Soorten coniferen

Heel veel mensen hebben een coniferenhaag. Coniferen zijn over het algemeen erg geschikte haagplanten. Ze groeien hoog, zichtdicht en zijn meestal heel gemakkelijk in een nette vorm te krijgen en te houden. Geweldige haagplanten dus om een formele haag mee te maken, maar ook heel mooi om solitair in de tuin te zetten. Alleen ‘coniferenhaag’ op zich zegt nog niet zoveel. Goed, het is een groep planten die eigenschappen delen, maar er zijn zo veel verschillende soorten coniferen. Lees daarom op deze pagina over de specifieke eigenschappen van de coniferensoorten die wij verkopen.

Verschillende coniferen

Een eerste onderscheid dat je kunt maken tussen soorten coniferen is het onderscheid tussen naald- en schubconiferen. Naaldconiferen, zoals taxus en lariks hebben naalden in plaats van blaadjes. Hierdoor hebben ze een wat stekeliger uiterlijk en voelen ze scherper aan dat schubconiferen. Schubconiferen hebben kleine, opgerolde blaadjes, die veel ronder zijn dan naalden. Dat maakt ze zachter en meer geschikt voor bijvoorbeeld een tuin waar vaak kinderen in spelen. Voorbeelden van schubconiferen zijn levensboom (of thuja) californische cipres en leylandii conifeer.

Verschillende coniferen
Verschillende coniferen onnline

Natuurlijk is dit niet het enige onderscheid dat er bestaat. Er bestaan ook verschillen in bijvoorbeeld groeisnelheid, favoriete standplaats, snoei-eisen en groeivorm. De leylandii conifeer groeit bijvoorbeeld ontzettend snel, soms wel 100 cm per jaar. Taxus daarentegen groeit meestal niet meer dan 30 cm in een jaar. De taxus is dan weer wel heel goed te snoeien, evenals de lariks (die laatste wordt zelfs als bonsai boom gebruikt). Veel andere coniferensoorten kunnen niet goed terug groeien op oud hout en moeten dus voorzichtiger gesnoeid worden. (Lees hier meer over op onze pagina ‘coniferen snoeien’).

De meeste coniferen die als haag gebruikt worden, zijn wintergroen. Uitzondering daarop zijn de Japanse lariks en de watercipres. Voornamelijk bij de watercipres is dit zowel een nadeel als een voordeel. Deze conifeer kleurt namelijk prachtig goudgeel in het najaar, wat een heel mooi beeld geeft. Een andere eigenschap die de watercipres onderscheidt van andere coniferen zit al in de naam besloten: deze kan namelijk heel goed tegen vochtige grond.

Coniferen online kopen

Coniferen online kopen

Op onze website zijn dus verschillende soorten coniferen te koop met verschillende eigenschappen. Om erachter te komen welke coniferensoort het best geschikt is voor jouw tuin, is het handig om de informatie bij de afzonderlijke producten te lezen. Op onze site kun je ook onder andere nog informatie vinden over coniferenhaag, coniferen planten en coniferen kopen. Ondanks al deze informatie nog steeds vragen? Geen probleem! Onze klantenservice staat klaar om je te adviseren bij je keuze of vragen te beantwoorden over de verzorging van je haagplanten.