Laurierhaag kopen

Laurierhaag kopen

Een laurierhaag kopen is een goed idee als je het hele jaar door bescherming wilt tegen de nieuwsgierige blikken van buren en passanten, maar een klassieke coniferenhaag, zoals een taxushaag of een leylandiihaag, iets te formeel vindt. Een laurierhaag kenmerkt zich namelijk niet door kleine blaadjes die makkelijk in een hele strakke vorm te snoeien zijn, maar door prachtige grote bladeren die aan hun bovenzijde een unieke glans hebben. De laurierhaag is het levende bewijs dat een wintergroene haag niet per se formeel of strak gesnoeid hoeft te zijn. Deze haagplantensoort verleent je tuin namelijk het hele jaar door een speelse uitstraling, of je nu op zoek bent naar een hoge privacyhaag of liever een lage borderhaag plant die de aandacht trekt.

Makkelijke laurierhagen

Laurierhagen bestaan uit planten van de laurierkers of, zoals zijn wetenschappelijke naam luidt, de prunus laurocerasus. Deze soort komt oorspronkelijk uit de Balkan en Zuidwest-Azië, maar voelt zich in ons klimaat ook prima. En omdat deze wintergroene haagplant ook bijna geen eisen stelt aan de grond waarop hij geplant wordt, is de kans dat hij ook in jouw tuin tot zijn recht komt heel groot. Alleen een kalkrijke of hele natte bodem leent zich niet al te best voor een laurierhaag. Ook stevige winden vindt een laurierhaag niet prettig. Een laurierhaag wordt dus op zijn mooist op een beschutte plek met een waterdoorlatende bodem. Wel zijn er sterkere soorten, zoals de laurierkers ‘Novita’ en de Portugese laurier, die iets beter met moeilijke omstandigheden om kunnen gaan.

Makkelijke laurierhagen
Sierlijke, wintergroene laurierhaag

Sierlijke, wintergroene laurierhaag

Omdat de laurierkers vaak kortweg laurier wordt genoemd, denk je misschien meteen aan het laurierblad dat in de keuken wordt gebruikt. Dat is geen vreemde gedachte, want de laurierkers dankt zijn naam aan het feit dat zijn bladeren zo op die van de laurier lijken. Een van de belangrijkste verschillen is echter dat de bladeren van de laurierkers niet eetbaar zijn; net als de meeste onderdelen van de plant zijn deze giftig. Dat doet niets af aan de hoge sierwaarde van de plant. De bladeren zijn beeldschoon en sommige soorten, zoals de smalle laurier ‘Genolia’® en de zeer populaire laurier ‘Rotundifolia’, worden snel hoog genoeg om dienst te doen als privacyhaag.

Laurierhaag online kopen

Laurierhaag online kopen

Laurierhagen kunnen vrij goed tegen de kou, maar woon je op een plek waar het in de winter heel koud kan worden, dan raden wij de laurierkers ‘Etna’ of de laurierkers ‘Zabeliana’ aan. Deze soorten zijn namelijk zeer vorstbestendig. Verder is de laurierhaag een wintergroene haag die niet veel van zijn eigenaar vraagt. De laurierkers blijft met één snoeibeurt per jaar heel netjes. Dat geldt zelfs voor de grotere soorten, die wel tot zo’n 60 centimeter per jaar kunnen groeien. Koop vandaag nog een mooie laurierkers en verheug je alvast op een tuin die er het hele jaar prachtig uitziet.