Ligusterhaag planten

Ligusterhaag planten

Een ligusterhaag planten is kiezen voor een sterke haag die tegen moeilijke omstandigheden als vervuiling kan en normaal gesproken het hele jaar door zijn groene bladeren behoudt. Dat de liguster desondanks als bladverliezende haagplant en niet als groenblijvende haagplant bekend staat komt doordat deze plantensoort tijdens uitzonderlijk koude winters een deel van zijn bladeren kan verliezen. Winters met zulke lage temperaturen zijn vrij zeldzaam in Nederland, maar mocht jouw ligusterhaag als gevolg van zeer strenge vorst enkele bladeren verliezen, dan groeien ze in het voorjaar gewoon weer aan. De liguster is namelijk een behoorlijk goed winterharde haagplant. Zoals zijn naam al verraadt is de haagliguster (ligustrum ovalifolium) een populaire soort voor hagen, maar voor het platteland is de gewone liguster (ligustrum vulgare) een fantastische haagplant.

Standplaats ligusterhaag
Hoe plant ik mijn ligusterhaag?

Standplaats ligusterhaag

Het maakt de liguster niet heel veel uit of hij in de zon of in de schaduw staat en ook qua grondsoorten stelt hij weinig eisen. Zelfs op kalkrijke, zware en voedingsarme gronden doet deze semi-wintergroene haagplant het goed. En zoals gezegd is de liguster ook een uitstekende haagplant voor als je in de buurt van een drukke weg woont. In dat geval is de haagliguster of de bonte haagliguster, een kleurrijkere variant van dezelfde plant, de beste keuze. Alleen hele natte bodems kan hij, zoals de meeste haagplanten, niet aan en daarom is het belangrijk dat je voordat je een liguster plant wat gaten in de bodem prikt waardoor het water weg kan lopen.

Hoe plant ik mijn ligusterhaag?

De liguster is zowel met kluit als met blote wortels of in pot verkrijgbaar. Het principe van een liguster planten is in alle drie de gevallen hetzelfde. Nadat je al het onkruid verwijderd hebt, graaf je over de gehele lengte een sleuf die ongeveer tien centimeter dieper is dan de hoogte van de kluit of de wortels. Gooi eerst een laag van vijf centimeter aarde terug in de sleuf, zodat de wortels van je nieuwe ligusterhaag zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen. Vervolgens zet je de planten rechtop in het midden van de sleuf en vul je hem met de rest van de uitgegraven aarde. Toch zijn er kleine, maar relevante verschillen. Zo moet een liguster met kluit of blote wortels zo snel mogelijk geplant worden, terwijl je een liguster in pot even kunt laten staan. Maak na het verwijderen van de pot wel de wortels los. Blote wortels moeten voor het planten vochtig worden gemaakt.

Wanneer plant ik mijn ligusterhaag?

Wanneer plant ik mijn ligusterhaag?

Zoals bij de meeste haagplanten is het najaar de beste tijd om een ligusterhaag te planten. Je kunt het beste zo’n tien procent meer planten kopen dan je nodig hebt, omdat in het begin de kans op uitval vrij groot is. Als je de overige planten elders in de tuin plant, weet je zeker dat ze de juiste hoogte hebben als je ze nodig hebt. De juiste ligusterhaag kopen loont ook; bij ligusters in pot is de kans op uitval significant kleiner.

Bewaren