Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurierkers snoeien en verzorgen

Wie het hele jaar door zijn privacy wil beschermen, maar graag een haag wil met een wat sierlijker uitstraling dan een coniferenhaag, komt al snel bij de laurierkers terecht. Een laurierhaag valt op door zijn bladeren, die vrij groot zijn en prachtig glanzen. Deze eigenschappen komen met de juiste verzorging het beste tot hun recht. Een laurierkers snoeien en verzorgen neemt weliswaar wat tijd in beslag, maar is niet heel moeilijk. Snoeien is vooral nodig om deze snelgroeiende haagplant een beetje in bedwang te houden. Vooral snelgroeiende varianten, zoals de ‘Genolia’® en de populaire ‘Rotundifolia’, kunnen sterk in de breedte groeien, waardoor regelmatig snoeien noodzakelijk is. Voor kleinere tuinen zijn wat compactere laurierhagen, zoals de ‘Etna’, de ‘Otto Luyken’ en de ‘Zabeliana’, mooie opties.

Verzorging laurierkers na het snoeien
Laurierkers snoeien

Verzorging laurierkers na het snoeien

Zorg er in ieder geval voor dat de laurierhaag na het planten genoeg water krijgt. De laurierkers houdt dan wel niet van hele natte bodems, maar iedere plant heeft water nodig om te groeien. Twee keer per week vijftien liter water voor iedere meter haag is zeker gewenst. Als je een laurierkers met blote wortels in je tuin geplant hebt is vijf liter voldoende. Wij raden met klem aan om de planten ’s avonds water te geven, omdat vooral in de zomer overdag het risico bestaat dat het water al verdampt is voordat de planten het hebben kunnen opnemen. Als je bij het planten al voor een goede drainage hebt gezorgd, zal je laurierhaag niet verdrinken. Controleer ook goed op onkruid en verwijder deze ongewenste plantjes zodra je ze aantreft.

Laurierkers snoeien

Gezien de snelle groei van de laurierkers is het misschien verrassend dat hij slechts twee keer per jaar gesnoeid hoeft te worden. Sla deze snoeibeurten niet over, anders verwildert je laurierhaag al snel. Gelukkig laat de laurierkers zich vrij eenvoudig verjongen door hem tot ongeveer een halve meter boven de grond terug te snoeien. Een verwilderde laurierhaag is echter gemakkelijk te voorkomen door de haag ieder jaar in maart en september te snoeien. Daarvoor kun je het beste kleiner snoeigereedschap, zoals een snoeischaar gebruiken. Dit heeft te maken met het elegante blad van de laurierkers. Als je een heggenschaar gebruikt, is de kans groot dat je het blad beschadigt. Knip dus alleen de takken door. Zo kun je ervan op aan dat het sierlijke karakter van jouw laurierhaag ook na het snoeien intact is.

Mocht je laurierhaag tussen de snoeibeurten door toch wat takken krijgen die te lang worden, dan is het natuurlijk een kleine moeite om die met een scherpe snoeischaar af te knippen. Dit kan eigenlijk op elk moment wel. Voor de grote snoeibeurten is het wel handig om wat beter op het weer te letten. Het beste is altijd om te snoeien op een bewolkte of zelfs regenachtige dag. Bij het snoeien komen er nieuwe bladeren aan de oppervlakte die nog niet gewend zijn aan direct zonlicht. Op een zonnige dag zouden ze snel verbranden. Regen is ook handig bij het snoeien, aangezien een natte plant sneller herstelt van een snoeibeurt. Mocht het niet regenen maar wel bewolkt zijn, kan het ook helpen om zelf de plant nat te spuiten voor het snoeien.

Dan zijn er natuurlijk nog een paar standaard dingen om op te letten. De bovenkant van een haag kan het beste smaller gesnoeid worden dan de onderkant. Dit geldt voor elke haagplant en dus ook voor laurier. De smalle bovenkant zorgt ervoor dat de hele plant evenveel zonlicht krijgt en dat de haag niet topzwaar wordt. De laurierkers kan het beste gesnoeid worden tussen het voorjaar en het najaar, als de grond niet bevroren is. In de winter is de plant in rust en herstelt hij zich minder makkelijk. De winter is vaak wel het beste moment om de laurier te verjongen.

Stijlvolle laurierhagen

Stijlvolle laurierhagen

Omdat de laurierkers in de zestiende eeuw zo’n beetje de eerste haagplant van buiten West-Europa was die hier als haagplant werd gebracht, heeft hij van oudsher een exotisch karakter. Nu we de keuze hebben uit veel meer uitheemse bloeiende of bladverliezenede haagplanten en wintergroene haagplanten, is dat opvallend genoeg nog steeds zo. Wij begrijpen daarom maar al te goed dat veel mensen in dit deel van de wereld nog steeds graag laurierhagen planten. Met onze verzorgingstips moet het iedereen lukken om de laurierkers mooi en stijlvol te houden.

Laurier kan er prachtig uitzien als haag, maar is door zijn imposante uiterlijk ook erg geschikt als solitaire struik. In een wintergroene tuin is een mooie laurierstruik een prachtige eyecatcher en in een tuin met veel bladverliezende planten kan het juist een groene noot zijn in de winter. Wees niet bang om te experimenteren met laurier in de tuin. Deze plant staat bijna overal mooi!

Laurierhaag online kopen

Laurierhaag online kopen gaat natuurlijk het gemakkelijkste via onze webshop. Wij hebben alle soorten laurier voor je op een rijtje gezet en in de omschrijvingen van onze producten staat duidelijk beschreven voor welke tuinen bepaalde soorten wel of niet geschikt zijn. Sommige grote lauriersoorten kunnen bijvoorbeeld het beste niet in een kleine tuin gezet worden. Let zeker ook even op de eisen van de laurier aan standplaats. Op de meeste plekken kan een laurierkers wel groeien, maar het zou toch zonde zijn als uw tuin de uitzondering op de regel blijkt te zijn.

Koop laurierhaag op onze site voor een voordelige prijs. Doordat wij de laurier direct bij de kweker vandaan halen, hoeven we zelf geen opslagruimte te huren. Dat berekenen wij graag door in de prijs van onze planten. U krijgt dus de beste kwaliteit voor een lagere prijs.