Haagplanten met kluit

Haagplanten met kluit

Voorbereiding om heesters of coniferen met kluit te planten

  1. Maak de kluiten van de planten vochtig voordat u ze plant, om ervoor te zorgen dat ze meteen goed kunnen aangroeien na het planten.
  2. Verwijder al het onkruid in de buurt van uw nieuwe haag. De onkruidvrije strook moet minimaal 100 cm breed zijn (50 cm aan elke kant van de haag).
  3. Graaf een sleuf op de plaats waar de haag moet komen van minstens 50 cm diep en 35 cm breed. U moet de sleuf in ieder geval 1,5 keer zo diep maken als de hoogte van de kluit. Het is belangrijk om de sleuf diep genoeg te maken, omdat de plant in de losse grond gemakkelijker nieuwe wortels maakt en beter aangroeit.
  4. Zorg voor voldoende drainage door gaten te prikken in de bodem en aan de zijkanten van de sleuf.

Haagplanten met kluit planten

Het planten

  1. De kluit is ingepakt met jute of acryl en kunt u zo in de grond plaatsen. IJzerdraad of metaal kunt u eventueel verwijderen maar dit hoeft niet.
  2. Leg de planten naast de plantsleuf met de wortels richting de sleuf, zodat u zeker weet dat u genoeg planten heeft voor de gehele haaglengte. Het is verstandig een paar planten achter te houden voor het geval er enkele planten uitvallen. De planten die u achterhoudt kunt u op een andere plaats planten, bijvoorbeeld in een hoek van de tuin. Op deze manier groeien ze mee met uw haag en heeft u dus altijd planten van dezelfde grootte om eventueel uitgevallen planten te vervangen.
  3. Vul het plantgat met eerder uitgegraven aarde tot de hoogte van de kluit, plus 5 cm (bijvoorbeeld: de hoogte van de kluit is 30 cm, dan de sleuf aanvullen tot deze 35 cm diep is).
  4. Zet de plant in het midden van de sleuf en vul de sleuf met aarde (dit is gemakkelijker met twee personen). Let erop dat de plant op de goede diepte staat, zodat u nog 5cm grond bovenop de kluit kunt scheppen.  
  5. Voeg eventueel een wortelgroeimiddel toe door deze door de grond te mengen die u heeft uitgegraven, om de kans op uitval te verkleinen.
  6. Wanneer de grond erg zwaar is (bijvoorbeeld bij leem- en kleigronden) is het verstandig wat zand door de grond te mengen voordat u die u teruggooit in de plantsleuf, zodat de wortels van de plant beter kunnen aangroeien.
  7. Druk de teruggeschepte grond aan door er even overheen te lopen (niet erg hard aanstampen!)
  8. Wanneer u in een winderig gebied woont, is het verstandig om bij elke plant een bamboestok (bij kleine planten, onder 1,25 meter) of een paal (bij grote planten, boven 1,25 meter) te zetten, zodat uw nieuwe haag netjes recht groeit. Maak de plant op 3 tot 4 plekken vast aan de stok. Zorg ervoor dat het materiaal dat u hiervoor gebruikt flexibel is, zodat de plant niet afgekneld wordt wanneer hij groeit en de stam dikker wordt.
  9. Maak een dijkje (15-20 cm hoog) rond de planten en vul dit daarbinnen, onder de aanplant, met water (ongeveer 5 liter voor kleine planten en 10 liter voor grote).

Beter niet planten tijdens vriezen

Wanneer kunt u beter niet planten? Tijdens erg droog weer (kans op verdroging).

  1. Na zeer zware regenval. Hierdoor wordt de grond compact, zodat planten moeite hebben met het vormen van nieuwe wortels.
  2. Tijdens harde wind (kans op uitdroging van de planten).
  3. Wanneer het vriest (kans op vorstschade, waardoor geen enkele plant zal overleven).

Verzorging

  1. Houd de nieuwe haag en de omgeving onkruidvrij voor de eerste 2-3 jaar (50 cm aan iedere kant van de haag), zodat uw nieuwe haag genoeg ruimte, licht, water en voedsel kan opnemen om goed te groeien.
  2. Geef voldoende water: twee maal per week tot 15 liter per meter haag in een droge tijd, wat minder wanneer het regenachtig is. Dit is erg belangrijk: Zonder water overleeft geen enkele plant!
  3. Geef altijd ’s avonds water: zo voorkomt u dat veel water verdampt voordat het opgenomen kan worden door de wortels van de planten.
  4. Zorg ervoor dat u de planten elk jaar vaak genoeg en op de juiste wijze snoeit. Normaal gesproken is één tot twee maal per jaar knippen; snoeien of scheren voldoende. Wanneer afwijkende snoeirichtlijnen gelden, vindt u hierover informatie bij de plantsoort op deze website. 

 

loader
Laden...