Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Ligusterhaag snoeien en verzorgen

Nadat je nieuwe ligusterhaag besteld en geplant is, kun je hem niet simpelweg aan zijn lot overlaten. Gelukkig is een ligusterhaag snoeien en verzorgen niet heel moeilijk. De liguster is van nature al niet een al te moeilijke plant die bijna overal goed groeit, maar dan moet hij wel het beetje aandacht krijgen dat hij nodig heeft. Op deze manier weet je zeker dat de ligusterhaag in jouw tuin gezond blijft en tijdens de gemiddelde Nederlandse winter zijn prachtige groene bladeren behoudt. Bij uitzonderlijk strenge vorst zal hij er een aantal verliezen – daarom staat de liguster bij ons ook niet onder de wintergroene haagplanten – maar als jouw ligusterhaag goed verzorgd wordt, groeien ze zelfs na een buitengewoon koude winter gewoon weer aan.

Verzorging ligusterhaag na het planten
Ligusterhaag snoeien

Verzorging ligusterhaag na het planten

Voor het planten van liguster dient de omgeving van volledig onkruidvrij gemaakt te worden. Maar ook in de twee à drie jaar na het planten moet je ervoor zorgen dat er in een straal van zo’n 50 centimeter geen onkruid om je ligusterhaag heen groeit. Tot de planten groot genoeg zijn, hebben ze namelijk alle voedingsstoffen in de bodem nodig om te groeien en kunnen ze het niet gebruiken dat andere planten daar aanspraak op maken. Verder moeten de planten voldoende water krijgen. In perioden zonder regen kan dat oplopen tot twee keer per week vijf (bij planten met blote wortels) tot vijftien liter water per meter haag. Dat lijkt haaks te staan op de afkeer die de liguster tegen natte voeten heeft, maar als je voor goede afwatering zorgt, is dit geen probleem. Geef altijd in de avond water, zodat het water niet verdampt voor de wortels het kunnen opnemen.

Ligusterhaag snoeien

Hoe vaak en wanneer je een ligusterhaag snoeit hangt af van hoe je wilt dat je haag eruit ziet. Ook heeft het soort liguster invloed. De haagliguster en de bonte haagliguster lenen zich namelijk beter voor een formele haag dan de gewone liguster of de wintergroene haagliguster, die een wat landelijker uitstraling hebben. Omdat de liguster redelijk snel groeit, is het wel belangrijk om deze haagplant enigszins in toom te houden. Als jouw ligusterhaag strak en formeel moet zijn, kun je hem het beste twee à drie keer per jaar snoeien. Een à twee keer is voldoende voor een informelere ligusterhaag. Snoei altijd op een niet al te hete of zonnige dag tussen mei en september en houd de haag aan de onderkant breder dan aan de bovenkant, zodat ieder deel van de haag voldoende zonlicht krijgt.

Het is niet zomaar dat we aanraden om op een niet al te hete dag te snoeien. Sterker nog: een bewolkte of zelfs regenachtige dag zou het beste zijn. Dit is omdat de blaadjes die na het snoeien aan de oppervlakte van de plant komen te zitten nog niet gewend zijn aan het directe zonlicht. Als het erg zonnig is, kunnen de blaadjes verbranden en raakt je plant beschadigd. Hij zal zich hier wel weer van herstellen, maar bij Haagplanten.nl vinden we dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Om dezelfde reden is het een goed idee om water op de bladeren (bijvoorbeeld door water geven met een gieter) op zonnige dagen te voorkomen. Het water versterkt de zonkracht en kan ook brandplekken doen ontstaan.

Gebruik voor het snoeien altijd scherp gereedschap. Dit is niet alleen prettiger voor jou - het maakt het snoeien een stuk lichter - maar ook voor de plant. Als de takken zonder al teveel kleerscheuren afgesneden worden, zullen ze ook sneller genezen van de snoeibeurt en gemakkelijker doorgroeien. Het helpt hierbij ook als de takken nat zijn (bijvoorbeeld op een regenachtige dag), omdat dat de takken zachter maakt en het snijden nog gemakkelijker.

Ligusterhaag en vormsnoei

Liguster is een dicht vertakte haagplant met kleine blaadjes. Dit maakt hem geschikt voor vormsnoei en dat is natuurlijk goed nieuws voor de meer creatief ingestelde tuiniers. Vormsnoei kan op verschillende manieren en niveaus gedaan worden. Veel mensen zullen bij vormsnoei meteen denken aan bomen in de vorm van dieren, mensen of voorwerpen. Vaak wordt hiervoor een framework gebruikt om als mal te dienen voor de vorm. Zo is het ook voor tuiniers die geen geboren beeldhouwers zijn mogelijk om vormsnoei in de tuin te hebben.

Maar ook eenvoudigere vormen zijn gemakkelijk te maken van liguster. Geometrische vormen of bijvoorbeeld een poort die onderdeel is van de haag zijn vrij makkelijk te maken. Voor een echte poort is het uiteraard alsnog handig om een metalen frame te gebruiken, waar de haag omheen kan groeien. Een ligusterhaag met poort geeft direct een luxueuze uitstraling en ziet er natuurlijk veel gezelliger uit dan een normaal hek met deur.

Aanvullende snoeitips ligusterhaag

Aanvullende snoeitips ligusterhaag

De geurende bloemen waar de liguster in juli mee bloeit zijn giftig. Wie huisdieren heeft die van de bloemen zouden kunnen eten doet er daarom goed aan om de bloemen weg te halen voordat deze tot bloei komen. Dit leidt tot een haag met een relatief formeel uiterlijk. Vanwege zijn kleine blaadjes en dichte vertakking is de liguster overigens ook geschikt voor de vormsnoei. Omdat hij wel redelijk snel groeit, moet hij dan wel heel vaak gesnoeid worden.

Ligusterhaag online kopen

Liguster is een vrij gemakkelijk te onderhouden haagplant die dus prima geschikt is voor beginnende tuiniers. Wel handig is het dan om te weten waar je zo'n haag kunt kopen. Nou, dat kan gewoon bij ons op Haagplanten.nl. Bestellen gaat eenvoudig via onze catalogus. Je kunt bij ons makkelijk uitrekenen hoeveel planten je nodig hebt voor hoeveel meter haag en wij bezorgen de planten tot voor je deur. Zo wordt tuinieren wel heel gemakkelijk!