Leibomen

Leibomen zijn een soort apart onder de haagplanten. Het gaat hier niet om een rijtje van struiken als hagen, maar echt om bomen, die in vorm zijn genipt om een haag te vormen. Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien – ze worden vaak gebruikt in voortuinen. Bomen van zo’n 2,5 meter hoog, die om een houten hekwerk heen groeien, waardoor ze een brede, platte vorm krijgen. Leibomen zijn een mooie manier om je tuin af te schermen zonder hem (letterlijk) dicht te timmeren. Leibomen zijn te koop in verschillende soorten en vormen.

Leibomen plantensoorten

Sommige plantensoorten zijn geschikter dan andere om al leiboom te gebruiken. Een bekend voorbeeld is de fagus sylvatica, of groene beuk, die je bij ons ook als normale haagplant kunt kopen. Ook de carpinus betulus, haagbeuk, zie je vaak als leiboom of als normale heggen. Het voordeel van deze veelzijdige planten is dat je hagen in veel verschillende vormen kunt creëren. Een lage haag, met een rij van leibomen erboven, of met hier en daar uitschieters naar boven in de vorm van leibomen in blokvorm, bijvoorbeeld.

De haagbeuk en groene beuk zijn zeker niet de enige planten die je als leibomen kunt gebruiken. Ook, onder andere, de platanus hispanica of de tilia europaea worden vaak gebruikt al leibomen. Sommige van deze plantensoorten groeien van zichzelf al een beetje in een bepaalde vorm. Daardoor kunnen ze geschikter zijn als bijvoorbeeld leiboom met schermvorm of leiboom met dakvorm.

Leibomen vormen

Niet alleen in boomsoort, maar ook in vorm van de leiboom is er verschil. Er zijn leibomen in dakvorm, schermvorm, blokvorm en leivorm. Dakvormige leibomen zijn geschikt om bijvoorbeeld een pad mee te overdekken, maar kunnen ook een mooie, groene vervanging voor een parasol zijn. Vooral scherm- en leivormige bomen worden gebruik als haag. Deze zijn namelijk plat en breed en passen daarom prima in het plaats van een haag. Een blokvormige boom, is meestal een mooi aandachtspunt in de tuin, of wordt gebruikt om een lage haag op bepaalde plekken op te hogen.

Vaak kun je voorgeleide en versgeleide bomen krijgen. Een voorgeleide leiboom is al helemaal uitgegroeid in de vorm die hij hoort te hebben. Die kan dus zo de tuin in en heeft direct het beoogde effect. Een versgeleide boom moet nog om zijn raster heen groeien. Het duurt dus een paar jaar voordat deze bomen helemaal gevormd zijn zoals ze eruit horen te zien. Vanzelfsprekend zijn versgeleide bomen over het algemeen goedkoper dan voorgeleide bomen.

Leibomen kunnen los gebruikt worden als tuinafscheiding, maar omdat ze aan de onderkant zo smal zijn, worden ze meestal gecombineerd met een muurtje of lage haag. Dit kan dezelfde plantensoort zijn als de leiboom, maar ook een andere plantensoort kan soms heel leuk zijn. Een lage, bloeiende haag, die opgehoogd wordt met een rijtje leibomen geeft bijvoorbeeld een erg vrolijk gezicht.