Laurierkers snoeien en verzorgen

Laurierkers snoeien en verzorgen

Wie het hele jaar door zijn privacy wil beschermen, maar graag een haag wil met een wat sierlijker uitstraling dan een coniferenhaag, komt al snel bij de laurierkers terecht. Een laurierhaag valt op door zijn bladeren, die vrij groot zijn en prachtig glanzen. Deze eigenschappen komen met de juiste verzorging het beste tot hun recht. Een laurierkers snoeien en verzorgen neemt weliswaar wat tijd in beslag, maar is niet heel moeilijk. Snoeien is vooral nodig om deze snelgroeiende haagplant een beetje in bedwang te houden. Vooral snelgroeiende varianten, zoals de ‘Genolia’® en de populaire ‘Rotundifolia’, kunnen sterk in de breedte groeien, waardoor regelmatig snoeien noodzakelijk is. Voor kleinere tuinen zijn wat compactere laurierhagen, zoals de ‘Etna’, de ‘Otto Luyken’ en de ‘Zabeliana’, mooie opties.

Verzorging laurierkers na het snoeien
Laurierkers snoeien

Verzorging laurierkers na het snoeien

Zorg er in ieder geval voor dat de laurierhaag na het planten genoeg water krijgt. De laurierkers houdt dan wel niet van hele natte bodems, maar iedere plant heeft water nodig om te groeien. Twee keer per week vijftien liter water voor iedere meter haag is zeker gewenst. Als je een laurierkers met blote wortels in je tuin geplant hebt is vijf liter voldoende. Wij raden met klem aan om de planten ’s avonds water te geven, omdat vooral in de zomer overdag het risico bestaat dat het water al verdampt is voordat de planten het hebben kunnen opnemen. Als je bij het planten al voor een goede drainage hebt gezorgd, zal je laurierhaag niet verdrinken. Controleer ook goed op onkruid en verwijder deze ongewenste plantjes zodra je ze aantreft.

Laurierkers snoeien

Gezien de snelle groei van de laurierkers is het misschien verrassend dat hij slechts twee keer per jaar gesnoeid hoeft te worden. Sla deze snoeibeurten niet over, anders verwildert je laurierhaag al snel. Gelukkig laat de laurierkers zich vrij eenvoudig verjongen door hem tot ongeveer een halve meter boven de grond terug te snoeien. Een verwilderde laurierhaag is echter gemakkelijk te voorkomen door de haag ieder jaar in maart en september te snoeien. Daarvoor kun je het beste kleiner snoeigereedschap, zoals een snoeischaar gebruiken. Dit heeft te maken met het elegante blad van de laurierkers. Als je een heggenschaar gebruikt, is de kans groot dat je het blad beschadigt. Knip dus alleen de takken door. Zo kun je ervan op aan dat het sierlijke karakter van jouw laurierhaag ook na het snoeien intact is.

Stijlvolle laurierhagen

Stijlvolle laurierhagen

Omdat de laurierkers in de zestiende eeuw zo’n beetje de eerste haagplant van buiten West-Europa was die hier als haagplant werd gebracht, heeft hij van oudsher een exotisch karakter. Nu we de keuze hebben uit veel meer uitheemse bloeiende of bladverliezenede haagplanten en wintergroene haagplanten, is dat opvallend genoeg nog steeds zo. Wij begrijpen daarom maar al te goed dat veel mensen in dit deel van de wereld nog steeds graag laurierhagen planten. Met onze verzorgingstips moet het iedereen lukken om de laurierkers mooi en stijlvol te houden.

Bewaren