Laurierkers planten

Laurierkers planten

Het verbaast ons niet dat veel mensen een laurierkers planten in hun tuin. Er zijn namelijk weinig wintergroene haagplanten met een blad dat zo mooi is als het grote, glanzende blad van de laurierkers. Bovendien is de laurierhaag een snelle groeier, waardoor hij binnen vrij korte tijd de juiste hoogte bereikt om te voorkomen dat nieuwsgierige mensen zomaar jouw tuin in kijken. Bovendien zien de kleine bessen die na de bloei aan de plant verschijnen er prachtig uit. Niet alleen dat: ze zorgen er ook voor dat vogels uw tuin graag bezoeken. Zij kunnen deze bessen namelijk wel eten, in tegenstelling tot mensen. Als je optimaal van je laurierhaag wilt genieten, is het echter wel belangrijk om hem goed te planten.

Voorbereidingen voor het planten van een laurierhaag
Hoe en wanneer plant ik mijn laurierkers?

Voorbereidingen voor het planten van een laurierhaag

De aanwas van onkruid is moeilijk tegen te houden. Voordat je jouw laurierhaag plant, moet wel eerst al het onkruid verwijderd worden, zodat deze ongewenste planten niet alle voedingsstoffen opmaken die jouw nieuwe laurierhaag nodig heeft om tot een hoge, sierlijke haag uit te groeien. Als dit achter de rug is, kun je een geul in je tuin graven om de laurierkersplanten die je besteld hebt in te zetten. Natuurlijk moet deze even lang worden als de haag, maar het is ook belangrijk dat hij dieper is dan de kluit of de wortels hoog zijn. Er moet namelijk vijf centimeter losse aarde onder kunnen, omdat de wortels zich daarin makkelijker kunnen ontwikkelen. Bovendien moet er na het planten ook nog vijf centimeter aarde bovenop.

Hoe en wanneer plant ik mijn laurierkers?

Deze voorbereidingen kun je het beste treffen op de dag dat de haagplanten geleverd worden, zodat je direct tot het planten over kunt gaan. Planten houden er over het algemeen namelijk niet van om uit de grond verwijderd te worden, al hoef je een laurierkers in pot niet direct te planten. Als je ze als potplanten aangeleverd krijgt, kunnen ze overigens het hele jaar geplant worden, behalve als er sprake is van aanhoudende droogte of strenge vorst. Een laurierhaag met blote wortels kan het beste aan het begin van het voorjaar of begin herfst geplant worden. Let er in dat geval wel op dat de wortels voor het aanplanten vochtig gemaakt worden. Ongeacht hoe je de planten geleverd krijgt: let erop dat je ze rechtop in het midden van de geul zet, want alleen zo krijg je een rechte haag.

Waar plant ik mijn laurierhaag?

Waar plant ik mijn laurierhaag?

Hoewel de laurierkers zich op vrijwel iedere goed gedraineerde bodem thuis voelt, heeft deze mooie haagplant een voorkeur voor een humusrijke, lichtzure grond. Een laurier planten kun je zowel in de zon of in de schaduw doen, al heeft deze plant een voorkeur voor een plek in de volle zon of in de halfschaduw. Bovendien is de laurierkers goed winterhard – de soorten ‘Zabeliana’, ‘Etna’ en ‘Novita’ zijn zelfs zéér goed winterhard – dus ook als de nachtvorst zijn intrede doet, hoef je je geen zorgen te maken om je laurierhaag.

Bewaren