Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Versgeleide Leibomen

Versgeleide leibomen of vormbomen zijn leibomen waarvan de voorbereiding op de kwekerij heeft plaatsgevonden, maar die in jouw tuin nog wel hun uiteindelijke vorm moeten bereiken. De takken van deze planten zijn dus wel al over een raster geleid, zodat de eerste stap naar die vorm gezet is. Veel tuiniers vinden het uiterlijk van leibomen, die soms aan een haag op een stam doet denken, uiterst sierlijk. Als je de planten zelf verzorgd hebt tot ze dat uiterlijk bereiken, geeft dat flink wat voldoening. Bij Haagplanten.nl kun je verschillende versgeleide leibomen in uiteenlopende vormen bestellen.

Voordelen:

  • Voordeliger dan voorgeleide leibomen
  • Je tuin ziet er bijzonder uit door het kenmerkende uiterlijk van een leibomenhaag

Nadelen:

  • Langer wachten op resultaat dan bij voorgeleide leibomen

Wat je kunt verwachten van versgeleide leibomen

De term leibomen slaat op het feit dat de takken van deze bomen in een bepaalde richting geleid worden. Dat kan niet zomaar bij alle planten. Plantensoorten die geschikt zijn om als leibomen in te zetten hebben flexibele takken en reageren goed op snoei. Meestal is het een voordeel als de planten geen takken vormen die haaks op de rest van de groeivorm staan en als ze vanuit oud hout weer uitlopen. Van origine kiezen veel tuiniers voor de linde of de plataan, die erom bekend staan dat ze zich goed lenen voor leibomen, maar er zijn verschillende haagplanten die ook geschikt zijn. De haagbeuk (Carpinus betulus) en de beuk (Fagus sylvatica) zijn bij ons bijvoorbeeld ook als versgeleide leibomen te verkrijgen.

Versgeleide leibomen planten en verzorgen

Als we onze versgeleide leibomen bij jou thuis afleveren, zijn de takken al op een raster gebonden dat de planten ondersteunt in hun uiteindelijke groeivorm. Kies je voor versgeleide leibomen, dan heb je de keuze uit leibomen in een traditionele leivorm en leibomen in schermvorm. Deze groeivormen lijken op elkaar, maar leibomen in leivorm doen meer als losse rijen takken aan, terwijl het geheel bij en schermvorm wat dichter oogt. Welke vorm de juiste keuze voor jouw tuin is hangt af van je voorkeur en je tuinontwerp.

Omdat geen enkele plant van nature in een leivorm groeit, is er wel wat aandachtige verzorging nodig om ervoor te zorgen dat de leibomen eruit blijven zien zoals je voor ogen hebt. Ieder jaar snoei je alle scheuten van de hoofdtakken af, samen met eventuele andere takken die de vorm verstoren. Idealiter doe je dit vlak nadat de bladeren van de takken gevallen zijn. Zo herstellen de snoeiwonden nog voordat het gaat vriezen en hoef je niets aan het uiterlijk van je leibomen te doen als ze er op hun mooist uitzien.

Online versgeleide leibomen kopen

Versgeleide leibomen hebben even wat aandacht nodig, maar het prachtige resultaat is eigenlijk altijd de moeite waard. Koop je versgeleide leibomen online bij Haagplanten.nl, dan weet je zeker dat ze gekweekt zijn door deskundige, professionele kwekers en met zorg bij jou thuis afgeleverd worden.