Soorten coniferen

Heel veel mensen hebben een coniferenhaag. Coniferen zijn over het algemeen erg geschikte haagplanten. Ze groeien hoog, zichtdicht en zijn meestal heel gemakkelijk in een nette vorm te krijgen en te houden. Geweldige haagplanten dus om een formele haag mee te maken, maar ook heel mooi om solitair in de tuin te zetten. Alleen ‘coniferenhaag’ op zich zegt nog niet zoveel. Goed, het is een groep planten die eigenschappen delen, maar er zijn zo veel verschillende soorten coniferen. Lees daarom op deze pagina over de specifieke eigenschappen van de coniferensoorten die wij verkopen.

Verschillende coniferen

Een eerste onderscheid dat je kunt maken tussen soorten coniferen is het onderscheid tussen naald- en schubconiferen. Naaldconiferen, zoals taxus en lariks hebben naalden in plaats van blaadjes. Hierdoor hebben ze een wat stekeliger uiterlijk en voelen ze scherper aan dat schubconiferen. Schubconiferen hebben kleine, opgerolde blaadjes, die veel ronder zijn dan naalden. Dat maakt ze zachter en meer geschikt voor bijvoorbeeld een tuin waar vaak kinderen in spelen. Voorbeelden van schubconiferen zijn levensboom (of thuja) californische cipres en leylandii conifeer.

Verschillende coniferen
Verschillende coniferen onnline

Natuurlijk is dit niet het enige onderscheid dat er bestaat. Er bestaan ook verschillen in bijvoorbeeld groeisnelheid, favoriete standplaats, snoei-eisen en groeivorm. De leylandii conifeer groeit bijvoorbeeld ontzettend snel, soms wel 100 cm per jaar. Taxus daarentegen groeit meestal niet meer dan 30 cm in een jaar. De taxus is dan weer wel heel goed te snoeien, evenals de lariks (die laatste wordt zelfs als bonsai boom gebruikt). Veel andere coniferensoorten kunnen niet goed terug groeien op oud hout en moeten dus voorzichtiger gesnoeid worden. (Lees hier meer over op onze pagina ‘coniferen snoeien’).

De meeste coniferen die als haag gebruikt worden, zijn wintergroen. Uitzondering daarop zijn de Japanse lariks en de watercipres. Voornamelijk bij de watercipres is dit zowel een nadeel als een voordeel. Deze conifeer kleurt namelijk prachtig goudgeel in het najaar, wat een heel mooi beeld geeft. Een andere eigenschap die de watercipres onderscheidt van andere coniferen zit al in de naam besloten: deze kan namelijk heel goed tegen vochtige grond.

Waarom kiezen voor coniferen?

Coniferen zijn geliefde haagplanten. Dat komt vooral doordat ze sterk en krachtig zijn en weinig te kampen hebben met ziekten. Daarnaast zijn coniferen geschikt voor het creëren van middelhoge tot zeer hoge hagen. Wil je een hoge haag aanplanten die helemaal zichtdicht is? Dan zijn coniferen zeker het overwegen waard. Daarnaast zijn coniferen heel veelzijdig. Veel mensen hebben er een eenzijdig beeld bij, maar niets is minder waar. Een strak gesnoeide taxushaag geeft je tuin immers een geheel andere uitstraling dan een gemengde coniferenhaag met een ietwat wild karakter. Met deze haagplant kun je werkelijk alle kanten op. De conifeer gaat goed samen met veel verschillende tuinontwerpen. Wat je tuinstijl ook is, er is altijd wel een soort conifeer die daarbij past.

Een populaire coniferensoort is de levensboom, ook wel thuja genoemd. De levensboom heeft een prachtige groene kleur waar veel mensen erg van kunnen genieten. Daarnaast zorgt een haag van thuja’s altijd voor de nodige privacy. Voorbijgangers en buren kijken er niet zo gemakkelijk doorheen. Dat maakt deze haagplant erg aantrekkelijk voor mensen die op hun privacy gesteld zijn. Dat geldt overigens voor nagenoeg elke soort conifeer: coniferen zijn over het algemeen dicht vertakt en hebben een compact uiterlijk. Een andere mooie conifeer die het vermelden waard is, is de fijnspar. Deze haagplant kan zowel solitair als in haagvorm worden geplant en verspreidt een heerlijke geur door je tuin, die veel mensen met de kerstdagen zullen associëren. De plant is dan ook erg winterhard. Maar ook in de zomer staat een haag van fijnspar coniferen heel mooi in menig tuin.

