Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Snelgroeiende haagplanten

Snelgroeiende haagplanten zijn een ideale oplossing wanneer je snel een volle haag op respectabele hoogte in je tuin wilt hebben staan. Het kan immers behoorlijk frustrerend zijn om een lange tijd te moeten wachten tot jonge haagplanten zijn uitgegroeid tot een rijzige tuinafscheiding. Gelukkig zijn er haagplanten die een stuk sneller groeien dan gemiddeld. Op deze manier wordt jouw tuin binnenkort omlijst door een prachtige, groene haag. We vertellen je graag alles over onze snelgroeiende haagplanten. Ook geven we je een aantal professionele tips waarmee je nog sneller een hoge haag creëert!

nelst groeiende haagplanten
haagplanten snelst groeiende

Wat zijn de snelst groeiende haagplanten?

Een haagplant die al sinds jaar en dag bekendstaat om zijn snelle groei is de laurierkers. Niet alle soorten laurierkers groeien echter even snel: de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' worden juist gekenmerkt door een vrij trage groei. De laurierkers 'Genolia', 'Rotundifolia', 'Caucasica' en 'Novita' groeien het snelst: deze soorten nemen makkelijk 40 tot 60 centimeter in hoogte toe. De Portugese laurier kan tot wel 30 centimeter op jaarbasis groeien. Hetzelfde geldt voor de laurierkers 'Etna'. De laurier 'Herbergii' is ook geen langzame groeier: deze soort groeit 20 tot 40 centimeter per jaar.

Ook de liguster tikt op jaarbasis aardig wat centimeters weg: deze haagplant groeit zo’n 30 centimeter per jaar. Heb je een kleine tuin, maar wil je toch genieten van een wintergroene tuinafscheiding? Dan is de klimop een bijzonder geschikte plant. Deze haagplant klimt via een tuinscherm omhoog, waardoor hij weinig ruimte in beslag neemt. Klimop groeit tot wel 70 centimeter per jaar, dus je kunt op korte termijn met volle teugen van je privacy genieten! Verder zijn sommige coniferen ook regelrechte snelgroeiers: de levensboom groeit gemiddeld 30 centimeter per jaar. Leylandii coniferen overtreffen echter alles: zij kunnen jaarlijks wel een meter groeien!

haagplanten snel groeien

Zijn er nog andere haagplanten die snel groeien?

Naast alle bovengenoemde haagplanten zijn er natuurlijk wel meer heesters die worden gekenmerkt door een snelle groei. De haagplanten die we eerder noemden zijn echter de meest populaire. Op de liguster na, die semi-wintergroen is, zijn dit namelijk allemaal wintergroene haagplanten. Doordat deze planten hun blad niet verliezen in de winter, geniet je dus het hele jaar rond optimaal van je privacy. Daarnaast zijn bovengenoemde haagplanten bij tuinliefhebbers erg geliefd doordat ze met nagenoeg elke tuinstijl goed samengaan. Een laurierhaag past bijvoorbeeld heel goed bij de meest uiteenlopende tuinontwerpen. Ook coniferen laten zich goed combineren met diverse tuinstijlen en beplanting.

Een andere haagplant die ook vrij rap groeit is de beukenhaag, wetenschappelijke naam Fagus sylvatica. Deze bladverliezende haag groeit jaarlijks gemiddeld 30 tot 60 centimeter. De beukenhaag is al sinds jaar en dag erg populair bij tuiniers. Naast zijn schitterende uiterlijk is hij dus ook een prima groeier. Ook een bamboehaag kan jaarlijks een flink stuk de lucht in schieten: tot wel 75 centimeter. Andere haagplanten die snel groeien zijn de glansmispel 'Red Robin', de Californische cipres en de olijfwilg. Ook dit zijn wintergroene haagplanten die een bijzonder mooie en natuurlijke sfeer in je tuin creëren.

 haag sneller laten groeien

Je haag sneller laten groeien

Haagplanten hebben altijd een minimaal en een maximaal aantal centimeters dat ze jaarlijks in de hoogte afleggen. Een gezonde haag groeit natuurlijk het beste. Wil je jouw haag snel op een bepaalde hoogte krijgen? Dan is het zaak om je haagplanten van voldoende vocht en de juiste voedingsstoffen te voorzien. Dit kun je doen door je haag te bemesten en indien nodig te bewateren. In periodes van extreme droogte hebben vooral haagplanten in de groei nog wel eens behoefte aan extra vocht. Dit komt de groei van de jonge haagplanten ten goede en voorkomt schade door de droogte.

De meeste haagplanten dienen daarnaast 1 à 2 keer per jaar bemest te worden om gezond te blijven. Voor elke haagplant geldt een ander bemestingsadvies: lees je dus eerst goed in. Doorgaans is het verstandig om een meststof te gebruiken die inspeelt op de specifieke behoefte van haagplanten, aangezien deze met een flink aantal op een relatief klein stukje grond staan. Bij tuincentra en in online winkels is speciale hagenmest te koop. Sommige haagplanten hebben meer baat bij een andere meststof. Dit geldt bijvoorbeeld voor coniferen, die aanvullende voedingsstoffen nodig hebben om gezond te blijven.

haag met een kant-en-klaarhaag

Snel een hoge haag met een kant-en-klaarhaag

Gaan de snelgroeiende haagplanten jou eigenlijk nog niet snel genoeg, en wil je het liefst direct een mooie, robuuste haag in je tuin kunnen aanplanten? Dat kan! In ons webshop gedeelte zijn ook kant-en-klaarhagen verkrijgbaar. Dit zijn volgroeide, volwassen haagplanten die door jou beoogde hoogte reeds hebben bereikt. Een kant-en-klaarhaag bestaat uit haagelementen die 1 meter breed zijn. De hoogte varieert van 1 tot 2 meter. Wil je een haag van 30 meter? Dan plant je 30 haagelementen naast elkaar aan. Op deze manier wordt er een prachtige, gezonde haag gevormd die al volledig opgegroeid is.

Er komen diverse haagplanten als kant-en-klare variant. Of je nu een laurierhaag, een ligusterhaag, een beukenhaag, een taxushaag, een coniferenhaag of een haag van haagbeuk wilt: we hebben het allemaal! Kies zelf uit welke haag het beste bij jouw tuinstijl past en bestel snel en eenvoudig het benodigde aantal haagelementen. Een prachtige haag die het stralende middelpunt van je tuin is begint altijd bij Haagplanten.nl!