Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wat is beter: organische mest of kunstmest?

Veel tuiniers vragen zich af wat nu beter is: organische mest of kunstmest. Wanneer je jouw haag gaat bemesten, wil je je planten natuurlijk het allerbeste geven. Door de juiste voeding blijft je haag immers sterk, gezond en verschoond van nare ziekten en plagen. De meeste haagplanten dienen 1 à 2 keer per jaar te worden bemest. Het is dus een belangrijk onderdeel van de verzorging van je tuinafscheiding. We vertellen je graag welke meststoffen je allemaal kunt gebruiken bij het bemesten van je tuinafscheiding. Ook leggen we uit welke mest je het beste kunt gebruiken en waarom.

meststoffen verschillende
verschillende meststoffen

De verschillende meststoffen

Om je haag mooi, gezond en sterk te houden is het dus noodzakelijk om deze zo nu en dan te bemesten. Door je haag te bemesten voeg je voedingsstoffen aan de grond toe die de haagplanten goed kunnen gebruiken. Op deze manier worden de planten ondersteund in hun groei en hun vitaliteit. Je kunt je haag bemesten met organische mest of kunstmest. Zoals de naam al doet vermoeden is organische mest volledig samengesteld uit grondstoffen die ook in de natuur voorkomen. Kunstmest bestaat voor een groot gedeelte uit zouten zoals fosfaat, aangevuld met mineralen.

Meststoffen zijn grofweg in te delen in drie categorieën: kunstmest, 100% organische mest en minerale meststof: een mix van kunstmest en organische meststoffen. Organische meststoffen bestaan uit dierlijke of plantaardige grondstoffen die in de natuur terug te vinden zijn. Deze meststof is dan ook volledig biologisch afbreekbaar. Organische meststoffen zijn een duurzame keuze voor iedereen die graag rekening houdt met het milieu. Kunstmest bestaat voornamelijk uit synthetische stoffen die niet altijd even milieuvriendelijk zijn. Dat betekent overigens niet dat kunstmest per definitie slecht is voor je beplanting en het bodemleven in je tuin.

Het klopt overigens wel dat mest die volledig organisch is het bodemleven in je tuin op positieve wijze ondersteunt. Dat geldt niet voor kunstmest: dit voegt namelijk weinig tot niets toe aan het bodemleven. Ook bevat kunstmest behoorlijk wat zout: gebruik je er te veel van, heeft dit een negatieve weerslag op het bodemleven. Sommige tuiniers gebruiken bij voorkeur kunstmest omdat dit de groei van hun (haag)planten stimuleert. Het is echter wel zo dat kunstmest maar kortdurend werkt: er komen in één keer heel veel voedingsstoffen beschikbaar voor de planten. Vaak kan je haag niet alles daarvan gebruiken.

meststof-gebruikt

Welke meststof kan er het beste worden gebruikt?

Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven. Je kunt gerust kunstmest gebruiken bij het bemesten van je haag, maar verrijk je bodem zo nu en dan ook eens met compost. Het is ook mogelijk om het gebruik van organische mest en kunstmest af te wisselen. Wil je alleen organische meststoffen gebruiken? Ook dat is prima. Bovendien is dit de meest duurzame optie.

Hecht je veel waarde aan duurzaamheid en het milieu? Dan doe je er goed aan om organische meststoffen te gebruiken bij het bemesten van je haag. Gebruik je liever kunstmest? Ook dat is prima. Verrijk de grond in je tuin in dat geval wel minstens eens per jaar met compost. Dit komt het bodemleven ten goede. Wil je er zeker van zijn dat je haag de voedingsstoffen in de juiste dosering binnenkrijgt? Ook dan is organische of minerale meststof een goede keuze. Maar ook kunstmest kan gewoon worden gebruikt bij het bemesten van je haag. Het is net wat je voorkeur heeft.

Wel is het zo dat wanneer je altijd alleen kunstmest gebruikt bij het bemesten van je haag, het kan gebeuren dat de planten te snel groeien. Hierdoor kunnen ze wat verzwakken en vatbaarder worden voor ziekten. Het is dus sowieso verstandig om het gebruik van kunstmest af te wisselen met het gebruik van 100% organische mest. Ook kun je kiezen voor minerale mest: deze bevat een gezonde dosering organische mest en een gedeelte kunstmest.