Rozen

Soorten rozen

Er zijn meer dan 30.000 verschillende rozen inmiddels bekend en er zijn ook vele manieren om rozen in te delen. Voor uw gemak hebben we voor een indeling gekozen die meer uitgaat van het gebruik van deze zogenaamde ‘moderne tuinrozen’. Dit is een indeling die het voor u het makkelijkst zal maken een juiste keuze in ons assortiment te maken.

  • Struikrozen
    • Thee-hybriden
    • Polyantha rozen
    • Floribunda rozen (trosrozen)
    • Grootbloemige rozen
    • Engelse rozen
    • Patio rozen
  • Miniatuur rozen
  • Klimrozen / Rambler rozen
  • Bodembedekkende rozen
  • Wilde rozen
  • Stamrozen

Bij de subcategorieën vindt u een korte beschrijving van deze groepen rozen met daarin hun belangrijkste kenmerken en eigenschappen. Aan de hand van deze eigenschappen kunt u al vaak een keuze maken of één van deze rozen geschikt is voor uw tuinplannen.

Op deze manier hoeft u dan niet alle rozen op onze website te bekijken, iets wat natuurlijk altijd wel mag al is het maar om te genieten van de enorme diversiteit die deze plantenfamilie te bieden heeft.

Standplaats rozen in uw tuin

Een zonnige standplaats is voor alle rozen de plaats bij voorkeur. Hoe meer zon de planten zullen krijgen hoe rijker ze bloemen zulle produceren. Op een aantal ‘wilde rozen’ na hebben de rozen ook een voorkeur voor een voedselrijke bodem, ook jaarlijks bemesten is aan te bevelen. Het produceren van bloemen kost nu eenmaal energie en met de hoeveelheden bloemen die de rozen jaarlijks produceren is het logisch dat we de rozenstruiken flink zullen moeten voeden.

We planten rozenstruiken altijd een klein stukje boven de grond, de plek waar de vertakkingen zichtbaar zijn moet ongeveer 5 cm boven de grond staan. Dit is de plek waar de rozenkweker de roos geënt heeft en deze mag niet met de grond in aanraking komen.

Heeft u pot-gekweekte rozen dan zult u zien dat de kweker deze hoogte al in acht heeft genomen, deze planten we dus gewoon met de bovenzijde pot als plantdiepte.

Onderhoud van rozen

Behalve de jaarlijkse bemesting is het voor de meeste rozen ook nodig om deze struiken te snoeien, het is lang niet zo moeilijk als de meeste mensen denken gelukkig.

Zijn de rozen in het najaar uitgebloeid en vinden we ze té hoog dan kunne we in het begin van de winter al een keertje snoeien. Snoei de rozen nú nog niet te kort want tijdens de winter kan de rozenstruik een stukje invriezen. Pas in het voorjaar gaan we de roos definitief zijn jaarlijkse snoeibeurt geven.

Laat in het voorjaar 5 tot 7 takken staan van de rozenstruik, gebruik hiervoor de takken die het mooist verdeeld staan over de struik want deze vormen straks het begin van de verjongde rozenstruik. Deze takken die we laten staan snoeien vervolgens tot ongeveer 30 cm boven de grond terug en doe dit bij voorkeur boven een knop (oog) die naar buiten gericht staat, deze vormt namelijk de nieuwe tak en als deze naar binnen staat groeien ze door elkaar en gaan ze elkaar in de weg zitten.

Snoeien we elk jaar onze rozenstruiken terug dan kunnen we lang plezier hebben van onze rozenstruiken en zullen deze jarenlang ons voorzien van hun bloemenpracht.

loader
Laden...