, heb je binnen de kortste keren een dichte, smalle haag in de tuin staan. De klimop bewijst hiermee dat een grote tuin geen voorwaarde is als je een hoge privacyhaag in de tuin wilt.

Zeer snel groeiende klimophaag

Per jaar kan de klimop tot zo’n 70 centimeter groeien. Op de leylandii na is er geen enkele wintergroene haagplant die zo snel groeit. En de leylandii is een conifeer. De klimop heeft met zijn dikke, glanzende blad een heel andere uitstraling, die eerder vergelijkbaar is met de laurierkers of de Japanse broodboom. Toch is de klimop een heel ander soort haagplant, al is het alleen maar omdat hij veel minder ruimte nodig heeft. Verder wordt zowel de gewone klimop als de Ierse klimop niet beschadigd door regen of wind, wat vrij unieke eigenschappen zijn voor een haagplant. Alleen tijdens zeer koude en droge winters is er risico op wat vorstschade, maar zelfs daarvan herstelt de klimop zich zonder al te veel moeite.

Zeer snel groeiende klimophaag
Klimophaag snoeien

Klimophaag snoeien

Hoewel de hedera maar weinig eisen stelt, is het wel belangrijk dat een klimophaag goed onderhouden wordt. Op zich laat een klimophaag zich heel gemakkelijk verzorgen, maar hij moet wel regelmatig gesnoeid worden. Deels komt dat doordat de klimop zo fanatiek groeit dat hij de neiging heeft om andere planten te overgroeien. Maar het komt ook zijn frisse, compacte uiterlijk ten goede als hij regelmatig gesnoeid wordt. Daarom raden wij aan om een klimophaag twee keer per jaar te snoeien. Wanneer die snoeibeurten plaatsvinden maakt niet heel veel uit, want de klimop is een van de weinige haagplanten die het hele jaar door gesnoeid kan worden. Zelfs als het vriest.

Online klimophaag bestellen

Online klimophaag bestellen

Wie snel een smalle, dichte privacyhaag in de tuin wil kan blind op de klimop vertrouwen. Deze wintergroene haagplant groeit op iedere grondsoort en omdat hij jaarlijks 50 tot 70 centimeter groeit, duurt het niet langer dan een paar jaar voordat jouw klimophaag hoog en dicht genoeg is. Dan heb je een prachtige haag die je privacy zelfs in de koudste maanden van het jaar met zijn mooie groene bladeren beschermt. En omdat zelfs een hedera kopen in onze webshop zeer gemakkelijk is, is een klimophaag een haag die je nooit veel moeite gaat kosten.