Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Natuurlijke haag

De natuurlijke haag is het tegenovergestelde van de strakke, formele haag zoals we die vaak in de Nederlandse voortuinen tegenkomen: zij is grillig van vorm, vol en kleurrijk en ziet eruit zoals de natuur het bedoeld heeft. Een bekend voorbeeld is de vlinderstruik, met haar brede vorm en langwerpige bloementrossen. Vaak hebben deze natuurlijke hagen dan ook de meest prachtige bloemen en vruchten, die net als de vlinderstruik heerlijke aroma’s verspreiden. Waarom zou je echter voor een natuurlijke haag kiezen in plaats van voor een formele haag zoals de taxus of de buxus? Hieronder worden de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Eigenschappen natuurlijke haag
Natuurlijke hagen online kopen op Haagplanten.nl

Eigenschappen natuurlijke haag

Sommige mensen denken dat het hebben van een natuurlijke haag inhoudt dat je een haag aanplant waar je vervolgens de eerste paar jaren niets meer aan hoeft te doen. Dat klopt niet. Vanzelfsprekend wordt een natuurlijke haag niet in een klassieke, strakke vorm gesnoeid, maar er is wel degelijk snoei nodig om de natuurlijke haag te onderhouden. Niets is zo onaantrekkelijk als een verwaarloosde haag. Die geeft je natuurlijke tuin beslist niet de uitstraling waar je naar op zoek bent. We vertellen je graag welke hagen geschikt zijn om als natuurlijke haag in te zetten. Op Haagplanten.nl is er gelukkig voldoende keuze.

Wil je snel een volle haag krijgen die je tuin beschermt tegen inkijk, dan is het handig om soorten zoals de hortensia, vlinderstruik, Japanse bottelroos of de sering te planten. Dit zijn snelle groeiers die binnen een mum van tijd zullen uitgroeien tot een dichte haag. In de lente- of zomermaanden (dat verschilt per soort) zullen zij bloesems in verschillende felle kleuren ontwikkelen, waarvan het aroma erg aantrekkelijk is voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Zo helpt u de natuur ook weer een handje. De besjes van enkele van deze natuurlijke hagen zijn verder een lekkernij voor vogels. Met een natuurlijke haag in de tuin trek je verschillende gasten aan. Spot je graag vogels of insecten dan is dat een bijkomend voordeel, maar anders kan het erg vervelend zijn. Ook het feit dat deze soorten haagplanten zo snel groeien kan een nadeel zijn, want het betekent dat je vaker met een snoeischaar in de weer zult zijn. Verder zijn deze soorten erg overheersend omdat zij er nu eenmaal zo opvallend uitzien.

Ook de bruidsbloem is een haagplant die erg geschikt is voor het creëren van een natuurlijke haag. Deze sierlijke heester is afkomstig uit Azië en groeit op werkelijk alle grondsoorten prima. De haagplant wordt gekenmerkt door schitterende bloesems die een subtiele maar lekkere geur verspreiden. De bruidsbloem groeit zeer snel. Hierdoor staat binnen een relatief korte periode een prachtige haagplant in je tuin te bloeien. Andere haagplanten die het goed doen als natuurlijke haag zijn de weigela ‘Bristol Ruby’ en de weigela ‘Rosea’. Net als de bruidsbloem groeit de weigela ‘Rosea’ vrij rap. De Weigela ‘Bristol Ruby’ wordt daarentegen gekenmerkt door een vrij langzame groei. Beide haagplanten creëren een aangename en zeer natuurlijke sfeer in je tuin. Ben je op zoek naar een haagplant die echt onderhoudsarm is en nauwelijks snoei nodig heeft? Dan is de heesterganzerik ‘Gold Finger’ zeker het overwegen waard.

