Laurierkers

Laurierkers

De laurierkers is om verschillende redenen geliefd als haagplant: de struik blijft in zomer en winter groen, is sterk en gemakkelijk in onderhoud en de haag groeit mooi breed uit, het is dus een haagplant met veel volume. De laurierkers laat zich goed snoeien. De glanzend groene bladeren dragen sterk bij aan de uitstraling van deze haag, en deze bladeren zijn er dus het hele jaar, dat is mooi!

Laurierkers door het jaar heen

In het voorjaar verleidt de laurierkers vogels en uiteraard ook mensen met 'n mooie bloei. Witte bloemetjes aan rechtopstaande trossen contrasteren dan prachtig met het groene gebladerte, en de bloemen verspreiden een heerlijke kruidige geur. Deze bloei vindt meestal in mei plaats, al zien we de laatste jaren wel een vroegere bloei na zachte winters voorkomen.

In het najaar (oktober / november) ontwikkelt de laurierkers de vruchten waar de plant zijn naam aan dankt. De zwarte kersen zijn voor mensen niet eetbaar, ze zijn juist giftig, maar ze ogen natuurlijk wel mooi. Vogels zullen er graag van eten. Het gif dat in de kersen zit, zit ook in de bladeren van de plant, en in hogere doseringen. Als een spelend kind wat kersjes opeet is dat geen groot probleem, maar bij grotere hoeveelheden (vanaf vijf kersen) kunt u het beste wel de dokter op de hoogte brengen.

Laurierkers door het jaar heen
Laurierkers snoeien

Laurierkers snoeien

De laurierkers heeft de neiging nogal breed uit te waaieren, wat regelmatig snoeien noodzakelijk maakt (tenzij u de plant echt breed wil hebben). Bescherm bij het snoeien van de laurierkers uw handen tegen het gif in de bladeren, draag handschoenen. Overigens is het wel het beste de bladeren bij het snoeien ongemoeid te raken, knip alleen de takken af. De bladeren kunnen namelijk lelijk verkleuren als ze geraakt worden.

Wij adviseren de laurierkers twee keer per jaar te snoeien, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. De eerste snoeibeurt kun je in juni inplannen, na afloop van de bloeiperiode; de tweede snoeibeurt plan je dan in september. Snoei de eerste keer dieper dan de tweede keer, want wat je in het najaar wegsnoeit groeit 's winters niet meer terug. Snoei bij bewolkt weer, dan beschadigen de afgeknipte delen van uw haagplant niet door het zonlicht.

Laurierkers tips

Laurierkers tips

Plant de laurierkers op een plaats waar hij de ruimte heeft om te kunnen groeien. Het is een brede haagplant, dat is ook de charme ervan. De laurierkers verdraagt zowel zon als schaduw, maar al te scherpe zon kan in de winter tot beschadigingen leiden. Zorg daarom voor enige beschutting tegen deze laaghangende winterzon. Ook wind kan nadelig zijn, hoewel niet iedere soort even gevoelig is voor wind. Informeer je daarover bij de aankoop van je haag! Mocht je op een hele winderige plaats wonen en toch een haagplant willen die op de laurier lijkt, dan kun je ook kijken of de Japanse broodboom misschien iets voor je is.