Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Makkelijke haagplanten

Ben je op zoek naar een mooie haag, maar heb je geen tijd of geen zin om veel met het onderhoud van jouw haag bezig te zijn? Dan is een kant-en-klaarhaag natuurlijk een goede oplossing. Dit type haag is na het planten meteen klaar en hoeft alleen nog maar gesnoeid te worden. Maar er zijn ook hele makkelijke haagplanten die heel onderhoudsarm zijn. Deze hagen hoeven na het aanplanten niet al te vaak gesnoeid te worden. In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om deze haagplanten te snoeien. Kortom: met een makkelijke haagplant in jouw tuin hoef je je geen zorgen te maken dat hij lelijk wordt of gaat woekeren als je een keer een seizoen het snoeien overslaat. Dat is pas zorgeloos tuinieren.

Makkelijke bloeiende haagplanten

De meeste haagplanten die niet veel onderhoud nodig hebben zijn bladverliezende planten. Bij deze planten is het zelfs aan te raden om ze niet te vaak te snoeien, omdat dit hun mooie natuurlijke groei accentueert. Zeker als je een tuin op het platteland hebt is het een voordeel om een haag met een wilder karakter in je tuin te hebben. Als je op zoek bent naar zo’n haag heb je de keuze uit veel varianten die tijdens het bloeiseizoen prachtige bloemen krijgen, zoals de vlinderstruik, de heesterganzerik en de kornoelje. Ook plattelandsklassiekers zoals de sleedoorn en de meidoorn zijn prachtig bloeiende haagplanten die heel makkelijk in onderhoud zijn. Overigens is het bij deze planten wel gunstig voor de bloei om ze te koppen wanneer ze uitgebloeid zijn.

Makkelijke bloeiende haagplanten
Makkelijke wintergroene haagplanten

Makkelijke wintergroene haagplanten

Dat betekent trouwens niet dat alle wintergroene haagplanten moeilijk in onderhoud zijn. Langzaamgroeiende haagplanten, zoals de kardinaalsmuts en de vuurdoorn, hoeven niet vaak gesnoeid te worden. Coniferen zijn op een andere manier makkelijk: die groeien heel snel. Snelgroeiende coniferensoorten, zoals de thuja, de Californische cipres en vooral de leylandii, groeien in slechts een paar jaar uit tot een hoge, dichte haag, maar moeten wel zeer regelmatig gesnoeid worden om een mooie vorm te behouden. Leylandiihagen hebben zelfs minstens twee, het liefst drie snoeibeurten per jaar nodig. Soms is het verrassend hoe makkelijk een haagplant ondanks zijn groeisnelheid te verzorgen is. De meeste laurierhagen groeien jaarlijks minstens 40 centimeter, maar hoeven toch maar één keer gesnoeid te worden.

Onderhoudsarme haagplanten

Onderhoudsarme haagplanten

Wie geen tijd heeft voor veel onderhoud hoeft niet per se genoegen te nemen met een schutting. Een kant-en-klaarhaag of een makkelijk te verzorgen haagplant biedt de mogelijkheid om een mooie haag in de tuin te laten groeien zonder dat de snoeischaar regelmatig tevoorschijn moet komen. Soms is het leven al druk genoeg. Met een makkelijke haag in de tuin kun je je na een dag hard werken in ieder geval verheugen op het moment dat je van een mooie groene haag kunt genieten.