Natuurlijke hagen webshop

Natuurlijke kant-en-klaarhagen

Sommige mensen geven de voorkeur aan een kant-en-klaarhaag. Met dit type haag krijg je volgroeide haagelementen toegestuurd die je snel en gemakkelijk kunt planten. Daarna staat er een volgroeide haag in je tuin die je alleen nog hoeft te onderhouden. Je hoeft dus niet te wachten tot jonge haagplanten zijn uitgegroeid tot die mooie natuurlijke haag waar je naar op zoek bent. Niet alle natuurlijke hagen zijn verkrijgbaar als kant-en-klare opties. Veel natuurlijke haagplanten groeien al relatief snel van zichzelf. Daarnaast is het lastig om natuurlijke hagen te verplaatsen wanneer ze eenmaal in de grond staan. Hoewel deze haagplanten over het algemeen wel sterk zijn, leveren ze soms aan kwaliteit in wanneer ze worden verplaatst.

De natuurlijke hagen die wel in kant-en-klare vorm te verkrijgen zijn, zijn de klimhortensia en de glansmispel ‘Red Robin’. Deze haagplanten zijn wat krachtiger en kunnen zonder verdere problemen worden verplaatst. Op onze website kun je de verschillende soorten natuurlijke hagen bekijken en de nodige informatie tot je nemen. Zo kom je er snel achter welke haagplant goed aansluit bij jouw wensen. Ook moet de haagplant natuurlijk passen bij de rest van de planten die in je tuin staan. Bij alle productomschrijvingen van haagplanten staan grote afbeeldingen van hoe de planten eruitzien. Zo kun je kijken hoe de haag eruit komt te zien wanneer deze is volgroeid.

Andere haagplanten die voor een natuurlijke haag gebruikt worden

Misschien voel je er niet heel veel voor om een haag aan te planten die erg opvallend of uitbundig bloeit. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je al veel bloeiende struiken of planten in je tuin hebt staan. Als daar dan ook nog een bloeiende haag bij komt kijken, kan je tuinontwerp te druk worden. Uiteraard zijn er ook groene en zelfs wintergroene haagplanten die als natuurlijke haag gebruikt kunnen worden. Een statige, strak gesnoeide buxushaag past natuurlijk absoluut niet in het beeld van een natuurlijke haag, maar een laurierhaag of een ligusterhaag zijn wel uitstekend geschikt hiervoor. Zorg er wel voor dat je deze hagen niet te strak snoeit, want dan krijg je juist dat formele effect waar je niet naar op zoek bent.

Ook een beukenhaag wordt niet zelden als natuurlijke haag ingezet. Je kunt kiezen voor een haag van rode beuken, groene beuken of voor een gemengde beukenhaag die deze twee kleuren op speelse wijze combineert. Verder zijn alle soorten klimop natuurlijk heel geschikt als natuurlijke haag. Ook in kleinere tuinen kan de klimop prima dienstdoen als haag. Een klimop kan namelijk prima groeien langs een metalen of houten scherm. Deze nemen zeker in de breedte maar heel weinig ruimte in. Ook de verschillende soorten klimop zijn wintergroen. Zoals je kunt lezen is er meer dan genoeg keuze uit haagplanten waarmee een natuurlijke haag te creëren is. Neem een kijkje op onze website en bepaal zelf welke haag het beste in jouw tuin zal staan.

Natuurlijke hagen online kopen op Haagplanten.nl

Soorten zoals de vlinderstruik, de sneeuwbal en de hondsroos koop je voor een lage prijs in de webshop van Haagplanten.nl. Wij verkiezen kwaliteit altijd boven kwantiteit, maar hechten ook erg veel waarde aan de tevredenheid en de wensen van onze klanten. Daarom is de website van Haagplanten.nl dan ook zo overzichtelijk. We hebben ervoor gezorgd dat de vorm zo simpel mogelijk is gebleven, zodat je makkelijk de pagina kunt vinden waar je naar op zoek bent. Wij weten dat eenvoud en snelheid de vereisten zijn om een webshop goed te laten functioneren, maar natuurlijk ook klantvriendelijkheid. Daarnaast bieden wij je ontzettend veel nuttige informatie over haagplanten, zodat u na de levering van je bestelling direct in de tuin aan de slag kunt.

Mochten er zich problemen voordoen, bijvoorbeeld een haagplant die maar niet wil groeien, dan moet je zeker contact met ons opnemen. We zijn altijd bereikbaar en zullen proberen om een geschikte oplossing te vinden. Dat is immers onderdeel van de service die wij onze klanten bieden!