Producten vergelijken
 1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Planten in pot planten

planten in pot kopen

Voorbereiding om potplanten te planten

 1. Geef alle planten water voordat u ze plant, zodat ze zich vol kunnen zuigen met vocht. Dit zorgt ervoor dat ze meteen goed aan kunnen groeien na het planten.
 2. Verwijder al het onkruid in de buurt van uw nieuwe haag. De onkruidvrije strook moet minimaal 100 cm breed zijn (50 cm aan weerszijden van de haag).
 3. Graaf een sleuf op de plaats waar de haag moet komen van minstens 50 cm diep en 35 cm breed. U moet de sleuf in ieder geval 1,5 keer zo diep maken als de hoogte van de pot. Het is belangrijk om de sleuf diep genoeg te maken, omdat de plant in de losse grond gemakkelijker nieuwe wortels maakt en de wortels dus sneller aanslaan.
 4. Zorg voor voldoende drainage door gaten te prikken in de bodem en aan de zijkanten van de sleuf.

Het planten

 1. Zet de planten alvast op de goede plek naast de plantsleuf, zodat u zeker weet dat u genoeg planten heeft voor de gehele lengte van de gewenste haag. Het is verstandig een paar planten achter te houden Een heel jonge potplant voor het geval er enkele planten uitvallen. De planten die u achterhoudt kunt u op een andere plaats planten, bijvoorbeeld in een hoek van de tuin. Op deze manier groeien ze mee met uw haag en heeft u dus altijd planten van dezelfde grootte om eventueel uitgevallen planten te vervangen.
 2. Vul het plantgat met eerder uitgegraven aarde tot de hoogte van de pot waarin de plant zit, plus 5 cm (bijvoorbeeld: de hoogte van de container is 30 cm, dan de sleuf aanvullen tot deze 35 cm diep is).
 3. Verwijder de pot waarin de plant zit door deze voorzichtig van de wortels af te halen (niet te hard trekken! Dit kan ervoor zorgen dat de plant scheurt of doormidden breekt!).
 4. Zet de plant in het midden van de sleuf en vul de sleuf met aarde (bij grotere planten is dit gemakkelijker met twee personen). Let erop dat de plant op de goede diepte staat, dus: grond aanvullen tot 5 cm boven het niveau waarin de plant stond toen deze geleverd werd.
 5. Wanneer de grond erg zwaar is (bijvoorbeeld bij leem- en kleigronden) is het verstandig wat zand door de grond te mengen alvorens u die terug schept, zodat de wortels van de plant beter kunnen aangroeien.
 6. Druk de teruggeschepte grond aan door er even overheen te lopen (niet erg hard aanstampen!)
 7. Wanneer u in een winderig gebied woont, is het verstandig om bij elke plant een bamboestok (bij kleine planten, onder 1,25 meter) of een paal (bij grote planten, boven 1,25 meter) te zetten, zodat uw nieuwe haag netjes recht groeit. Maak de plant op 3 tot 4 plekken vast aan de stok. Zorg ervoor dat het materiaal dat u hiervoor gebruikt flexibel is, zodat de plant niet afgekneld wordt wanneer hij groeit en de stam dikker wordt.
 8. Maak een dijkje (15-20 cm hoog) rond de planten en vul dit daarbinnen, onder de aanplant, met water (ongeveer 5 liter voor kleine planten en 10 liter voor grote).

Wanneer kunt u beter niet planten?

 1. Tijdens erg droog weer (kans op verdroging)
 2. Na zeer zware regenval (Hierdoor wordt de grond compact, zodat planten moeite hebben met het vormen van nieuwe wortels)
 3. Tijdens harde wind (kans op uitdroging van de planten)
 4. Wanneer het vriest (kans op vorstschade, waardoor geen enkele plant zal overleven)

Verzorging

Jonge aanplant veel en regelmatig water geven

 1. Houd de nieuwe haag en de omgeving onkruidvrij voor de eerste 2-3 jaar (50 cm aan iedere kant van de haag), zodat uw nieuwe haag genoeg ruimte, licht, water en voedsel kan opnemen om goed te groeien.
 2. Geef voldoende water: twee maal per week tot 15 liter per meter haag in een droge tijd, wat minder wanneer het regenachtig is. Dit is erg belangrijk: Zonder water overleeft geen enkele plant!
 3. Geef altijd ’s avonds water: zo voorkomt u dat veel water verdampt voordat het opgenomen kan worden door de wortels van de planten.
 4. Zorg ervoor dat u de planten elk jaar vaak genoeg en op de juiste wijze snoeit. Normaal gesproken is één tot twee maal per jaar knippen; snoeien of scheren voldoende. Wanneer afwijkende snoeirichtlijnen gelden, vindt u hierover informatie bij de plantsoort op deze website. 

Naar de catalogus.