Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurierkers


De laurierkers is om verschillende redenen geliefd als haagplant: de struik blijft in zomer en winter groen, is sterk en gemakkelijk in onderhoud en de haag groeit mooi breed uit, het is dus een haagplant met veel volume. De laurierkers laat zich goed snoeien. De glanzend groene bladeren dragen sterk bij aan de uitstraling van deze haag, en deze bladeren zijn er dus het hele jaar, dat is mooi!

De laurierkers is een haagplant waarmee je vele kanten op kunt. Een laurierhaag gaat goed samen met veel verschillende soorten en stijlen tuin. In zowel grote als kleinere tuinen creëert de laurierkers een natuurlijke en serene sfeer. Wie uitzicht heeft op veel groen in de tuin, voelt zich over het algemeen gelukkiger en kan zich beter ontspannen. Een laurierhaag staat prachtig in een natuurlijke tuin, maar als hij strak wordt gesnoeid kan hij ook prima in een traditionele tuin met een formele uitstraling geplant worden. Eigenlijk brengt deze veelzijdige heester nagenoeg elke tuin tot leven met zijn schoonheid!

Laurierkers door het jaar heen

In het voorjaar verleidt de laurierkers vogels en uiteraard ook mensen met 'n mooie bloei. Witte bloemetjes aan rechtopstaande trossen contrasteren dan prachtig met het groene gebladerte, en de bloemen verspreiden een heerlijke kruidige geur. Deze bloei vindt meestal in mei plaats, al zien we de laatste jaren wel een vroegere bloei na zachte winters voorkomen.

In het najaar (oktober / november) ontwikkelt de laurierkers de vruchten waar de plant zijn naam aan dankt. De zwarte kersen zijn voor mensen niet eetbaar, ze zijn juist giftig, maar ze ogen natuurlijk wel mooi. Vogels zullen er graag van eten. Het gif dat in de kersen zit, zit ook in de bladeren van de plant, en in hogere doseringen. Als een spelend kind wat kersjes opeet is dat geen groot probleem, maar bij grotere hoeveelheden (vanaf vijf kersen) kunt u het beste wel de dokter op de hoogte brengen.

Laurierkers door het jaar heen
Laurierkers snoeien

Laurierkers snoeien

De laurierkers heeft de neiging nogal breed uit te waaieren, wat regelmatig snoeien noodzakelijk maakt (tenzij u de plant echt breed wil hebben). Bescherm bij het snoeien van de laurierkers uw handen tegen het gif in de bladeren, draag handschoenen. Overigens is het wel het beste de bladeren bij het snoeien ongemoeid te raken, knip alleen de takken af. De bladeren kunnen namelijk lelijk verkleuren als ze geraakt worden.

Wij adviseren de laurierkers twee keer per jaar te snoeien, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. De eerste snoeibeurt kun je in juni inplannen, na afloop van de bloeiperiode; de tweede snoeibeurt plan je dan in september. Snoei de eerste keer dieper dan de tweede keer, want wat je in het najaar wegsnoeit groeit 's winters niet meer terug. Snoei bij bewolkt weer, dan beschadigen de afgeknipte delen van uw haagplant niet door het zonlicht.

De verschillende soorten laurierkers

Er zijn meerdere soorten laurierkers. Hoewel de verschillende soorten natuurlijk erg op elkaar lijken, hebben ze allemaal hun eigen originaliteit. Zo zijn er kleine verschillen in het blad van de diverse soorten. Een populaire soort is de laurierkers ‘Caucasica’. Doordat deze haagplant snel groeit en geschikt is voor bijna alle standplaatsen is deze laurierkers een graag gebruikte soort. De laurierkers ‘Etna’ heeft een compacte groeivorm. Deze soort onderscheidt zich doordat zijn nieuwe uitloop roodgekleurd is. Dit geeft een prachtig effect.

De laurierkers ‘Herbergii’ is een robuuste heester die zich uitstekend leent voor het aanleggen van lage en middelhoge hagen. Hetzelfde geldt voor de soort ‘Otto Luyken’. Wil je een haag met een formele, traditionele uitstraling creëren? Dan is de laurierkers ‘Zabeliana’ een uitstekende keuze. Let op: deze soort is laagblijvend. De laurierkers ‘Novita’ groeit juist erg snel en levert op relatief korte termijn een mooie, volle tuinafscheiding op. Ook is er de laurierkers ‘Genolia’. Deze bladverliezende soort is bijzonder sierlijk en heeft een smalle groeivorm. Omdat er zoveel verschillende soorten laurierkers zijn, zit er zeker een soort bij die perfect bij jouw tuin past!

Laurierkers tips

Laurierkers tips

Plant de laurierkers op een plaats waar hij de ruimte heeft om te kunnen groeien. Het is een brede haagplant, dat is ook de charme ervan. De laurierkers verdraagt zowel zon als schaduw, maar al te scherpe zon kan in de winter tot beschadigingen leiden. Zorg daarom voor enige beschutting tegen deze laaghangende winterzon. Ook wind kan nadelig zijn, hoewel niet iedere soort even gevoelig is voor wind. Informeer je daarover bij de aankoop van je haag! Mocht je op een hele winderige plaats wonen en toch een haagplant willen die op de laurier lijkt, dan kun je ook kijken of de Japanse broodboom misschien iets voor je is.

Laurierkers kopen

Ben je enthousiast geworden van de prachtige laurierkers? Bij Haagplanten.nl koop je de allerbeste laurierkers die langdurig mooi blijft. De planten worden bij jou thuis afgeleverd in pot, met kluit of met blote wortel. Sommige soorten laurierkers zijn als kant-en-klare haag verkrijgbaar. Een kant-en-klare haag biedt een ideale uitkomst wanneer je niet wilt wachten tot de laurierkers tot een volle, zichtdichte haag is uitgegroeid. Met deze oplossing heb je direct een prachtige, groene haag in de tuin staat die erg veel privacy biedt.

Wanneer je jouw bestelling geplaatst hebt, leggen wij direct contact met een van onze kwekers. We werken samen met de beste kwekerijen van Europa. Vervolgens wordt de laurierkers vers van de kwekerij bij jou thuisbezorgd. Zo ben je verzekerd van de beste haagplanten. Heb je nog vragen over onze service, of wil je meer informatie over onze laurierkers of andere haagplanten? Neem dan contact met ons op. Dat kan zowel telefonisch als via het contactformulier op onze website. Ons team helpt je graag verder bij het realiseren van de haag die het beste bij jouw tuin past!