Laurierkers kopen

Laurierkers kopen

De laurierkers is de ideale haagplant voor iedereen die een wintergroene haag wil, maar iets anders wil dan het formele karakter van een coniferenhaag, zoals een taxushaag. Een laurierhaag snoei je namelijk niet strak; je geeft zijn grote, glanzende bladeren de ruimte, zodat hij kan uitgroeien tot een prachtige informele haag die het hele jaar groen blijft. Als je jouw privacy ook in de wintermaanden wilt beschermen, is een laurierkers kopen dus een goed idee. Maar er zijn ook kleinere soorten die zich uitstekend lenen voor het gebruik als haagplant en die het zonlicht niet uit de tuin houden. Bovendien is de laurierkers ondanks het feit dat hij een snelgroeiende haagplant is een makkelijke haagplant om te onderhouden.

Soorten laurierkers

Met afstand de meest populaire soort laurierkers is de laurier ‘Rotundifolia’. Deze laurierhaag groeit per jaar zo’n 30 tot 60 centimeter en zal dus snel hoog en dicht genoeg zijn om jouw privacy op een bijzonder sierlijke manier te beschermen. Soortgelijke laurierhagen zijn de laurierkers ‘Novita’, de laurierkers ‘Caucasica’ en de laurierkers ‘Genolia’®. De eerste is iets beter bestendig tegen ziektes, terwijl de laatste een fantastische optie is voor als jouw tuin te klein is voor de populaire ‘Rotundifolia’, omdat de ‘Genolia’® door de groei van zijn takken aanmerkelijk smaller blijft. Heb je een tuin die wat kleiner is of heb je gewoon liever een lage wintergroene haag? Dan zijn de laurierkers ‘Otto Luyken’, de laurierkers ‘Etna’ en de rijkelijk bloeiende laurierkers ‘Herbergii’ zeer charmante opties.

Soorten laurierkers
Onderhoud laurierkers

Onderhoud laurierkers

Hoewel de meeste soorten laurierkers heel snel groeien, hoeven ze voor een wintergroene haagplant eigenlijk helemaal niet vaak gesnoeid te worden. Eén snoeibeurt in de lente of in de herfst is voldoende. De soortgelijke Portugese laurier is wel iets veeleisender. Deze laurierhaag hoeft ook maar één keer per jaar gesnoeid te worden, maar moet direct na het aanplanten wel zorgvuldig water gegeven worden. Toch kan deze lauriersoort beter tegen de kou dan de meeste andere soorten. De laurierkers ‘Etna’ en de laurierkers ‘Zabeliana’ zijn een uitzondering op die regel, omdat die behoorlijk vorstbestendig zijn. Andere lauriersoorten zullen in Nederland ook niet al te veel moeite hebben met de winter, maar het is wel raadzaam om ze op een beschutte plek te planten. Lees op onze site meer over laurierkers snoeien en verzorgen.

Laurierkers online kopen

Laurierkers online kopen

Verder is de kans groot dat een laurierkers zich goed gaat voelen in jouw tuin. Zolang de grond niet te nat is of te veel kalk bevat, doet een laurierhaag niet moeilijk. De unieke glans van deze plant geeft jouw tuin een prachtige uitstraling. Bovendien groeit hij snel – de klimop is de enige niet-conifeer die in onze contreien sneller groeit – waardoor hij snel de juiste hoogte bereikt. Mocht hij te hoog worden, dan groeit hij gewoon weer mooi uit als je hem tot zo’n 40 centimeter boven de grond terugsnoeit. Een laurierhaag kopen levert dus een mooie tuin op!