Plugplanten

Plugplanten zijn kleine haagplanten die in een tray gekweekt worden. Door deze vorm zijn ze een soort mengvorm van haagplanten met blote wortels en in pot gekweekte haagplanten. Net als haagplanten op vol formaat kunnen deze plugplanten uitgroeien tot een mooie, volle haag. Omdat de wortels en de stam nog niet zo ver ontwikkeld zijn als bij de grotere varianten, duurt het wel wat langer voordat ze het formaat hebben dat je van ze verlangt. Daar staat wel tegenover dat plugplanten een hele voordelige optie zijn. Sommige plugplanten zijn zelfs goedkoper dan dezelfde planten met blote wortels. Je kunt de plugplanten na levering gewoon in een warme bodem planten en verzorgen zoals hun grotere broers en zussen. Hun bodem- en onderhoudseisen zijn namelijk hetzelfde.

Voordelen plugplanten

Naast de lagere aanschafprijs hebben plugplanten behoorlijk wat belangrijke voordelen. Het geringe gewicht van de kleine plantjes bijvoorbeeld. Een jonge plant of een kant-en-klaarhaag kan een behoorlijke aanslag op je rug zijn, maar plugplanten wegen bijna niets. Als je goed bukt, spaar je je rug dus aanzienlijk. Daarnaast zijn bij alle plugplanten de wortels helemaal intact. Dat is bij planten met blote wortels niet altijd het geval. Planten met blote wortels klaarmaken en verzenden kan vaak ten koste gaan van wortelharen en fijne voedingswortels. Deze onderdelen van de wortels kunnen schimmels in zich hebben die goed zijn voor de ontwikkeling van de haagplanten. Zolang de kluiten van de plugplanten vochtig gehouden worden, is de kans op succes in jouw tuin dus heel erg groot.

Plugplanten planten

Hoewel plugplanten een stuk kleiner zijn dan volgroeide haagplanten, is het planten van plugplanten niet heel anders dan het normale plantproces. Voor een rechte rij heb je gemiddeld zo’n vier plugplanten per strekkende meter nodig, voor een zigzagpatroon ongeveer zes. Deze zet je in plantgaten met losgemaakte aarde onderin, zodat de wortels zich met zo min mogelijk weerstand verder kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat deze gaten een centimeter of drie dieper zijn dan de wortelplug, zodat je de wortelplug af kunt dekken met die aarde. Zo voorkom je dat de kluit uitdroogt of loskomt, wat anders door het kleine formaat een reëel risico is. Bij zwaardere grond is het belangrijk om op verdichting te letten, omdat de wortels wel de ruimte moeten krijgen om te groeien.

Plugplanten soorten

Heel veel verschillende soorten bloeiende haagplanten en wintergroene haagplanten uit ons assortiment zijn ook als plugplanten verkrijgbaar. Daar horen hele populaire haagplanten bij, zoals de groene beuk, de gewone liguster, de hulst en de haagbeuk, maar ook wat plantensoorten voor de fijnproevers. Denk bijvoorbeeld aan de struikkamperfoelie en de Portugese laurier. In cellen gekweekte plugplanten zijn klein, maar fijn. Geef ze de tijd en ze zullen uitgroeien tot charmante, volle hagen.