Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Leibomen


Leibomen zijn een soort apart onder de haagplanten. Het gaat hier niet om een rijtje van struiken als hagen, maar echt om bomen, die in vorm zijn geknipt om een haag te vormen. Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien – ze worden vaak gebruikt in voortuinen. Bomen van zo’n 2,5 meter hoog, die om een houten hekwerk heen groeien, waardoor ze een brede, platte vorm krijgen. Leibomen zijn een mooie manier om je tuin af te schermen zonder hem (letterlijk) dicht te timmeren. Leibomen zijn te koop in verschillende soorten en vormen.

Leibomen plantensoorten
Leibomen plantensoorten online

Met een rij leibomen in of voor de tuin krijgt de ruimte rond jouw huis in ieder geval een heel bijzonder karakter. Vaak worden leibomen als heel kunstzinnig gezien, omdat ze een vorm hebben die je niet vaak bij bomen ziet. Zeker niet in de natuur. Omdat de takken en bladeren van een leiboom vrij hoog zitten, kunnen ze heel goed gebruikt worden om de zon of de wind tegen te houden. Een plant is geschikt om als leiboom te gebruiken als de takken opzij groeien en makkelijk buigen. Zo kunnen ze makkelijk op een raamwerk gebonden worden. Ook moeten leibomen makkelijk te snoeien zijn. Om de eerste stappen hoef jij je geen zorgen te maken: daar zorgt de kwekerij voor.

Leibomen plantensoorten

Sommige plantensoorten zijn geschikter dan andere om als leiboom te gebruiken. Een bekend voorbeeld is de fagus sylvatica, of groene beuk, die je bij ons ook als normale haagplant kunt kopen. Ook de carpinus betulus, haagbeuk, zie je vaak als leiboom of als normale heggen. Het voordeel van deze veelzijdige planten is dat je hagen in veel verschillende vormen kunt creëren. Een lage haag, met een rij van leibomen erboven, of met hier en daar uitschieters naar boven in de vorm van leibomen in blokvorm, bijvoorbeeld.

De haagbeuk en groene beuk zijn zeker niet de enige planten die je als leibomen kunt gebruiken. Ook, onder andere, de platanus hispanica of de tilia europaea worden vaak gebruikt als leibomen. Sommige van deze plantensoorten groeien van zichzelf al een beetje in een bepaalde vorm. Daardoor kunnen ze geschikter zijn als bijvoorbeeld leiboom met schermvorm of leiboom met dakvorm.

Platanen en linden, zoals de planten uit de geslachten platanus en tilia in het Nederlands heten, zijn zelfs zo geschikt voor het vormen van een leiboom, dat mensen vaak een van die twee soorten bedoelen als ze het over een leiboom hebben. Vaak wordt de linde ook de leilinde genoemd: zo geschikt is deze soort ervoor. Deze planten hebben van nature al een behoorlijk brede kruin, waardoor ze er automatisch al een beetje uitzien als een hoge haag op een stam. Voor echt goed resultaat moeten de takken van de plataan en de linde op de kwekerij nog wel op een frame gebonden worden, maar het kost niet veel moeite om deze planten in leivorm te laten groeien.

Leibomen vormen

Leibomen vormen

Niet alleen in boomsoort, maar ook in vorm van de leiboom is er verschil. Er zijn leibomen in dakvorm, schermvorm, blokvorm en leivorm. Dakvormige leibomen zijn geschikt om bijvoorbeeld een pad mee te overdekken, maar kunnen ook een mooie, groene vervanging voor een parasol zijn. Vooral scherm- en leivormige bomen worden gebruik als haag. Deze zijn namelijk plat en breed en passen daarom prima in de plaats van een haag. Een blokvormige boom is meestal een mooi aandachtspunt in de tuin of wordt gebruikt om een lage haag op bepaalde plekken op te hogen.

Vaak kun je voorgeleide en versgeleide bomen krijgen. Een voorgeleide leiboom is al helemaal uitgegroeid in de vorm die hij hoort te hebben. Die kan dus zo de tuin in en heeft direct het beoogde effect. Een versgeleide boom moet nog om zijn raster heen groeien. Het duurt dus een paar jaar voordat deze bomen helemaal gevormd zijn zoals ze eruit horen te zien. Vanzelfsprekend zijn versgeleide bomen over het algemeen goedkoper dan voorgeleide bomen.

Leibomen kunnen los gebruikt worden als tuinafscheiding, maar omdat ze aan de onderkant zo smal zijn, worden ze meestal gecombineerd met een muurtje of lage haag. Dit kan dezelfde plantensoort zijn als de leiboom, maar ook een andere plantensoort kan soms heel leuk zijn. Een lage, bloeiende haag, die opgehoogd wordt met een rijtje leibomen geeft bijvoorbeeld een erg vrolijk gezicht.