Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor d eplanten die direct leverbaar zijn.

Regels voor het aanplanten en snoeien van een haag

Regels aanplanten snoeien haag

Er bestaan in Nederland een aantal regels voor het aanplanten en snoeien van een haag. We geven hier een overzicht van de belangrijkste regels waarmee je te maken krijgt als je een haag hebt, of als je er een wil aanplanten.

Regels hoogte haag

Regels over de hoogte van een haag

De toegestane hoogte voor een haag hangt af van waar deze geplaatst is. Een haag die in een voortuin staat mag niet meer dan één meter hoog zijn. Voor hagen aan de zijkant of de achterkant van het huis geldt twee meter als de maximale hoogte. Het komt bovendien voor dat er op gemeentelijk niveau afwijkende bepalingen gelden die van toepassing zijn op je haag. Zo kan het zijn dat er kwesties van verkeersveiligheid spelen waardoor de toegestane hoogte van een haag afwijkt. Daarom is het verstandig om bij het aanleggen van een haag de website van de gemeente te raadplegen. De relevante bepalingen zijn meestal te vinden onder de Algemene Plaatselijke Verordeningen (of afgekort APV).

Een haag delen met de buren

Een haag delen met de buren

De meeste hagen vormen de afscheiding van een erf of tuin. Daarom plaatsen veel buren samen een haag. In dit geval mag de haag op de erfafscheiding staan, dan zijn de kosten voor de haag de verantwoordelijkheid van beide partijen. Dit geldt zowel voor het plaatsen van de haag als voor later onderhoud. Het is immers gemeenschappelijk bezit dat een gedeelde behoefte vervult: privacy voor beide kanten. Voor je eigen kant van de haag mag je zelf bepalen hoe vaak de haag gesnoeid dient te worden en hoe groot de haag mag worden. De wettelijk vastgestelde hoogte van twee meter mag alsnog niet worden overschreden.

Als je samen met de buren een haag plaatst, overleg vooraf dan goed, bijvoorbeeld over hoe jullie de verzorging regelen. Een haag staat er voor de lange termijn en blijft zorg nodig hebben. Om dit zonder zorgen af te blijven handelen en om de relatie met de buren goed te houden, is het heel handig om de wensen en verwachtingen omtrent de haag goed door te spreken. Als de buren toch echt een ander idee hebben en een gedeelde haag niet gaat lukken, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden.

Zelf haag planten

En als ik zelf een haag plant?

Als je de haag zelf aanlegt, zonder deze te delen met de buren, gelden er enkele aanvullende regels over de plaatsing ervan. Zo een haag moet minstens 50 centimeter van de kavelgrens af staan, ook mag de haag er niet overheen groeien. Sterker nog, juridisch gezien is het ideaalbeeld dat de haag helemaal vanaf je eigen grond onderhouden en gesnoeid kan worden. Als dit niet kan is het aan jou om toestemming te krijgen tot de grond van de buren om dat onderhoud te plegen. De buren zijn niet verplicht om die toegang te verlenen. Dus ook als je zelf een haag plant, is het goed om bij de buren te polsen wat zij vinden en om goede banden aan te houden.

Haag bestaande tuin afscheiding plaatsen

Een haag tegen een bestaande afscheiding plaatsen

Het is toegestaan, eigenlijk is het zelfs heel gebruikelijk, om een haag tegen een bestaande afscheiding te plaatsen. In dat geval hoeft de haag ook geen 50 centimeter van de kavelgrens af te staan. Een haag die tegen een muur, schutting of andere afscheiding aan staat mag normaal niet hoger zijn dan die bestaande afscheiding. Er kan in overleg met de buren worden afgesproken dat dit wel mag. Dan geldt alsnog de wettelijk bepaalde maximum hoogte voor de haag. We raden aan zo’n afspraak met de buren op papier vast te leggen. Als er dan ooit een probleem ontstaat is het altijd duidelijk wat er precies door beide partijen is afgesproken.

Afspraken over de hoogte van een haag die tegen een afscheiding aan is geplant, die zijn gemaakt met de bewoner. Als de buren verhuizen dragen die afspraken niet automatisch over op de nieuwe bewoners. In dat geval zul je opnieuw afspraken moeten maken met de nieuwe buren, het kan zijn dat zij hier een heel andere mening over hebben. Gemaakte afspraken van deze aard verjaren na 20 jaar. Als er onenigheid over de haag blijft bestaan kan het zijn dat er een rechter aan te pas moet komen om te beslissen wat er wel en niet mag.

Regels plaatsen haag

Kort overzicht van de regels bij het plaatsen van een haag

Als afsluiting volgen hier de belangrijkste regels rond het plaatsen van een haag nogmaals op een rij:

  • Controleer vooraf of er in je gemeente specifieke bepalingen zijn rond het plaatsen van een haag.
  • Overleg met de buren wat je met de haag in relatie tot de erfafscheiding wilt doen en schrijf de gemaakte afspraken op.
  • Vergeet niet om rekening te houden met het onderhoud van de haag en de bereikbaarheid van de plaats waar je bij moet kunnen om het onderhoud te plegen. Het onderhoud van de haag aan je eigen kant van de erfafscheiding is altijd je eigen verantwoordelijkheid.

Als je dit alles duidelijk in beeld hebt, kun je gaan denken over welke haagplanten het beste passen. Hoewel je daar meestal geen instemming van de buren voor nodig hebt, is het alsnog handig om hen hier enigszins in te betrekken. Op Tuinplanten.nl vind je een diverse collectie aan wintergroene haagplanten, coniferen, bloeiende haagplanten en zelfs kant en klare hagen voor alle soorten tuinen. In de beschrijving noemen we ook veel details die hier relevant zijn, bijvoorbeeld de onderhoudseisen of hoe hoog een plant kan worden. Voor aanvullend advies kun je ook altijd contact opnemen met onze specialisten bij de klantenservice voor een persoonlijk advies.

loader
Laden...