Het verzorgen van een coniferenhaag

Wat een coniferenhaag ook zo aantrekkelijk maakt voor veel mensen is dat deze haagsoort relatief weinig verzorging nodig heeft. Natuurlijk verschilt het een beetje per soort wat een conifeer nodig heeft. Alle informatie daarover vind je overigens op onze uitgebreide website. Over het algemeen kun je zeggen dat een coniferenhaag geen ingewikkeld onderhoud nodig heeft. Let er bij het snoeien van jouw coniferenhaag wel op dat je de plant naar boven toe wat smaller uit laat lopen. Op deze manier bereikt het zonlicht ook de binnenkant van je heg. Daardoor droogt je haag beter op na een regenbui, maar blijft hij ook op alle plekken mooi en gezond.

Coniferen: een stukje geschiedenis

Wist je dat er ruim 600 verschillende soorten coniferen bestaan? Natuurlijk zijn niet al deze coniferen geschikt als haagplant. De conifeer is een ijzersterke en oeroude boom die volgens plantkundigen al minstens 300 miljoen jaar oud is. Van origine komen coniferen voor in Europa en Noord-Amerika. Deze bijzondere boom groeide zowel in kustgebieden als in bosrijk en bergachtig gebied. Dat zegt natuurlijk iets over het aanpassingsvermogen van deze robuuste, enigszins sprookjesachtige boom. De letterlijke betekenis van coniferen is overigens “kegeldragers”, wat verwijst naar de kegelvormige vruchten die sommige soorten dragen. Coniferen zijn krachtige bomen die wel tegen een stootje kunnen. En precies deze eigenschap maakt bepaalde soorten zo geliefd als haagplant.

Coniferen online kopen

Coniferen als kant-en-klaarhaag

Op onze website vind je dus verschillende soorten coniferen. En hoewel bepaalde soorten best rap kunnen groeien, kan het natuurlijk altijd zijn dat je niet wilt wachten tot je coniferenhaag volgroeid is. Daarom bieden wij ook coniferen als kant-en-klaarhaag aan. Zo kun je bijvoorbeeld de taxus, fijnspar en Westerse levensboom ‘Smaragd’ als kant-en-klare variant kopen bij Haagplanten.nl. Mensen kunnen om verschillende redenen voor een kant-en-klaarhaag kiezen. Bijvoorbeeld omdat ze hun schutting of oude haag willen vervangen door een groene tuinafscheiding. Of wanneer ze net verhuisd zijn en de tuin van het nieuwe huis nog kaal is. Op deze manier plant je snel een volgroeide haag aan.

Het is verstandig om een kant-en-klare coniferenhaag met twee personen aan te planten, aangezien de haagelementen vrij zwaar kunnen zijn. Een kant-en-klaarhaag is iets prijziger dan jonge haagplanten. Dat is natuurlijk logisch: ze zijn op een langzame, gezonde manier opgekweekt door professionele en ervaren kwekers die gespecialiseerd zijn in de verschillende soorten coniferen. In onze kwekerijen hebben de coniferen alle tijd en ruimte gehad om zich te ontwikkelen tot gezonde haagplanten. Op deze manier ontstaan er coniferen die een hoge ziekteresistentie hebben en waarvan je nog een lange tijd van kunt genieten!

Coniferen online kopen

Op onze website zijn dus verschillende soorten coniferen te koop met verschillende eigenschappen. Om erachter te komen welke coniferensoort het best geschikt is voor jouw tuin, is het handig om de informatie bij de afzonderlijke producten te lezen. Op onze site kun je ook onder andere nog informatie vinden over coniferenhaag, coniferen planten en coniferen kopen. Ondanks al deze informatie nog steeds vragen? Geen probleem! Onze klantenservice staat klaar om je te adviseren bij je keuze of vragen te beantwoorden over de verzorging van je haagplanten.